Liguori 10

Yetkin
Makaleler
1
Aracımın bakımını yaptırtmak istiyorum. Parçaları kendim aldım. Orijinal, sıfır ürünler.
  • Motor yağ
  • Motor yağ filtresi
  • Motor hava filtresi
  • Yakıt filtresi
  • Kabin filtresi
  • Bujiler
  • Ateşleme bobinleri
Motor yağı orijinal ve mühürlü Total ürünü. Filtrelerin hepsi sıfır ve yetkili satıcıdan MANN-FILTER marka. Bujiler ve bobinler ise zaten yetkili servisin takacağı parça direkt, Mopar (PSA) ürünü.

Ama yok, yapmıyorlar. İki yetkili servis ve bir tane eurorepar uğradım, üçü de aynı şeyi dedi. "dışarıdan gelen parçanın montajını yapamayız". Niye böyle?

Kime yaptırabilirim bunları? Parçaların hepsi elimde. Sadece düzgün bir yer lazım yapacak. Tork seviyesine göre yapan bir yer lazım. Bizim klasik sanayi ustasına güvenemiyorum. Ne tork seviyesine önem veriyorlar, ne de vidaların hepsini takmaya.

Son düzenleme:
Yetkili servis kendi kazığını geçiremediği için takmıyor.
Esasında olay o değil. Bana liste verdiler. Sadece parçaların fiyatı, benim parçaları aldığım fiyatlar ile neredeyse aynı. Aldığım parçalar da zaten OEM koduyla eşleşiyor.

Ha onlardan almışım, ha kendim getirmişim, parçalar ve fiyatları aynı...

Onlar işçilik için çok yüksek ücret istiyor, kazık orası. Ona bile razı olmama rağmen benim parçaları takmıyorlar. İlla onlardan alacakmışım. Ben de parçalar elimde kalmasın diye inat ettim.

Esasında olay o değil. Bana liste verdiler. Sadece parçaların fiyatı, benim parçaları aldığım fiyatlar ile neredeyse aynı. Aldığım parçalar da zaten OEM koduyla eşleşiyor.

Ha onlardan almışım, ha kendim getirmişim, parçalar ve fiyatları aynı...

Onlar işçilik için çok yüksek ücret istiyor, kazık orası. Ona bile razı olmama rağmen benim parçaları takmıyorlar. İlla onlardan alacakmışım. Ben de parçalar elimde kalmasın diye inat ettim.
Taktıracağınız yer aynı fiyata satıyorsa niye oradan almadınız?

Parça bozuksa, sahteyse veya başka bir problem varsa bunun derdini o adamlar çekecek. Eğer kendi malzemeleri olsaydı, diyelim ki parçaya takılırken bir şey oldu, o adam onu firma ile halleder ama senin parçana bir şey olursa tamamını cebinden karşılar.

Bir de o adamlar işçiliği ucuz diye onları tercih etmek istiyorsanız, muhtemelen onlar kazanacakları kârın bir kısmını parçalardan sağlayacaklar.

Taktıracağınız yer aynı fiyata satıyorsa niye oradan almadınız?
Ben hiç uğramadan direkt aldım. Böyle olacağını bilsem zaten hiç almazdım.

Parça bozuksa, sahteyse veya başka bir problem varsa bunun derdini o adamlar çekecek. Eğer kendi malzemeleri olsaydı, diyelim ki parçaya takılırken bir şey oldu, o adam onu firma ile halleder ama senin parçana bir şey olursa tamamını cebinden karşılar.
Bu mantıklı.

Bir de o adamlar işçiliği ucuz diye onları tercih etmek istiyorsanız, muhtemelen onlar kazanacakları kârın bir kısmını parçalardan sağlayacaklar.
Ucuz değil, tam tersi pahalı. Razı olmama rağmen takmıyorlar.

Ucuz değil, tam tersi pahalı. Razı olmama rağmen takmıyorlar.
Takmazlar hocam, bence takmamaları sizin için hayırlı. Mesela takarken zarar verdiler, size söylemediler ve sonra sorun yaşadınız. Diyecekleri şey şu olabilir: "Getirdiğin parça bozuk, git onlarla konuş."

Ben de benzer durumların yaşandığı bir işteyim ve başkasının sattığı mala dokunmuyoruz, ücret karşılığında bile. Bence de doğru olan bu. Tamirci değiliz ama bazı makinelerin yedek parçalarını satıyoruz. Takarken insanın elinde kalan parça olabiliyor; o durumda doğrudan çözüme ulaştırıyoruz.

Otopratik firmasını dener misin? Biliyorsun orası Sabancı güvencesi ile çalışıyor. Balataları kendim götürüp yeniletmiştim zamanında. Kabul etme ihtimalleri yüksek, tabii katı kurallar eklemediyseler şayet.

Yetkili servis dışarıdan vida bile getirseniz arabanıza takmazlar. Sadece para kazanmak için değil kabul etmemeleri, yasal dayanağa güvenmeleri aynı zamanda. Senin getireceğin parçadan kaynaklı sorumluluk almak istemez yetkili ve diğer servisler. Kanunlara ve yönetmeliklere göz gezdirmemiz lazım, tam hatırlayamadım şimdi.

Takmazlar hocam, bence takmamaları sizin için hayırlı. Mesela takarken zarar verdiler, size söylemediler ve sonra sorun yaşadınız. Diyecekleri şey şu olabilir: "Getirdiğin parça bozuk, git onlarla konuş."
Doğru diyorsunuz hocam. İşin bu kısmı da var.

Otopratik firmasını dener misin? Biliyorsun orası Sabancı güvencesi ile çalışıyor. Balataları kendim götürüp yeniletmiştim zamanında. Kabul etme ihtimalleri yüksek, tabii katı kurallar eklemediyseler şayet.
İstanbul'dayım hocam. Tek firma mı yoksa tavsiye ettiğiniz spesifik bir şubesi var mı?

Benim tek olayım tork. Tork anahtarı alerjisi var herhalde ustalarda. Hakaret gibi algılanıyor nedense. İnternette bizim milletten saçma sapan şeyler gördüm ve duydum bile.

Firma yazmış, şu vida şu Nm'de tork edilecek diye. Yok ama bize ters o. El hizası anca.

Cidden Bauhaus'a gidip binlerce lira cırcır seti ve kriko ve bijonlere verip kendim yapasım var...

Son düzenleyen: Moderatör:
İstanbul'dayım hocam. Tek firma mı yoksa tavsiye ettiğiniz spesifik bir şubesi var mı?

Benim tek olayım tork. Tork anahtarı alerjisi var herhalde ustalarda. Hakaret gibi algılanıyor nedense. İnternette bizim milletten saçma sapan şeyler gördüm ve duydum bile.

Firma yazmış, şu vida şu Nm'de tork edilecek diye. Yok ama bize ters o. El hizası anca.

Cidden Bauhaus'a gidip binlerce lira cırcır seti ve kriko ve bijonlere verip kendim yapasım var...

Tork yapılması gereken ama burası Türkiye, biliyorsunuz.

Kurumsal bir firma burası; birçok il ve ilçede şubeleri var. Size en yakın olana uğrayabilirsiniz. Ya da gitmeden önce araştırıp telefonla bilgi alıp gidin, boş yere gitmemiş olursunuz hem de.

Dün kendim klima filtresini değiştirdim.

Yetkili servis geçen sene bakım sırası değiştirilen filtreleri ters koymuş. AIRFLOW oku yukarı bakıyordu. Boşuna bir yıldır öndeki araçların egzosunu soludum. Dünden beri olmuyor bu problem.

Öldürseler artık yetkili servise gitmem. Zaten 100 bin TL üstü ücret istediler.