Orange Head

Uzman
Makaleler
1
Yemek sipariş uygulamalarında resmen milleti aptal yerine koyuyorlar. Görsellerde ana yemek devasa, dolu dolu… ama sipariş gelince bir bakıyorsun bebek yumruğu kadar ufak.

2023'ten beri defalarca kez şikayet ettim bu tarz sahte görselleri. Ama hiçbir şekilde satıcıları uyarmıyorlar. Düpedüz yanıltma. Gramaj yok, porsiyon bilgisi yok. Yeminler olsun ki uygulama da gramaj yazan sadece 1-2 tane falan restoran var. Sanki kumar oynuyoruz.

Kocaman burger sanıyorsun >> bebek yumruğu çıkıyor.
Büyük boy pilav yazıyor >> 1 tabak bile çıkmıyor.
Büyük boy pizza yazıyor >> minicik pizza çıkıyor.

Allah aşkına dürüst olun, şu görseldeki burgere bakan birisi devasa büyük bir şeyin eve geleceğini sanmaz mı? Ama gelen şey bebek yumruğu kadar falan.

1774372523814.webp

Buna ciddi bir düzenleme şart. CİMER'e taşınması lazım bu konunun. Restoranlara gramaj yazma zorunluluğu getirilmeli. Kim ne satıyorsa açık açık yazacak. Böyle saçmalık olmaz.

Biliyorum çoğunuz bana "başka uygulama kullan, orada yazıyorlar" diyeceksiniz. Ben buna katılmıyorum. Herkes haddini bilmeli ve bu kasıtlı olarak izin verilen haksızlığa göz yumulmamalıyız.

Sadece gramajı mı saklıyorlar? Fotoğraflar dahi yalan. Zincir restoranlar profesyonel olarak çektiriyor ama yerel esnaf genellikle stok fotoğraf kullanıyor. Enfes gözüken patates söylüyorsun gelen marketten alınmış dondurulmuş patates çıkıyor.
Paylaşım tekrar onaya düştü, onaylar mısınız?

Bence gerçek fotoğraf koymak zorunlu olmalı. En azından Türkiye'de. Ya da aşağı bir seçenek gelebilir, müşterilerden fotoğraflar diye. Alan kişilerin paylaştığı fotoğraflardan boyutu anlaşılır.

Fotoğraflarını çekerken uygulamanın zorunlu olarak belirlediği referans bir nesne kullansalar o bile olur. Her gıdanın yanında bulunan boyutu herkes tarafından bilinen ya da kolayca anlaşılan özel bir nesne.

Kova patates siparis ettiydim kucucuk bardak gibi kabın %60ina kadar yagli kagitla kapatmislar ustune bir avuc patates koymuslardi. 😅🤣 Bunu yerel bir burger dukkani yapmisti fiyati 200 lira falandi herhalde. Aradim dedim bu ne? Yok maliyet vs. sacmalamaya basladi. Kisacasi tum esnaflarimiz boyle.

200 gram icerikli doner soyluyorum 80 gram koyuyorlar. O disarida yediginiz döner dürümlerin icine 40-50 gram döner koyup sosu patatesi basiyorlar lavasi uzunlamasina katliyorlar boylece kalın gozukuyor sen doydugunu saniyorsun fakat midene giren %70 civari beyaz un. Protein vs. yok. Dunyanin en zararli yiyecegini yiyor millet farkinda degil. Bundan sonra gidip migrostan falan hazir döner alacagim garnütürünü kendim hazirlayip somon ekmege yapacagim. 200 gramdan 2 tane tüm somonu dolduracak tavuk doner cikiyorken yaptiklari asiri buyuk hırsızlık.

Bunu duzeltebilriiz hep beraber konu sahibinin dedigi gibi bu tur isletmeleri CIMER'e sikayet edin. Diger turlu duzelmez bu.

Kova patates sipariş ettiydim kucucuk bardak gibi kabın %60ina kadar yagli kagitla kapatmislar ustune bir avuc patates koymuslardi. 😅🤣 bunu yerel bir burger dukkani yapmisti fiyati 200 lira falandi herhalde. Aradim dedim bu ne? Yok maliyet vs. sacmalamaya basladi. Kisacasi tum esnaflarimiz boyle.

200 gram icerikli doner soyluyorum 80 gram koyuyorlar. O disarida yediginiz döner dürümlerin icine 40-50 gram döner koyup sosu patatesi basiyorlar lavasi uzunlamasina katliyorlar boylece kalın gozukuyor sen doydugunu saniyorsun fakat midene giren %70 civari beyaz un. Protein vs. yok. Dunyanin en zararli yiyecegini yiyor millet farkinda degil. Bundan sonra gidip Migros'tan falan hazir döner alacagim garnütürünü kendim hazirlayip somon ekmege yapacagim. 200 gramdan 2 tane tüm somonu dolduracak tavuk doner cikiyorken yaptiklari aşırı buyuk hırsızlık.

Bunu duzeltebilriiz hep beraber konu sahibinin dedigi gibi bu tur isletmeleri CİMER'e sikayet edin. Diger turlu duzelmez bu.

Gerekirse dürümün içerisindeki tüm her şeyin toplam ağırlığını ayrı ayrı hassas terazide ölçüp hepsinin gramajını verecek. Bunu yapmayanlarında satış hesabı kapatılacak. Ancak böyle bilinçli şekilde istediğimizi alırız.

Köfteci Yusuf reklamı gibi olmasın ama her ne kadar gramaj yazmasalar da görseldekiyle aynısını teslim ediyorlar. Ama keşke burgeri 250 TL falan olsaydı. 310 TL verirken üzülüyom.