Neden ki? Sıkıntılı olduğunu ben düşünmüyorum şahsen. Paket yöneticisi hızlı, hafif ve güncel sistemler için tam kıvamında bir dağıtım bana göre. EndeavourOS en iyi tercih olacak. Linux ile alakası olmayan veteriner kuzenim bile 6 aydır Endeavour kullanıyor.
Detaylar
Kim cevapladı?Neden ki? Sıkıntılı olduğunu ben düşünmüyorum şahsen. Paket yöneticisi hızlı, hafif ve güncel sistemler için tam kıvamında bir dağıtım bana göre. EndeavourOS en iyi tercih olacak. Linux ile alakası olmayan veteriner kuzenim bile 6 aydır Endeavour kullanıyor.
Arch tabanlı dağıtımlar rolling release yani sürekli güncellenen dağıtımlardır. En güncel paketlere ilk sen sahip olursun ancak bu daha fazla sorun yaşayabileceğin anlamına gelir. Yeni başlayan birisi özellikle sorunlara karşı daha hassastır. Alışması gereken bir süreç vardır sürekli sorun yaşadığını düşün. Bir yerden sonra sıkılıp ya dağıtım değiştirir ya da Windows'a geri döner. Bu sebeple paketler biraz daha eski olsa da daha kararlı dağıtımlar önerilir.
Geraltın kılıcı
Üstün
Eski sorunlardan kaynaklı Arch pek önerilmiyor.Neden ki? Sıkıntılı olduğunu ben düşünmüyorum şahsen. Paket yöneticisi hızlı, hafif ve güncel sistemler için tam kıvamında bir dağıtım bana göre. EndeavourOS en iyi tercih olacak. Linux ile alakası olmayan veteriner kuzenim bile 6 aydır Endeavour kullanıyor.
not_furware_virus.rom
Uzman
Zorin OS iyi bir dağıtım değil. Hiç bilgisi olmayanlara Linux Mint öneririm; biraz tecrübesi olanlara ise Fedora daha uygun olur.
Sürekli güncellenmesi bozuk olacağı anlamına gelmiyor, hatta Garuda Linux'ta eğer bir sorun tespit edilirsen güncellemeyi yapmıyor, çok fazla denk gelmiştim, bir güncelleme gelirdi, nasıl bir kontrol mekanizması yazmışlarsa, sistem sorunu anlar güncelleme yapmazdı, 1-2 gün beklerdim, öyle düzelirdi bir süre sonra. Şuan CachyOS kullanıyorum onda var mı bilmiyorum ama şu ana kadar yine çokça kez güncelledim bir problem yaşamadım. Son kullanıcı sayılırım ben.Arch tabanlı dağıtımlar rolling release yani sürekli güncellenen dağıtımlardır. En güncel paketlere ilk sen sahip olursun ancak bu daha fazla sorun yaşayabileceğin anlamına gelir. Yeni başlayan birisi özellikle sorunlara karşı daha hassastır. Alışması gereken bir süreç vardır sürekli sorun yaşadığını düşün. Bir yerden sonra sıkılıp ya dağıtım değiştirir ya da Windows'a geri döner. Bu sebeple paketler biraz daha eski olsa da daha kararlı dağıtımlar önerilir.
Ne Fedora ne Debian ne de bunlari taban alan dağıtımlarda AUR kadar paket yok, son kullanıcı ihtiyacının olduğu yazılımları kolayca yüklemek ister, Arch tabanlı dağıtımlar bunu sağlayabiliyor.
Sürekli güncellenmesi bozuk olacağı anlamına gelmiyor, hatta Garuda Linux'ta eğer bir sorun tespit edilirsen güncellemeyi yapmıyor, çok fazla denk gelmiştim, bir güncelleme gelirdi, nasıl bir kontrol mekanizması yazmışlarsa, sistem sorunu anlar güncelleme yapmazdı, 1-2 gün beklerdim, öyle düzelirdi bir süre sonra. Şu an CachyOS kullanıyorum onda var mı bilmiyorum ama şu ana kadar yine çokça kez güncelledim bir problem yaşamadım. Son kullanıcı sayılırım ben.
Ne Fedora ne Debian ne de bunlari taban alan dağıtımlarda AUR kadar paket yok, son kullanıcı ihtiyacının olduğu yazılımları kolayca yüklemek ister, Arch tabanlı dağıtımlar bunu sağlayabiliyor.
Paketler ne kadar hızlı yayınlanırsa o kadar bozuk olma ihtimali fazladır. Çünkü daha az test edilerek depolara gönderilir. Her zaman böyle olacak demiyoruz zaten ama yaşama ihtimali diğerlerine nazaran çok daha fazla. Son kullanıcının ihtiyacı kişiden kişiye değişir. Kimisi daha stabil bir dağıtım sever kimisi daha hızlı güncellenen dağıtımlar sever. AUR da geçen ay zararlı paketler bulunmuştu. Dikkat etmezsen bilgisayarına virüs bulaştırırsın. Her dağıtımın artısı var eksisi var. Ama yeni başlayan birine Arch tabanlı bir dağıtım önermek onun Linux'tan daha hızlı soğumasına sebep olur.
Diğer dağıtımlarda her paket olsa kullanırım ama hiç biri Arch kadar rahat değil. Virüs olabilir, ona bakılırsa Windows bu konu da top seviyede.Paketler ne kadar hızlı yayınlanırsa o kadar bozuk olma ihtimali fazladır. Çünkü daha az test edilerek depolara gönderilir. Her zaman böyle olacak demiyoruz zaten ama yaşama ihtimali diğerlerine nazaran çok daha fazla. Son kullanıcının ihtiyacı kişiden kişiye değişir. Kimisi daha stabil bir dağıtım sever kimisi daha hızlı güncellenen dağıtımlar sever. AUR da geçen ay zararlı paketler bulunmuştu. Dikkat etmezsen bilgisayarına virüs bulaştırırsın. Her dağıtımın artısı var eksisi var. Ama yeni başlayan birine Arch tabanlı bir dağıtım önermek onun Linux'tan daha hızlı soğumasına sebep olur.
Ne NVIDIA ekran kartı sürücüsünü kurmak ve onu kullanabilmek, ne de mesela işlemciyi istediğim frekanslarda kullanabileceğim kontrol yazilimlari ne de herhangi mühendislik bir yazılımı. Çoğu AUR'da dışında yok varsa da ekstra uğraş vermem gerekiyor, yay -S yazmak varken ne diye sözde stabil diye Arch tabanlı dağıtımlar dışında bir dağıtım kullanayım ki?
Ki yine diyorum çoğu Arch tabanlı dağıtımda ekstradan test ediliyor paketler, öyle olmasa güncellemeler iptal olmazdı, mesela Garuda'da.
Yeni konular
-
-
-
-
-
-
-
Çin'de 1.5 milyon takipçisi bulunan köpek kaçırıldı ve yedirildi
- Dagster3532
-
Giyim Casio saatlerde %10 indirime ek 300 TL kupon fırsatı