cemkaraca 77

Üstün
Öncelikle herkese merhaba. Ben Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nden Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi'ne EK1 (YKS Puanı) ile yatay geçiş yaptım, belgelerim yüklendi ve kaydım onaylandı. Sivas Cumhuriyet Üniversitesinde 1 sene okumuştum, yani 2. sınıfa geçtim. Ancak kayıt sonrası karşılaştığım ve sistemin beni soktuğu o karmaşık olayları nasıl çözeceğimi bilmiyorum. Benimle aynı durumu yaşayanlar varsa tecrübelerine çok ihtiyacım var. Ve ayrıca yatay geçiş serüvenimi kısaca anlatmak isterim.

Yeni okulum beni YÖK mevzuatı gereği doğrudan 3. yarıyıldan başlattı fakat intibak için uygun dersim olmadığı için intibakım yapılmayacak muhtemelen. Çünkü hem önceki üniversitemde okuduğum bölüm şu anki bölümümden bağımsızdı hem de ben 2. dönemin sonlarına doğru okulu bıraktım, final sınavlarına girmedim. Yani kağıt üzerinde 2. sınıf öğrencisiyim ama altyapımda hiç ders yok, tamamen sıfırdan başlıyorum. 7-8-9 Eylül'de ders seçimi var ve otomasyon "önce alttan dersler alınmalı" kuralı gereği beni 1. yarıyıl derslerini almaya zorlayacak. Danışman hocamla görüşüp AKTS kotamı önce 1. sınıf dersleriyle doldurup, eğer yer kalırsa 3. yarıyıldan 1-2 ders ekleyerek veya eklemeyerek (bilmiyorum çünkü dönem çok yoğun olursa bazı derslerden kalabilirim) bir program yapmaya çalışacağım büyük ihtimal. Bu mantıklı bir karar mı? Hangisini yapmam daha mantıklı olur?

En büyük moral bozukluğunu okulun uzayacağını anladığımda yaşadım. 4 dönemlik dersi AKTS sınırından dolayı 1 yılda vermem doğal olarak imkansız. Yani okulum sanırım uzayacak. Üstelik sistemde 3. yarıyıldan başladığım için bu senenin sonunda normal öğrenim sürem dolmuş sayılacak. Uzatmalı öğrenci statüsüne geçeceğim için de seneye harç ödemek zorunda kalacağım. Harç ne kadar oluyor hiçbir fikrim yok ama çok fazla olacağını zannetmiyorum.

Asıl büyük sıkıntı ise KYK tarafında. Hadi okulu bir şekilde hallederiz ama normal sürem bu bahar döneminin sonunda biteceği için, seneye yazın KYK yurdundan kesin ilişiğim kesilecek. Ve bende de özel yurda verecek bir para yok. Uzatmalı okuyacağım o sene için KYK yurtlarında misafir öğrenci olarak kalabilme ihtimalim varmış ancak bu tamamen yurtta boş kontenjan kalmasına bağlıymış. Bu da ayrı sıkıntı tabii. Eğer yer kalır da alırlarsa günlük yemek için para ödeyecekmişim sanırım. Bu konuda ne yapmalıyım gerçekten hiç bilmiyorum. Ayrıca ben bu sene Eylül'de gittiğimde 1 ay KYK'da misafir öğrencisi olarak kalacağım mecburen çünkü yatay geçiş yapanlara özel ek başvuru Ekim ayında açılıyor, benim okulum ise Eylül'de başlıyor. Yani şöyle bir şey de varmış, bir yerde okudum ancak ne kadar doğru bilmiyorum. Mesela ben normal öğrenim süresini doldurdum ve KYK'dan atıldım diyelim. +1 sene olarak KYK'da kalma hakkım var mı? Misafir öğrenci olarak değil normal yurt başvurusu vs. yaparak.

Aranızda yatay geçiş yapıp benim gibi dersleri sayılmayan ve okulu mecburen uzayan oldu mu? Ders seçiminde AKTS'yi en verimli nasıl kullanabilirim? Ve en önemlisi seneye KYK artık yıl vs. kontenjanından yurda yerleşme ihtimalim nedir, yerleşemezsem ne yapabilirim? Siz süreci nasıl yönettiniz, tavsiyelerinizi bekliyorum. Şimdiden teşekkürler.

Ayrıca yatay geçiş yapmayı düşünenler varsa bu konu altında soru sorabilirler. Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.