Son zamanlarda Half-Life oynarken tekrar fark ettiğim durum. Dolayısıyla konuya oyunun ses tasarımcısı/bölüm tasarımcısı/bestecisi Kelly Bailey'e teşekkür ederek başlamalıyım.
Her neyse, yeni nesil oyunlardaki sesler siz de farkettiniz mi bilmiyorum ancak, çok.. olağan. Çok tahmin edilebilirler ve doğallar, eski oyunlara baktığım zaman 2 ses arasında genelde sert bir geçiş olurdu, ve bu bahsettiğim geçiş 3 boyutlu/çevresel ses teknolojileriyle birleştirildiğinde oyuna muhteşem bir gerilim sosu katardı.
Sert geçiş derken de ses yarıda kesiliyor demiyorum, crossfade yine vardı; ancak bu geçiş sizin tüylerinizi - belki sizin olmasa bile, benim tüylerimi - diken diken ediyordu.
2 adet örnek atayım;
Yani neden günümüzde bunun gibi ses tasarımı örnekleri göremez olduk anlamış değilim. Aynı durum Minecraft'ta da var mesela. Yağmur olan bölge ile olmayan bölge arasındaki ses efekti geçişi çok sert, ve bu sertlik ayrı bir tat katmış.
Keşke hala kullanılsalar, ama yok. Gerçekçilik adı altında gün geçtikçe daha gerçekçi ve dolayısıyla tahmin edilebilir işler çıkıyor artık. Sizin görüşleriniz nelerdir?
Her ne kadar bahsettiğim şey tam olarak bu olmasa da bunlar da tabii üzerine uğraşıldığını gösteriyor. Bence bir oyunun ses tasarımı, tıpkı sanat yaklaşımı gibi özgün olmalı ve tanınabilmeli. Gauss'un şarjlanma sesi mesela, inanılmaz özgün.
Ya da Crucible'ı çekerken gelen ses, oyun yeni(2020) olduğu için daha pek tanınmıyor ancak 20 yıl sonra tıpkı Half-Life'takiler gibi ikonik bir efekt olacağı kesin.
Battlefield 4 arcade bir oyun olmasına rağmen çatışma sesleri çok iyiydi. Mermilerin yanınızdan geçişi, bazı materyallere temas edişi ye yerden sekmeleri çok hoştu. Özellikle de bir bölgede tekseniz ve karşıdan birisi size ateş ediyorsa, ortamda çok gürültü yoksa bu daha net duyuluyor. Bunun dışında BF4'ün online haritalarının ortam atmosferi ve sesleri mükemmeldi. Örneğin Şangay haritası bence bir başyapıt.
Battlefield 4 arcade bir oyun olmasına rağmen çatışma sesleri çok iyiydi. Mermilerin yanınızdan geçişi, bazı materyallere temas edişi ye yerden sekmeleri çok hoştu. Özellikle de bir bölgede tekseniz ve karşıdan birisi size ateş ediyorsa, ortamda çok gürültü yoksa bu daha net duyuluyor. Bunun dışında BF4'ün online haritalarının ortam atmosferi ve sesleri mükemmeldi. Örneğin Şangay haritası bence bir başyapıt.
Ne yazık ki BF serisi leş oldu. Gelecek oyunları daha da kötü (geliştiricilerin yaptığı açıklamalara bakarsak). Artık böyle oyunlarda sese falan önem vermiyorlar ne yazık ki. Son oyunlarında kullanılan araçların sesleri o kadar dandik ki, yapabilsem mod kullanırdım. Örneğin War Thunder'ı modsuz kullanamıyorum. Oyunun kendi sesleri yetersiz geliyor. Fransız ordusundan emekli bir eski Fransız askeri ses modları yapıp WT'nin sitesinde yayınlıyor, onu kullanıyorum. Kendisi bazı araçların seslerini kayıt alıyor. Bazılarını da çevresinden ve diğer kaynaklardan ediniyor.
Ayrıca 2019 çıkışlı Insurgency Sandstorm'un sesleri de oldukça iyidir.
Map atmosferi ve çatışma, silah sesleri yeterli. Tabii elbette etraftaki makineler ve cihazların sesleri o kadar da detaylı değil. Şu sıralar bu kadar ses üzerine düşen bir oyun yok sanırım.
Çok fazla seriyle ilgim olmamasına rağmen en sevmediğim şey kesinlikle DICE'ın sunucuları parayla satması. Ben hayatımda bu kadar berbat bir şey görmedim. Doğru düzgün bir anti hile oluşturmak yerine, insanların elinden kendi hostladığı sunucuları alıp onu da bir gelir kapısına dönüştürmeye karar vermişler.
Artık böyle oyunlarda sese falan önem vermiyorlar ne yazık ki. Son oyunlarında kullanılan araçların sesleri o kadar dandik ki, yapabilsem mod kullanırdım. Örneğin War Thunder'ı modsuz kullanamıyorum. Oyunun kendi sesleri yetersiz geliyor.
Fransız ordusundan emekli bir eski Fransız askeri ses modları yapıp WT'nin sitesinde yayınlıyor, onu kullanıyorum. Kendisi bazı araçların seslerini kayıt alıyor. Bazılarını da çevresinden ve diğer kaynaklardan ediniyor.