Schwagos

Uzman
Merhaba arkadaşlar. Bir şey fark ettim şu son zamanlarda veya yakınlarda çıkan çoğu oyunda bilgisayarım düşük performans veriyor ama 2K Ultra'da RDR 2 açabilip ondan daha düşük sistem gereksinimi isteyen oyunları bilgisayarım 50-60 FPS zor oynatıyor. Örneğin şu an aktif olarak Mafia The Old Country oynuyorum ama gördüğüm kadarıyla optimizasyon sıkıntısı var diye düşündüm. Yüksek ayarlarda 2560x1440P'de 55-60 FPS zor aldım ve görüntü çamur gibiydi. Geçen aylarda da Clair Obscur'da yaşadım bu sorunu. Yüksek ayarlarda yine 50-60 FPS zor alıyorum görüntü yine çamur gibi, The Last of Us Part 1'den bahsetmiyorum bile.

Siz de benim dediklerim gibi sorun yaşadığınız oldu mu olduysa hangi oyunlar? Sistemim 2560x1440P'de yüksek ayarlarda çoğu oyunu 80-120 FPS oynatacak derecede bu arada. Yani umuyorum ki oyunlarda sorun vardır.
Sistem gereksinimleri: RX 7700 XT Ryzen 5 7600.

Unreal Engine 5 ile bu furya başladı, hâlâ devam ediyor. Artık firmalar optimizasyon sürecine para yatırmak yerine suçu tüketiciye atıyor. Nasıl olsa ses çıkaran yok, geçiriyorlar. Oyun fiyatlarının artmasını saymıyorum bile. Globalde fiyatlar artık 90-100 euro gibi komik rakamlar, sonraki nesil konsollar için 1000 dolar gibi fiyatlar konuşuluyor. Bu fiyatlar, RAM krizi çıkmadan önceydi; şimdi nasıl olur, siz düşünün.

Unreal Engine 5 ile bu furya başladı, hâlâ devam ediyor. Artık firmalar optimizasyon sürecine para yatırmak yerine suçu tüketiciye atıyor. Nasıl olsa ses çıkaran yok, geçiriyorlar. Oyun fiyatlarının artmasını saymıyorum bile. Globalde fiyatlar artık 90-100 euro gibi komik rakamlar, sonraki nesil konsollar için 1000 dolar gibi fiyatlar konuşuluyor. Bu fiyatlar, RAM krizi çıkmadan önceydi; şimdi nasıl olur, siz düşünün.

Keşke "çok iyi" grafikler yapmaya çalışmak yerine biraz optimizasyonla ilgilenseler de böyle uğraşmasa oyuncular.

Playstation'dan portlanan oyunlar zaten kronik sorunlu çıkıyor. UE5 ile de geliştirilen oyunların da çoğu sıkıntılı oluyor. Kervan yolda düzülür mantığıyla çıkarıp, tüketiciden gelen şikayetlere göre 40 tane düzeltme patchi yayınlıyorlar. Kısaca kalite kontrolü aradan çıkardılar diyebiliriz.

Tam olarak "High - End" probleminin oyunlara yansıması hocam. Yüksek donanımlı/yüksek fiyatlı oyunların beklenen performansı karşılayamaması durumu. Oyunlar daha fazla para ile daha kaliteli oyunlar çıkarıyor ama oyun içinde standart 60 FPS aldıktan sonra optimizasyon konusunda geliştirme yapmıyorlar. Belki oyunculardan tepki gelirse oyun çıktıktan sonra patch ile güncelleme yaparak düzeltiyorlar.

Yani sorun sizden değil geliştiricilerin ve yatırımcıların para aşkı yüzünden oyunu tam çıkarmaması. Yıllardır oynanan RDR2'de bile optimizasyon sorunu var.

Son düzenleme:
UE5 çıktığından beri optimizasyon konusu üzerinde durmamaya başladılar, geliştirme sürecinden ödün vererek dâhâ çok para kazanmak için çabalıyorlar, kalite kontrol sıfır.

Artık geliştiriciler oyunu doğal çözünürlükte optimize etmiyor. "Nasılsa FSR/DLSS var, kullanıcı açsın FPS yükselsin" kafasındalar maalesef. Yeni nesil oyunlar Unreal Engine 5 tabanlı. Bu motorun Lumen ve Nanite teknolojileri sistemi sömürüyor.

Önce bunu konsol daha çok satsın o taraf daha optimize çünkü diye yapıyorlardı sonra konsollardaki stabilizeyi de bozdular. FSR DLSS FG gibi teknolojilere bel bağladılar, engine optimizasyonunu saldılar, yani resmen daha az çalışayım param yine gelsin kafası. Optimizasyonu yine yapan yapıyor özellikle FPS oyunlarında FG falan çok iyi çalışıyor yağ gibi ama konsol ve PC oyunları olsun UE 5 gibi güncel motor kullanan hikayeli oyunlar olsun bozdu. Hogwarts, Alan Wake 2, GoW Ragnarok gibi bir sürü oyun oynadım hepsinde optimizasyonu sorunu vardı içlerinde en az sorunlu TLoU 2'ydi. Tamam optimize ayarlarda yüksek FPS ile oynadım ama teknoloji tam anlamıyla çalışmıyorsa neden varlar? Şimdi Witcher 3 Next Gen ile birlikte yıllar sonra yeniden oynuyorum ama güzelim oyunu bozmuşlar, DX11 versiyonu da öyle Next Gen de öyle. Öyle rezalet FG optimizasyonu var ki kullanma ve ayar kısıp DLSS aç daha iyi. Onu da yaptım 130-140 FPS aldığım yerde küçük bir köye girince 3-5 insan görünce bile 100 FPS'lere düşüp çıkıyor, ben bu oyunu eski bilgisayarımda bile düşük FPS'te daha optimize ve akıcı oynuyordum :D