Yazılım öğrenirken nasıl pratik yapılır?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Physic
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 17
  • Görüntüleme Görüntüleme 561
  • Etiketler Etiketler
    yazılım

Physic 7

Üstün
Makaleler
26
Yer
Bartın, Türkiye
Merhaba arkadaşlar! Benim yeni bir programlama dili ogrenirken özellikle yaşadığım bazı sorunlar var. Sizlerin düşüncelerine ve tavsiyelerine ihtiyacım var.

Bir dil öğrenirken daha çok video tutorial şeklinde öğrenmeye çalışıyorum ve temelleri öğrenmem genelde uzun sürmez. Bu aşamada çok takılmam.

Ancak daha sonrası gelmiyor yani şöyle, mesela şu an üstünde çalıştığım JavaScript. Dilin temellerine gayet hakimim ancak nasıl pratik yapacağım hakkinda fikrim yok. Her dilde burada takılıyorum ve devami gelmiyor.

Sizin bu konudaki tavsiyelerinize ihtiyacım var. Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Hem izle, hem pratik yap.

İlerlerken konu konu pratik yapmanın en güzel yolu ne kadar saçma sapan veya basit de olsa bir proje yapmaktır.

Ben mesela öğrenirken İf Else'lere mi geçtim? Hemen oturup not hesaplama uygulaması yazıyordum. Pekiştirmediyse maaş hesaplatıyordum, yani bu olay tamamen küçük de olsa proje yapmaktan geçiyor, yani pratik.

Son düzenleyen: Moderatör:
Kendi programını yap.

Bunun için de dile hakim olman lazım.

Hocam direkt urra diye herkesin önerdiği bir şey yaparken öğrenmek olur mu? Mesela tutorial ile dilin detaylarını öğrenmek yerine kafama koyduğum bir şeyi yapmaya başlasam?

Bir dili öğreniyorsan bodoslama kör giriş yapmamışsındır ve sonunda ne işe yarayacağını biliyorsundur diye düşünüyorum, o yarayacağı işlerden birine gir ufaktan. İlk defa şarkı söyleme ve yazma dersi alan birinin evde kimse yokken kaydettiği ve hemen sonrasında kendi dinlediğinde utanıp sildiği berbat şarkılar gibi olsun, şurayı şöyle yapsaymışım veya bu neden çalışmadı diye diye geliştirirsin.

JS ogrenmek kolay ama sonrasinda ne yapacaksin? Amac belirlemeden ogrenmek cok sacma bir sey. Dili ogrenmeden once kafanda orta olcekte sana gorece zor olan bir proje hayal etmelisin. Daha sonra ona giden yolda karsina cikan araclari kullanarak bunda ustalasman isi cozuyor. Yoksa kimse tutorial izlemekle yazilim dili ogrenemez de. En fazla 1 haftaya izledigin her sey aklindan cikar. Ornegin ben Go dilini kendime bir sistem gereci yapacagim diye ogreniyorum. Bu sekilde daha koklu oluyor.

Hazir problemler ile baslangic bilglerini pekistirmek istiyorsan, HackerRank, Codechef gibi platformlarda sorunlari ogrenmek istedigin, bu durumda JS oluyor, dille hallet. Bir sure sonra artik temel kavramlari ezbere bildigini farkedeceksin.

Mesela tutorial ile dilin detaylarını öğrenmek yerine kafama koyduğum bir şeyi yapmaya başlasam?

Yani bu müzik teorisi bilmeden albümlerce şarkısı olup milyonlara konser vermeye benziyor, yapan çok ve bence çok daha zevkli bir yol. Belki önce teoriyi öğrenen adamın kağıt üstünde bilgisi daha çoktur ama bi kalabalık karşısına çıktığında titreyip çalamıyorsa ne işe yarar o bilgi. Ben olsam zaten bi dili öğreniyorsam onla ilgili bi amacım vardır ne işe yarayacağını az çok biliyorumdur ve direkt o işlerden biriyle başlarım karşıma sorunlar çıktıkça öğrenirim. Baktın işini görmüyor farklı yere yönelmen gerekiyor bir ton gereksiz uğraştan sonra değil tam zamanında fark edip daha iyisine yönelirsin. Pişman da olmazsın. Araçlarda uzmanlaşmaya odaklanmaktansa bi şeye başlayıp o ne gerektirirse onu öğrenmek daha iyi bence.

Hocam direkt urra diye herkesin önerdiği bir şey yaparken öğrenmek olur mu? Mesela tutorial ile dilin detaylarını öğrenmek yerine kafama koyduğum bir şeyi yapmaya başlasam?
Yapamazsın ki dostum, yani her dilin Syntax'ı aynı değil, oturup da bilmediğin bir konu hakkında proje yazamazsın.

Ders videoları izle, izlerken her öğrendiğin konuyu bir sonra ki öğrendiğin konuyla birleştirerek pratik yaparak, proje çıkararak ilerle.

Bir dili öğrenmek eğer algoritma konusunda becerikli biriysen zaten basit bir şey, önemli olan ondan sonra ne yapacağın. Öğrenmek dilin temelini öğrenmekle bitmiyor;

C++ dilinin temellerini iyi bir şekilde öğrendin diyelim, tekrar dersin başına geçeceksin çünkü önünde bir sürü seçenek var. Oyun mu geliştireceksin? İşletim sistemleri üzerinde mi çalışacaksın? Masaüstü programları mı geliştireceksin? Gidip bu konuların da derslerini öğreneceksin, onlar üzerinde gelişeceksin.

Yani Youtube'dan, Udemy'den o dilin temelini öğrenince zaten hiçbirimiz yazılımcı olmuyoruz.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…