Yani cidden nereden başlasam, nereden yorum yapsam bilemedim. Farklı platformlara yüklendiğinden dolayı kalitesi patates gibi olsa da öncelikle oyun çok güzel görünüyor; temelindeki fizikler, grafikler, oynanış veya açık dünyaya dair içerikler videonun dandikliğine rağmen bir önceki nesile farkını koyuyor.
Bazı kullanıcılar RDR 2 ile falan kıyaslamış, bu tamamen saçmalık. İkisinin temel oynanış döngüsü birbirinden çok farklı yapıda. Tamam, iki oyun da aynı motorların gelişmiş sürümlerini kullanıyor olabilir ama temel oynanış döngüsünden bir haber olan insanlar boş yorumlar yapmışlar. RDR'yi GTA gibi oynayınca düşmanlar sizi kevgire çevirirler, haberiniz olsun. Bu yüzden bu oyunu RDR 2 ile kıyaslamaktan vazgeçin çünkü GTA'nın hiçbir zaman gerçekçilik gibi bir vaadi olmadı. GTA'nın açık dünyalarına eklenen detaylar, easter eggler ve gerçekçi detaylar tamamen Rockstar geliştiricilerinin kıyağı. Adamlar oyunlarını mükemmel yapmaya takıntılı olduğundan dolayı böyle "detaylar" karşılaştırması yapabiliyoruz.
Gelelim diğer GTA'larla kıyaslamasına... İlk olarak bu oyunun GTA 4 ve GTA 5'ten daha başarılı olacağı bir gerçek. GTA 4'teki mekanikler çok iyiydi, ancak mükemmel değil. Çok yakın dönemde GTA 4 oynadım, toplam 700 saatten fazla geçirdiğim GTA 4'ten eskisi gibi keyif almadığımı fark ettim. Oyunun silah mekanikleri çok iyi de araba sürme mekaniği çok rahatsız hissettirdi. Arabalar çok kaygan, rahatsız hissettiriyordu. En ufak manevrada arabanın kapısı bagajı birbirine giriyordu. Araba sürmek, karlı yolda sürekli kayan bir arabayı kontrol etmek gibi hissettiriyordu. Zaman zaman kaza fizikleri çok iyi çalışsa da bazen arabanın lego gibi içe göçmesine neden oluyordu. Araba sürme mekaniği biraz keyifsiz, ancak silah mekaniği yüzünden ortalama bir keyif aldığım oyun GTA 4.
Öncelikle gerçekten kaçınız biliyor bilmiyorum ama GTA 5 aslen bir PlayStation 3 oyunudur. 2011 yılında çıkmış fragmanına bakarsanız, grafiklerin ne kadar dandik göründüğünü anlayabilirsiniz. PlayStation 3 versiyonu ve fragmanı arasında bile çok fark var. Oyun çıkış yapıncaya kadar grafikler zaten geliştirilecektir, bu yüzden boş boş grafiklere vb. sallamayı bırakmanızı tavsiye ederim. Yani GTA 6, "GTA 5'in grafik modu yüklenmiş versiyonu" falan değil. YouTube'dan iki dakika araştırarak GTA 5'in ilk çıktığı grafiklere, daha sonrasında geri dönün bu oyuna bakın. Bu arada GTA 5'in bilgisayar sürümüne falan bakmayacaksınız, GTA 5'in ilk çıktığı orijinal konsoluna, yani PlayStation 3'teki versiyonuna bakacaksınız. Kaldı ki zaten GTA 6'nın bu sürümü yayımlanan son sürüm bile değil. Kaçınız oyun geliştirme sürecini biliyor veya haberdar bilmiyorum ama oyunların geliştirme süreci boyunca tek bir sürümü olmaz, birden fazla hatta belki duruma göre onlarca sürümü olabilir. Bunlara da genel olarak test sürümü denir ve oyunun çıkış sürecindeki final sürümüne kadar olan hataları ayıklama bu aşamalarda yapılır. Bu yüzden önceki GTA konularına da dediğim şeyi diyorum:
"Oyun çıkıncaya kadar sızan oynanışlara göre yorum yapmak saçma."
Bu konuda tek temennim Rockstar bir an önce şu olayı çözer ve vakitlerini oyunu geliştirmeye devam etmekte kullanırlar. Saygılar, herkesi seviyorum

.