YazılımıSeviyorum

Çalışkan
Arkadaşlar özellikle mobil yazılım geliştirme için baz model MacBook Air M4 alınır mı? Normalde SSD'yi yükseltme taraftarıyım ama Trendyol'da öğrenci indirimi ile baz model 38.000TL civarına denk geliyor. İndirim sadece baz modelde geçerli. 256 GB bana az geliyor harici SSD almam gerekecek. Aranızda baz model + harici SSD yapan var mı? Zor oluyor mu?

Pro modeli ile Air modeli arasında donanım olarak Air model de fan yok, Pro işlemci çekirdeği biraz daha fazla, Air de HDMI girişi yok. Aynı anda hem iOS hem Android çalışma yapabilirsin ama üzerine web geliştirme yaparsan yetmez, bir de yapay zeka training konusunda bir tık yetersiz kalabilir. Normal şartlar altında yetiyor alınır. Hafıza konusunda bilgim yok tecrübesi olan arkadaşlar yazarlar.

256 gb yetmez ama harici ssd ile kurtarabilirsin. araya hub koyup bağlayacaksan beklentini pek karşılamaz gibi geliyor. iyi bir hub iyi bi paraya denk geliyor çünkü.

4 yıldır m1 pro kullanıyorum, 1 tane usb to type-c çevirici aldım, usb bağlamam gerektiği zaman o çeviriciyi kullanıyorum. hub ihtiyacım olmadı.

bi de ekstra soğutucu almanı öneririm, belli bi süre sonra elinin altında ısınmaya başlayacak.

Açıkçası fazla bile diyebilirim. M1 Pro 16GB ile swift yazıyorum, hayli memnunum ve yeterli buluyorum.
Fiyatları ne durumda bilmiyorum fakat pasif soğutmanın yetersiz kalacağını düşünüyorsan (uzun oturumlarda mutlaka ısınacaktır) pro almanı öneririm. İşlemci gücü olarak m3 de alsan üzülmeyeceksin, bütçeyi depolama ve soğutmaya kaydırmak akıllıca olur diye düşünüyorum.
Harici SSD önermem. SSD + konnektör - hub maliyeti azımsanmayacak bir maliyet doğuruyor ve kablolu ssdli gezmek, bağlamakla uğraşmak gerekiyor.

Dostum merhaba. 4 senelik yazılım ile uğraşan ve global bir firmada çalışan birisi olarak sana tecrübelerimden bahsedebilirim. Bunlara bakarak kararı sen verebilirsin. Ayrıca MacBook Air M4 kullanıcısıyım.

Eğer web development, backend development, API development veya docker, kubernates üzerine geliştirme yapacaksan 256 GB seni ilk etapta kurtarır. Ben de daha takmadım. Ama ileride harici SSD veya HDD şart mı? Buna cevabım evet.

Bunlar harici yapay zeka, machine learning veya image processing gibi süreçlere gireceğim dersen bunlarda M4 Air ilk başlarda yetebilir. Ama önerim Pro serilerine bakman olurdu. Bizim yapay zeka departmanda Pro serisi veriliyor.