Makaleler
51
Hayatında en az 1 kere bile ürün satmış birisi "öğrenciyim" şeklinde başlayan bir cümleyle karşılaşmıştır. Sizce bu ölücülük bahanesinin çıkışı nereden başladı? İnsanlar "öğrenciyim" diye belirtince kendilerine indirim tanımlanacağı algısına nereden kapılıyor?

Ben artık bu şekilde yazanları ya engelliyorum ya da 10.000'e satıyorsam "sana 15.000 güzel kardeşim" şeklinde cevaplıyorum. Ya da yeni bulduğum bir yöntem olan "ben de öğrenciyim, napcaz kardeş" cümlesini kullanıyorum :D

Hayatında en az 1 kere bile ürün satmış birisi "öğrenciyim" şeklinde başlayan bir cümleyle karşılaşmıştır. Sizce bu ölücülük bahanesinin çıkışı nereden başladı? İnsanlar "öğrenciyim" diye belirtince kendilerine indirim tanımlanacağı algısına nereden kapılıyor?

Ben artık bu şekilde yazanları ya engelliyorum ya da 10.000'e satıyorsam "sana 15.000 güzel kardeşim" şeklinde cevaplıyorum. Ya da yeni bulduğum bir yöntem olan "ben de öğrenciyim, napcaz kardeş" cümlesini kullanıyorum :D

Ben artık bu şekilde yazanları ya engelliyorum ya da 10.000'e satıyorsam "sana 15.000 güzel kardeşim" şeklinde cevaplıyorum. Ya da yeni bulduğum bir yöntem olan "ben de öğrenciyim, ne yapacağız kardeş" cümlesini kullanıyorum :D

Gerçekten bir indirime veya pazarlığa ihtiyacı olmadığı halde, öğrencilik üzerinden karşı taraftan yardım isteyenler için haklısınız. (veya böyle bir yalan kurgulayanlar)

Ancak dönüp baktığınızda, öğrenciler gerçekten toplumun en zor geçinen kesimi. Üniversite öğrencilerini düşünelim, birçoğu farklı şehirlerde eğitim görüyor; kira, evin masrafları, eğitim için gereken bütçe vs. derken hayatta kalma mücadelesine dönüyor iş. Bu insanlar hedeflerine ulaşmak için daha geçen sene çocukken bir anda hayatın tüm zorluklarıyla karşılaşmaya başlıyor.

Hobileri için harcama yapmak istediklerinde de, karşı taraftan yardım istemenin yanlış bir tarafı olduğunu düşünmüyorum. Aynı anda hem okuyup hem calısmak gerçekten hiç kolay değil. Elbette pazarlık yapmak zorunda değilsiniz ancak bir öğrencinin böyle bir beklentide olmasına da kimsenin diyecek lafı olamaz kanımca.

Gerçekten bir indirime veya pazarlığa ihtiyacı olmadığı halde, öğrencilik üzerinden karşı taraftan yardım isteyenler için haklısınız. (veya böyle bir yalan kurgulayanlar)

Ancak dönüp baktığınızda, öğrenciler gerçekten toplumun en zor geçinen kesimi. Üniversite öğrencilerini düşünelim, birçoğu farklı şehirlerde eğitim görüyor; kira, evin masrafları, eğitim için gereken bütçe vs. derken hayatta kalma mücadelesine dönüyor iş. Bu insanlar hedeflerine ulaşmak için daha geçen sene çocukken bir anda hayatın tüm zorluklarıyla karşılaşmaya başlıyor.

Hobileri için harcama yapmak istediklerinde de, karşı taraftan yardım istemenin yanlış bir tarafı olduğunu düşünmüyorum. Aynı anda hem okuyup hem calısmak gerçekten hiç kolay değil. Elbette pazarlık yapmak zorunda değilsiniz ancak bir öğrencinin böyle bir beklentide olmasına da kimsenin diyecek lafı olamaz kanımca.
Biz de zamanında öğrenci olduk, biz de geçim sıkıntısı yaşadık ama hiçbir zaman öğrenci olduğumuz zamanda bile "öğrenciyim" şeklinde başlayan ve karşı tarafa ajitasyon atağına sebep olacak konuşmalar yapmadık. Sonuçta satacağım kişi babamın oğlu değil, ben de hayır kurumu değilim. Parça sattığım adamı bir daha hayatım boyunca görmeyeceğim. Dolayısıyla hiç tanımadığım bir insanı sırf "öğrenciyim" yazdığı için anlayışla karşılayacak değilim. Toplumsal çürüme vs. yazmazsın umarım, zira alakası yok. Demek istediğimi anlatabildiğimi düşünüyorum.

Biz de zamanında öğrenci olduk, biz de geçim sıkıntısı yaşadık ama hiçbir zaman öğrenci olduğumuz zamanda bile "öğrenciyim" şeklinde başlayan ve karşı tarafa ajitasyon atağına sebep olacak şekilde konuşmalar yapmadık. Sonuçta satacağım kişi babamın oğlu değil, ben de hayır kurumu değilim. Parça sattığım adamı bir daha hayatım boyunca görmeyeceğim. Dolayısıyla hiç tanımadığım bir insanı sırf "öğrenciyim" yazdığı için anlayışla karşılayacak değilim. Toplumsal çürüme vs. yazmazsın umarım, zira alakası yok. Demek istediğimi anlatabildiğimi düşünüyorum.

Demek istediğini zaten anlıyorum. Benim yorumum da direkt olarak öğrencilere indirim yapılmasını savunan bir yönden değil, öğrencilerin içten içe böyle bir beklentide olmasını normal karşılayacak bir yöndendi. Zaten istemiyorsanız bunu düzgün bir şekilde dile getirirsiniz, olur biter. Ajitasyon yapmak başka, ricada bulunmak başka. Bu ince çizgileri de görebilmek gerekir. Sizin zamanınız ile şu anki zamanın şartlarının bir olmamasını geçiyorum, sizin yapmamanız bir başkasının da bunu katiyen yapmaması gerektiği anlamına gelmez. Mevcudiyetin yarattığı mecburiyetten ötürü kimseyi suçlamak kafama yatmıyor. Umarım ben de demek istediğimi anlatabilmişimdir. Ve tekrar belirtiyorum, "öğrenciyim" lafını zorunda olmadığı halde gerçekten ajitasyon yapmak için kullananlar ve fiyatı öldürmeye çalışanları savunduğum yok. Değindiğim taraf çok daha ayrı.

Son düzenleme:
Sıfıra yakın gamepad ilanına 1.000 lira indirim istemek neyin kafası bilmiyorum. Sen öğrencisin de biz neyiz acaba?

1788550576956.webp

Sizin zamanınız ile şu anki zamanın şartlarının bir olmamasını geçiyorum
Dinozor değilim hocam, kaldı ki ben alım gücünden vs. bahsetmiyorum. Sonuçta öğrenci adama 1 TL fark da çoktur, 1.000 TL de çoktur.
sizin yapmamanız bir başkasının da bunu katiyen yapmaması gerektiği anlamına gelmez.
Öznel bir şeyi savunmuyorum ki burada. Bana göre kötü bir davranış değil bu.
Mevcudiyetin yarattığı mecburiyetten ötürü kimseyi suçlamak kafama yatmıyor. Umarım ben de demek istediğimi anlatabilmişimdir. Ve tekrar belirtiyorum, "öğrenciyim" lafını zorunda olmadığı halde gerçekten ajitasyon yapmak için kullananlar ve fiyatı öldürmeye çalışanları savunduğum yok. Değindiğim taraf çok daha ayrı.
"Öğrenciyim" şeklinde yazmak yerine direkt olarak "pazarlık imkanı var mıdır" şeklinde bir cümle kurulması zaten buradaki sıkıntı. Ayrıca "öğrenci" olma mevcudiyeti neden satılık ilanlarına "öğrenciyim" yazma mecburiyetinde bıraksın? Savunduğunuz şeyi anlamıyorum.

Dinozor değilim hocam, kaldı ki ben alım gücünden vs. bahsetmiyorum. Sonuçta öğrenci adama 1 TL fark da çoktur, 1.000 TL de çoktur.

Öznel bir şeyi savunmuyorum ki burada. Bana göre kötü bir davranış değil bu.

"Öğrenciyim" şeklinde yazmak yerine direkt olarak "pazarlık imkanı var mıdır" şeklinde bir cümle kurulması zaten buradaki sıkıntı. Ayrıca "öğrenci" olma mevcudiyeti neden satılık ilanlarına "öğrenciyim" yazma mecburiyetinde bıraksın? Savunduğunuz şeyi anlamıyorum.

Sıradan bir pazarlıkçı ile, öğrencinin pazarlığı bir olamaz. Bu sebepten öğrenci olduğunu belirtmesi daha iyi olur, karşısındaki kişi buna göre bir pay indirebilir çünkü. İndirmezse de kendi bileceği iş zaten, benim en başından beri savunduğum şey; bu beklentinin doğal olduğu. Kimseye bir zorunluluk veyahut benzeri bir durum yüklemedim, yüklenemez. Çünkü sizin sorunuz "insanlar 'öğrenciyim' diye belirtince kendilerine indirim tanımlanacağı algısına nereden kapılıyor?" idi. Ben de bunun cevabını verdim. Ayrıca öznel bir şeyi savunuyorsunuz, nesnel bir düşünce değil yani. Bunu ajitasyona dönüştürenleri savunmadığımı da son kez vurguluyorum.