Hayat siyah beyaz değildir. Öğrencinin bursunu kaybetmemek, ailesinin beklentilerini karşılamak veya bütün dönemlik emeğini 2 saatlik sınava sığdırmak zorunda kalması gibi durumlar var. 'hiçbir koşulda' demek yargı bence. Bazen, 'onursuzluktan' çok 'çaresizlikten' kaynaklanan eylem de, olabilir. İnsanları yargılamadan önce, üzerlerindeki baskıyı anlamamız lazım.
Örneğine katılmıyorum. Çaresizlikten kopya çekmektense, çaresizse eğer daha çok çalışıp o sınavı geçmeyi ve gerçek bir kazanan olmayı öğrenmeli. O zaman çaresizler hırsızlık da yapsın, senin malını, mülkünü çalsın. Çaresizlerdi deyip geçelim... Senin dediğin bu kapıya çıkıyor.

Özellikle yeni maarif sistem denilen saçmalık çok kötü.
Öğrenciyi derse dahil eden çok mantıklı ve doğru bir sistem olduğunu düşünüyorum.

Örneğine katılmıyorum. Çaresizlikten kopya çekmektense, çaresizse eğer daha çok çalışıp o sınavı geçmeyi ve gerçek bir kazanan olmayı öğrenmeli. O zaman çaresizler hırsızlık da yapsın, senin malını, mülkünü çalsın. Çaresizlerdi deyip geçelim... Senin dediğin bu kapıya çıkıyor.

Kardeşim lisede saçma sapan bir dersin sınavından bahsediyosun. Soruları yazan hocaların bile umurunda değil. Bu kadar hayata mesafeli olmayın.

Öğrenciyi derse dahil eden çok mantıklı ve doğru bir sistem olduğunu düşünüyorum.

Tamamdır kardeşim. Çok iyi dahil ediyor emin olabilirsin. Kırk yıllık eğitimciler isyan ediyor üniversite diploması şaibeli bir bakanı dinliyorsunuz.

Kopya çekmekle hırsızlığı bir tutamazsınız.

Hırsızlık, başkasının mülkiyet hakkını ihlal eder. Somut, fiziksel mağduru vardır. Kopya çekmek ise bozuk sistemin kuralını ihlal etmek. Benim 'çaresizlik' vurgum, hırsızlığı veya suçu meşrulaştırmak değil. Vurgum, 'neden sistem, öğrencileri bu noktaya kadar itiyor?' sorusunu sordurtmak içindi.

'Çaresizse daha çok çalışsın' demek ise sorunun özünü kaçırmak bence. Bu, sistemin bütün hatasını ve yükünü bireyin omzuna yıkmak oluyor. Ya sistem 'çok çalışmayı' değil de 'anlamsız ezberi' ödüllendiriyorsa? Buna dersin peki?

Argümanımı, savunmadığım 'hırsızlık' gibi bir eyleme çekerek saptırmaya, çalışmayın. Konumuz eğitim sisteminin adaletsizliği.

Sırf çalışmaktan ve proje üretmekten üşeniyorsunuz diye sistem yanlış diyemeyiz. Hükümeti desteklemem ama her şeyi %100 yanlış yaptıklarını da söyleyemem.

Çok yanlış kişiye söylüyorsunuz bunu. Lise hayatım boyunca katılmadığım makale yarışması kalmadı diyebilirim. İsterseniz hepsinin onaylı sertifikalarını sunabilirim. Çoğu eshg, ashg gibi uluslararası yapılan makale yarışmaları. Aynı şekilde AP dersleri dersleri de aldım. Hazırladığım TÜBİTAK projesi ve diğer kuruluşlara sunduğum projeleri saymıyorum.

Kısacası o maarif sistemi düzgünce bir açıp okuyun. Her gördüğünüze de inanmayın. Tamamen siyasi ideolojilerini temelden yayma çabası. Eğitimi geliştirmekle ilgileri olsaydı başta YÖK ile başlamaları gerekirdi. Uluslararası makale üreten üniversite sayımız yok denecek kadar az. Kadrolar akrabalar ile dolu. O yüzden bana hiç sistem güzellemesi yapmayın.

Yapıştır hocam. Başta OBP adil değil zaten. Sen çok çalışıp 70 alıyorsun sınıftaki hocan kıl oluyor sözlüne düşük giriyor ve ders ortalaman iyice düşüyor. Özel okulda müşterisin, sözlün sürekli 90-100 oluyor. Kimi okul yazılı sorularını yüksek puan al diye önden veriyor. Duymadığımız şeyler değil. Paralı olanın OBP'sı senden çok oluyor kısaca. Başta adil bir durum yok. Kuralına göre oynayıp ezilmektense şartları eşitlemek iyidir.

Kopya çeken arkadaşların korkak zaferler alıyor. Kendine güvenmiyor, bilgisine ve çalışmasına güvenmiyor, aldatma yoluna giderek yüksek notlar alıyorlar. Sen ise tamamen dürüst ve yürekli bir şekilde belki biraz daha düşük not alıyorsun (kopya çekenlere göre) ama asıl kazanan sensin, emin ol. Hayatta onlar değil, sen kazanırsın.
Hayat siyah beyaz değildir. Öğrencinin bursunu kaybetmemek, ailesinin beklentilerini karşılamak veya bütün dönemlik emeğini 2 saatlik sınava sığdırmak zorunda kalması gibi durumlar var. 'hiçbir koşulda' demek yargı bence. Bazen, 'onursuzluktan' çok 'çaresizlikten' kaynaklanan eylem de, olabilir. İnsanları yargılamadan önce, üzerlerindeki baskıyı anlamamız lazım.
@Elma ısıran Fikrinize katılırım. Ama gerçekler sizin fikrinizi desteklemiyor.

Pratikte genelde öyle olmuyor. Lisede verilen derslerin içeriği bomboş. Özellikle yeni maarif sistem denilen saçmalık çok kötü. Siyasi ideoloji propagandasından başka bir şey değil. Üniversite zaten kopya çekemeyeceği için seve seve öğrenecek. Kısacası boş yere slogan atıp popülistlik yapmayın.
Yapıştır hocam. Başta OBP adil değil zaten. Sen çok çalışıp 70 alıyorsun sınıftaki hocan kıl oluyor sözlüne düşük giriyor ve ders ortalaman iyice düşüyor. Özel okulda müşterisin, sözlün sürekli 90-100 oluyor. Kimi okul yazılı sorularını yüksek puan al diye önden veriyor. Duymadığımız şeyler değil. Paralı olanın OBP'sı senden çok oluyor kısaca. Başta adil bir durum yok. Kuralına göre oynayıp ezilmektense şartları eşitlemek iyidir.
Bugün çekecektim. Hep en önde olmak zorunda kaldım. Bir kişi de yakalandı çekerken. Elimi atamadım bile kopyaya.
Biraz saçma ama kopya kağıdı olsa yanımda ama çekmemiş olsam. Hoca yakalasa sorun çıkar mı? 😅