Çözüldü Yeni toplanılan 7950X3D sistem sorunlu çalışıyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Sorunum

Yeni topladığım DDR5 bilgisayarın açılışında EZ Debug LED'leri kırmızı ve turuncu yanıyor ve kod 15 oluyor. 2 dk sonra turuncu sönüyor ve kırmızı yanmaya devam ediyor bu sefer de kod 50 oluyor. Bilgisayar açılmıyor. Bir kaçkez reset attıktan sonra turuncu yanıyor ve kod 15 oluyor ve 2dk yanıyor. Daha sonra kod 00 oluyor ve turuncu yanmaya devam ediyor. Ve sistem çalışır vaziyette ekran görüntü gelmiyor. Bilgisayarı aç kapa yaptıktan sonra EZ Debug LED'leri kırmızı ve turuncu yanıyor ve kod 15 oluyor. 2 dk sonra turuncu sönüyor. Bu işlemi birkaç kere daha tekrarladıktan sonra bütün LED'ler sönüyor ve kodlar farklı farklı değişiyor. Daha sonra işlemcinin sıvı soğutucusu ve fanlarının RGB ışıkları yanıyor ve sistem boot oluyor, Windows açılıyor.

3 gün boyunca sabah akşam bunula uğraştım. İnternette araştırdım DDR5 güncel teknoloji olduğu için global kronik bir sorun var mış. Bundan yola çıkarak BIOS'u en son sürümüne güncelledim ama sorun düzelmedi. Sonra bir önceki BIOS'a güncelledim gene düzelmedi. İşin garip tarafı işletim sistemi boot olduktan sonra herhan gibi bir sorun yok. Sistem stabil. Oyunlarda RTX ve DLSS açık ultrada 200 FPS alıyorum. Sadece işlemci boştayken sıcaklığı 55 derece oluyor, oda hava sıcaklıklarından mı bilemedim.

Sistem özelliklerim
AMD Ryzen 9 7950X3D 4.2 GHz 16-Core Processor
MSI MPG X670e Carbon Wi-Fi ATX AM5 motherboard
Apacer Panther RGB 32 GB (2 X 16 GB) DDR5-6000 CL40 Memory
PNY verto OC GeForce RTX 4070 Ti super 16 GB video Card
Lian Li galahad II LCD 79.9 CFM 360mm Liquid CPU cooler
Kingston KC3000 1.024 TB M.2-2280 PCI-e 4.0 X4 NVMe Solid state Drive
2 adet Crucial BX500 1 TB 2.5" Solid state Drive
Western Digital Caviar blue 1 TB 3.5" 7200 RPM ınternal hard Drive
Toshiba P300 4 TB 3.5" 5400 RPM ınternal hard Drive
Dragos energyflow drg1000W 14cm fan 1000W 80+ Gold PCI-e gen 5.0 ATX 3.0 Full moduler PSU
Dragos north premium l PCI Express 4.0 riser 1X fan USB 3.0 + Type-C ATX mid Tower
Rampage Prime PR27R165qc 27 165Hz 1ms csot VA QHD 2K FreeSync RGB pivot PC Curved oyuncu monitörü
Gamepower eva 5 red Switch kablolu mekanik oyuncu klavyesi

Gamepower sendo matte RGB optik kablolu oyuncu mouse

sürücü bilgisi

tüm sürücüler güncel.
Tüm .net ve Visual Redist'ler güncel.
DirectX güncel.
İşletim sistemi güncel.
Ekran kartı güncel.
İşletim sistemi güncel.
Windows 11 Pro 23H2 orijinal OEM lisanslı

BIOS bilgisi
1.güncelleme: AMI BIOS7D70v1h 2024-05-28
2.güncelleme: AMI BIOS7D70V1G1 2024-04-15
3.güncelleme: AMI BIOS7D70V15 2023-03-03

Anakart QVL
Ryzen 9RaphaelRyzen 9 7950X3D1004.2GHz16MB128MBB2120AMDRadeonGraphics7D70v15.zip

ApacerAH5U32G60C5129BAA-2DDR548006000SK hynix M1.35SINGLE16√ | √ |

MSINvidia Geforce RTX 4070 Ti12288GDDR6Xx16Gen41

@Recep Baltaş

Bu videodaki adımları uygulamaya çalıştım ancak benim anakart MSI olduğu için yapamadım. OCCT testi yaptım onda da bir sorun çıkmadı.

Değerli arkadaşlar ve @Recep Baltaş yardımlarınızı bekliyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Arkadaşlar uzun uğraşlar sonucunda sorunu çözdüm. Sorun EXPO'yu açtığımda oluyor. EXPO'yu kapatınca düzeliyor. Aynı problemi yaşayan arkadaşlar varsa bundan kaynaklı, bunun da sebebi AM5 ve DDR5 platformunun güncel teknoloji olmasından kaynaklıymış yerli ve yabancı platformlarda araştırdım, hatta anakart firmalarının topluluk forumlarını ve Reddit'e baktım global kronik bir sorun var mış. Yeni gelecek olan beta BIOS veya BIOS sürümleriyle düzelteceklerini söylüyor firmalar. Bu da yüksek ihtimalle computex 2024 fuarından sonra olur.
Yok.Aktifmi olması lazım?

Memortiy Context restore ve Power down Enable aktif mi?
Yaptım olmadı bu seferde sırasıyla bios dondu,reset attım ledler kırmızı ve turuncu yandı kod 00 oldu tekrar reset attım kod 15 oldu ledler gene 2 dk yandı sonra ledler söndü ve kod d1 ve f4 oldu tekrar aç kapa yaptım cihazı sonra kod 15 sarı led yandı ve 2dk sonra sistem boot oldu.Kafayı yemek üzereyim biri şunun çözümünü söylesin lütfen arkadaşlar @Recep Baltaş .

Son düzenleme:
Bu sorunun çözümünü sana uzaktan kimse söyleyemez dostum. Sorunlu parça hangisiyse tek tek deneyerek bulacaksın.

Bunlardan önce yapman gereken ilk şey sistemin kurulu olduğu SSD dışında tüm depolama birimlerini söküp sistemi tek depolama birimiyle çalıştırmak olsun. Bakalım yine aynısı olacak mı?

Arkadaşlar uzun uğraşlar sonucunda sorunu çözdüm. Sorun EXPO'yu açtığımda oluyor. EXPO'yu kapatınca düzeliyor. Aynı problemi yaşayan arkadaşlar varsa bundan kaynaklı, bunun da sebebi AM5 ve DDR5 platformunun güncel teknoloji olmasından kaynaklıymış yerli ve yabancı platformlarda araştırdım, hatta anakart firmalarının topluluk forumlarını ve Reddit'e baktım global kronik bir sorun var mış. Yeni gelecek olan beta BIOS veya BIOS sürümleriyle düzelteceklerini söylüyor firmalar. Bu da yüksek ihtimalle computex 2024 fuarından sonra olur.

Çözüm
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…