S C O 6

Yetkin
Makaleler
1
Merhaba arkadaşlar,

İş çıkışında duraktan inince 2 gündür yavru bir kedi görüyorum. Markette satılan, hani şu 1 yaş ve üzeri kediler için olan etli mamalardan veriyorum. Evde herhangi bir hayvan beslemiyorum. Kediye iyilik yaparken verdiğim mamanın ona zarar vermesini de istemiyorum.

İnanın bana, kaç aylık veya kaç haftalık olduğunu bilmiyorum. Zarar vermek istemiyorum, sadece yavru kediden biraz daha büyük olduğunu düşünüyorum. Sizce verdiğim mama onun için uygun mudur?

Yavru kedi mamalarinin besin degeri profili yavru kedilerin ihtiyacina gore uretilir ve enerji icerigi de daha yuksektir. Yetiskin mamasi vermek oyle zehirlemez, sagligini bozmaz (istisnai durumlar haric) fakat duzenli olarak besleyecekseniz en iyisi yavru kedi mamasiyla beslemek.

Ayrica marketlerde satilan kedi mamalarinin alayi kalitesiz.

Yavru kedi mamalarının özelliği genellikle daha çok besin maddesi yani kalori içermesi oluyor, yetişkin kedilere yavru kedi maması verirseniz uzun vadede kilo aldırıyor diye biliyorum. Ama sokaktaki bir kediye vereceğiniz mamanın ne olduğuna takılmanıza gerek yok, bozuk ya da tarihi geçmiş ürün vermemeye dikkat edin yeterli.

Eyvallah kardeşim, sağ ol. Markette satılan mamaların zararlı olduğunu söylemişsin. Ne yapmam lazım peki? Nereden almam lazım, mesela bunu da açıklar mısın lütfen? Kediyi besleyeyim derken hasta etmek de istemiyorum.
Veterinerlerden ya da internetten alabilirsiniz.

Ayrıca market mamaları zararlı değil, sadece besin değerleri kaliteli mamalardan daha az. Sokaktaki kedileri beslemekse amacınız onlar için gayet yeterlidir marketteki mamalar. Özellikle Migrosta satılan Felix, Whiskas gibi mamalar iş görecektir. Hayvan çöpten yiyeceğine ucuz mama yesin daha iyi. Ha tabi derseniz ben kaliteli vereyim, dediğim gibi veterinerlerden ya da internetten alabilirsiniz.

@S C O, yani dogrudan zararli demedim fakat yine de kalite acisindan ideal mamalar olmuyorlar.

Online alisveris sitelerinden almak genellikle daha mantikli oluyor ve daha ucuza denk geliyor. Ben normalde Amazon ve bazen Hepsiburada tercih ediyordum. (Eger satici sitenin kendisiyse, ucuncu taraf satici degil) Gecenlerde forumdaki arkadaslarin da yorumlarindan sonra zoo.com.tr isimli siteden 10 kiloluk aldim kedim icin. Teslimat oldukca hizliydi ve ambalaj duzgundu. Ihtiyac halinde bu siteyi de kullanabilirsiniz.

N&D, ProPlan, Royal Canin gibi markalar genel olarak guvenilir markalar.

Bu arada ben yaş kedi maması olarak algıladım ama, kuru mama verecekseniz @Hermione Jean Granger 'ın dediği gibi kaliteli markalara yönelmeniz daha iyi. Yaş mamada besin değerleri o kadar oynamıyor içeriği belli olduğundan ama kuru mamaya çok fazla tahıl karıştırıyorlar.

Kuru mama alacaksanız da aklıma gelen marka önerileri;
Üst seviye premium markalar Acana, Orijen, N&D
Orta-üst seviye markalar Proplan, Royal Canin
Orta-üst seviye ama daha bütçe dostu markalar da Felicia, Brit Care, Sanabelle

Bir ek bilgi daha; profil fotoğrafımdaki tosun paşa 4.5 yaşında 6.5 kilo. Bize geldiğinde 8 aylıktı ve ilk başta Royal Canin ile başladık, sonrasında Felicia ve Sanabelle denedim ve şuan Proplan ile besleniyor. Günlük olarak da Felix marka yaş mama veriyoruz. Kalıtımsal olarak hastalığa yatkın kedi türleri haricinde çok üst seviye mamalara yönelmek bence bütçeyi çok yorar, sokak kedisi için de gereği yok zira hastalıklara daha dirençlilerdir ve üzücü ama ömürleri ne ile beslerseniz besleyin daha kısa olacaktır.

Son düzenleme: