Merhaba. Recep Baltaş'ın bir videosuna denk geldim ve bu viodeyu referans alarak bu işlemi yapmak istiyorum. Öncelikle birkaç soru sormak istiyorum.
Aktarım yapacağım eski diskimin içinde Windows, bilgisayarın tüm yazılım dosyaları, NVIDIA sürücüleri ve bilgisayarın ana yapı taşı dediğimiz sürücüler bulunuyor. Bunların tamamını yeni aldığım M.2 SSD içerisine aktarmak ve sonrasında eski kullandığım SSD'yi formatlamak istiyorum. Bu videoyu referans alarak bu işlemlerin tamamını sorunsuz yapabilirim değil mi?
Sadece Windows değil, tüm C diskindeki dosyalar ve sürücüler yeni SSD'ye kopyalanıyor ve sorunsuz şekilde eskisi gibi kullanım yapacağım?
Klonlamadan sonra ekstra yapmam gereken bir şey var mı? Yardımcı olursanız çok sevinirim. Teşekkürler. @Recep Baltaş
Klonlama işleminde sürücüleriniz de kopyalanır. Çünkü onlar da sistem dosyaları içinde yer alır. Ancak klonlanan disk farklı bir donanıma sahip başka bir bilgisayara takılacaksa, eski sürücüler uyumsuz olabilir. Siz aynı anakarta taktığınız için bir problem yok.
Klonlama işleminde sürücüleriniz de kopyalanır. Çünkü onlar da sistem dosyaları içinde yer alır. Ancak klonlanan disk farklı bir donanıma sahip başka bir bilgisayara takılacaksa, eski sürücüler uyumsuz olabilir. Siz aynı anakarta taktığınız için bir problem yok.
Anladım. Son olarak sormak istediğim bir soru var. Örneğin videoda bir tane ana disk var ve yanına bir tane SSD takıyorsunuz ve o SSD'ye tüm verileri klonluyorsunuz. Fakat benim bilgisayarımda şuanda 1 tane SSD (Windows'un kurulu olduğu), bir tane HDD var.
Şimdi bir tane de yeni M2 SSD takacağım.
Video'nun bir kısmında klonlama yapılacak diski seçiyoruz fakat sizin bilgisayarınızda zaten hali hazırda kopyalanacak sadece 1 tane disk olduğundan dolayı ''Hangi diski kopyalamak istiyorsunuz?'' şeklinde bir ibare çıkmıyor. Yani kopyalanmasını istediğimiz diski seçiyoruz ama hangi diski kopyalayacağımızı seçmiyoruz. Örnek olarak fotoğrafı aşağıya koyuyorum. Burada sadece diskin hangi diske kopyalanmasını istediğimizi seçiyoruz.
Benim bilgisayarımda klonlama yaparken burada hangi diski kopyalamak istiyorsunuz tarzında bir ibare çıkacak mı acaba? Çünkü iki tane disk var şuanda kullandığım halihazırda. Bunu da merak ettim. Teşekkürler.
Anladım teşekkür ederim. Birkaç saat sonra klonlamaya başlayacağım, umarım bir aksaklık olmaz. Takıldığım bir yer olursa tekrardan yazarım. Teşekkürler.
Klonlamayı yaptım. Bu şekilde gözüküyor. Sanırım her şey okey. Yeniden başlatayım mı bilgisayarı? Her şey tamam gözüküyor mu sizce? @Recep Baltaş@Lotr Manyağı
EDİT: Elinize kolunuza sağlık, harika bir video ile bu işi sayenizde sorunsuz şekilde çözdük. Boot ile option 1 zaten otomatik olarak BIOS'da seçili olarak BOOT kısmında gözüktü. Yani sistem otomatik olarak yeni taktığım SSD'yi boot 1 olarak ayarlamış. Değiştirmeden F10 yapıp kaydedip çıktım. PC yeniden başlatıldı ve her şey sorunsuz çalışıyor. Bilgisayarıma girince yeni SSD otomatik olarak Yerel Disk C olmuş ve yanında Windows imgesi gözüküyor. Her şey sorunsuz şükürler olsun. Şimdi eski SSD'yi formatlayacağım.
Son olarak sormak istediğim bir soru var. Şimdi birçok programım fazla yer olan HDD'de kurulu. Oyunlar, Chrome ve diğer tüm programlar. Bunları da aktarabilir miyim bu şekilde yoksa temiz kurulum için HDD'den silip direk SSD'ye yeni kurulum mu yapayım sıfırdan? Teşekkürler her şey için.
Bilgisayarı tekrardan yeniden başlattığımda böyle bir ekran geldi maalesef. Eski SSD fotmatladım ve yeniden başlattığımda böyle bir ekranla karşılaştım. Ne yapmalıyım?
Çift diski olan bir sisteminiz ve bu sisteme Windows 10 veya 11 kurdunuz. Fakat daha sonra disklerden birini sökünce Windows'un açılmadığını fark ettiniz. Windows o diske yüklü olmamasına rağmen neden açılmıyor peki?
Bunun nedeni basit. Windows, kurulum esnasında Disk 0 hangisi ise boot loader dediğimiz önyükleyiciyi buraya kuruyor. Siz de önyükleyici olan diski sökünce sistem açılmıyor.
Peki bu durumda ne yapacaksınız? Çözüm basit. Diğer diske de bir önyükleme (boot) bölümü yapacaksınız.
Bunun için tabii ki güncel bir Windows 10/11 USB'sine ihtiyacınız var. Buradan güncel ISO'ları...
Çift diski olan bir sisteminiz ve bu sisteme Windows 10 veya 11 kurdunuz. Fakat daha sonra disklerden birini sökünce Windows'un açılmadığını fark ettiniz. Windows o diske yüklü olmamasına rağmen neden açılmıyor peki?
Bunun nedeni basit. Windows, kurulum esnasında Disk 0 hangisi ise boot loader dediğimiz önyükleyiciyi buraya kuruyor. Siz de önyükleyici olan diski sökünce sistem açılmıyor.
Peki bu durumda ne yapacaksınız? Çözüm basit. Diğer diske de bir önyükleme (boot) bölümü yapacaksınız.
Bunun için tabii ki güncel bir Windows 10/11 USB'sine ihtiyacınız var. Buradan güncel ISO'ları...
Malesef ki hiçbir şekilde olmadı. Ne yazıkki formatlamak zorunda kaldım bilgisayarı ve çok üzüldüm. Bir çok dosya, veri her şey gitti... Neyse sağlık olsun ne diyelim.