Merhaba,

Bugün yazılımcı biriyle görüştüm: Üniversitenin önemi yok yazılımcıda, her yerde aynı eğitim veriyorlar diyor. Mesela 100-150 bin sıralama yapana biri ile ilk binde sıralama yapan hocaların bir öneminin olmadığını her şeyin bende bittiğini söyledi. Kendi bünyelerinde sadece lise mezunu olan var mış. Kendini geliştirmiş. Bunları safsata olsun diye yazmıyorum. Sizin fikilernizi merak ediyorum. Neyse.

Lise mezunu buraya kadar geldiğini ve sektörde aktif birini olduğunu belirtti. Evet, kabul ediyorum her şey öğrencide bitiyor. Üstte dediğim gibi 100 bin sıralamadaki hocanın; ODTÜ, İTÜ ve Boğaziçi hocaların arasında fark yokmuş. Kaliteli olduğunu kabul ediyor ama tam etmiyor.

Yine aynı şekilde Oxford, MİT, Harvard vb. gibi öğrenim görüp Türkiye'de ders veren hocalar ile 100 bin sıralama aynı dersi görüyormuş. Asıl olay öğrencinin bittiğinde belli ama hiç mi hocanın önemi yok?

Oxford, MIT gibi universitelere girmiyorum oradaki hocalar cok baska seviye, Turkiye'de de kaliteli egitimciler var ama hoca konusunda gorustugunuz kisi bir noktaya kadar hakli. Ancak diplomanin buyuk bir etkisi var ozellikle de gunumuzde is bulmanin cok zor oldugu iklimde. Bundan 4 yil once pandemi doneminde isler patladigi icin alim cok oluyordu, mezun olan rahatlikla ise girebiliyordu. Su an mezun cok fazla, is cok az. Dolayisiyla yeni mezun birisinin ise girmesi oldukca zorlasti. Burada da diplomada nereden mezun oldugun sana kagit uzerinde buyuk bir avantaj sagliyor. ODTU - ITU - Bogazici mezunu adam ilk degerlendirmede kolay kolay elenmez mesela CV'de bu universitelerden birisi yazdigi icin. Ayrica bu universitelerin kattigi en buyuk sey network. Zaten sektordeki en onemli konu network iken haliyle sen daha okurken iyi yerlere gelme ihtimali yuksek insanlarla bir cevre kurmus oluyorsun. Bu okullarin sagladigi prestij ve cevre kariyer ilerlemesinde asla yadsinamaz ve tam tersine kapilarin daha kolay acilmasina vesile olur.

Oxford, MIT gibi universitelere girmiyorum oradaki hocalar cok baska seviye, Turkiye'de de kaliteli egitimciler var ama hoca konusunda gorustugunuz kisi bir noktaya kadar hakli. Ancak diplomanin buyuk bir etkisi var ozellikle de gunumuzde is bulmanin cok zor oldugu iklimde. Bundan 4 yil once pandemi doneminde isler patladigi icin alim cok oluyordu, mezun olan rahatlikla ise girebiliyordu. Su an mezun cok fazla, is cok az. Dolayisiyla yeni mezun birisinin ise girmesi oldukca zorlasti. Burada da diplomada nereden mezun oldugun sana kagit uzerinde buyuk bir avantaj sagliyor. ODTU - ITU - Bogazici mezunu adam ilk degerlendirmede kolay kolay elenmez mesela CV'de bu universitelerden birisi yazdigi icin. Ayrica bu universitelerin kattigi en buyuk sey network. Zaten sektordeki en onemli konu network iken haliyle sen daha okurken iyi yerlere gelme ihtimali yuksek insanlarla bir cevre kurmus oluyorsun. Bu okullarin sagladigi prestij ve cevre kariyer ilerlemesinde asla yadsinamaz ve tam tersine kapilarin daha kolay acilmasina vesile olur.
Bizim hocalarımız da oradan gelme. Tabii biraz daha düşük olabilir ancak yine de hatrı sayılır üniversitelerden gelen var diye biliyorum. ODTÜ, İTÜ ve Boğaziçi çıkan hemen hemen iğş buluyor galiba.

Peki bu saydığım 3 üniversitedeki hocaları nasıl?
Hocalar kimin umurunda? ODTÜ’nün adı yeter.

ODTÜ, İTÜ gibi herkesin sayabileceği en babalar dışında gerisi işveren gözünde fark etmez.
Hocaların kaliteli olması daha kaliteli bir eğitim konusu söz konusu olmaz mı?

Gittiğiniz hoca bilgisayar öğretmenliği, matematik, istatistik, elektrik (elektroniksiz), endüstri falan gibi bir şeyden mezuna çok bir önemi olduğunu sanmıyorum. Mimari, algoritma analizi, işletim sistemleri dersinde tokezlerler. Çok yüzeysel kalırlar. Veri tabanı dersinde öğrencilere sadece keyword öğretip sinavda onlara SQL motoru gibi davrananlar var. Ne veri tabanı ilişkisi ne başka bir şey. Adam primary key ibaresini 4 yil boyunca derslerde duymamış.

En iyi okullar değilse işverenin pek umurunda olmaz. İşinin ehli adamı Turkiye'de zor bulursun ama kısa mülakat yapar ne mal olduğunu anlar.

React öğrenip başka bir şey çıkmazsa 10-20 yıl yazarsınız. Baska bir şey çıkarsa onu öğrenip yazar paranızı kazanırsınız. Ama birisi gelip Samsung yeni ses kodegi yayınlamış. Dokümantasyonu var, bunu bizim programa ekle dediğinde yapamazsınız. Bizim programa işletim sisteminin şu özelliğini kullanarak bir sek ekle dediginde dokümantasyon olmasına rağmen yapamazsınız.
Hatta belki bu ikisinden daha kolay bir şey söyleyeyim. Internette tonla örnek var. Yapay zeka var. Yeterli dokümantasyon var. Gidip benim klavyeme sürücü yazın. F tuşuna basinca bir sey yapmasın. İşletim sisteminin haberi olmasın. Benim bizzat tanıdığım belki 100 bilgisayar mühendisi akranim vardır. Direkt olarak bir insandan yardım almadan 2 haftada hiçbirinin yapamayacağını düşünüyorum. Ben muhtemelen rahat 6 ay harcarım.

Yani kullanacaksaniz hocanın önemi var. Kullanmayacaksaniz lise mezunu adamın yapabildiği ortada.

Bizim hocalarımız da oradan gelme. Tabii biraz daha düşük olabilir ancak yine de hatrı sayılır üniversitelerden gelen var diye biliyorum. ODTÜ, İTÜ ve Boğaziçi çıkan hemen hemen iğş buluyor galiba.

Peki bu saydığım 3 üniversitedeki hocaları nasıl?

Hocaların kaliteli olması daha kaliteli bir eğitim konusu söz konusu olmaz mı?

Iyi hoca farki bir sey ogretmekten ziyade ogrencinin ufkunu acma, muhendis kafasina girmesinde buyuk oranda fark ettirir. Bugun bir seyleri ogrenmek icin universite hocasinin verdigine muhtac olan ogrenci genel olarak kariyerinde buyuk adim atamaz zaten. Milyonlarca kaynak elimizin altinda, yapay zeka devrindeyiz imkanlar bol. O yuzden hocanin ne ogrettiginden ziyade nasil bir kafa yapisinda oldugu daha onemli. Ingilizce bildigin an her seyi ogrenebilirsin. Hocalarin nasil olduguna cok takilmamak gerek Turkiye akademisi ne olursa olsun yozlasmis neticede. Onemli olan universitenin sagladigi prestij ve network. Sana bunu saglamayan universitede muazzam bir hocaya denk gelsen bile en iyi universitelerde standart hocalarla okuyan ogrencilere gore fark yaratman cok kolay degil.

10 bindeki Üniversiteye gidersen zaten kendini mecburen geliştireceksin. Yüzdün yüzdün gelmişsin sona. Sallayıp 4 seneyi boş geçiremezsin.

Öğrenecek adam her türlü öğrenir de hocalarınız sizin networkünüzü de belirler. Size iş bile bulabilirler. Bir Üniversiteye gitmeden önce hocalarına da bakmak lazım.