Sizce de Alfa kuşağının ortanca nesilleri ve sonrası çocuklar biraz tuhaf değil mi? Tamam her nesilde sıkıntılı kişilikler olabilir fakat bu nesilde oran daha fazla değil mi? Ne zaman kuzenimi görsem YouTube'dan aşırı etkilendiğini düşünürüm. Sadece kuzenim de değil, çevresindeki çocuklar da normal sayılmaz. YouTube'da ne izliyorlar da bu kadar etkileniyor olabilirler ki? Ben, benim yaşımdakiler, benden büyükler de sonuç olarak bir şeyler izledik değil mi?

Dün gece saatleri YouTube'da Baso adında bir kanalın çocuk kanalları ile ilgili videosunu gördüm. Videoyu izlerken az çok aklımda neler diyeceği vardı fakat sonra doğru yaklaştıkça işler karanlıklaşmaya başladı. Tüm bu kanalların kuruluşlarının Vietnam, Çin, Hindistan ve Rusya'da olduğunu söyledi. Hindistan da'ki kanalların sadece para kazanmak için bu işi yaptıklarını fakat diğer kalan üç ülkenin işin karanlık kısmında olduğundan bahsetti Baso. Videoda bahsi geçen Vietnam menşeli kanallar Çin ile ortak ilerlerken bu üçgeni Vietnam, Çin ve Rusya menşeli kanalların yürüttüğünü söyledi. Bu kanalların ilk başlarda normal videolar çekerek takipçi kastıklarını ve daha sonrasında kasıtlı ve bilinçli olarak videolarında müstehcen, sapkın, bozuk vb. içeriklere yer vermeye başladıklarını söylüyordu ve bunun doğru olduğunu hepimiz biliyoruzdur. Baso, bu kanalların bahsedilen ülkelerin diğer ülkedeki çocukların beyinlerini yıkamak ve aptallaştırmak için uyguladıkları bir proje olduğunu söyledi. Soğuk Savaş'ın yeni versiyonu gibi bir şey diyebiliriz buna. Bunun doğruluğunu düşünmemizi sağlayan şey ise bu kanalların bahsedilen ülkelerde yasaklanması.

Olay sadece çocuk kanalları da değil. Günümüzdeki çizgi film kanallarının da çok tuhaflaştığını düşünüyorum. Zamanında izlediğimiz çizgi filmlerin de altında detaylar yatıyordu fakat günümüzdekilerde bu detaylar sanki fark edilmesi için uğraş verilmiş gibi.
Bu konuda Techolay Sosyal topluluğunun da ne düşündüğünü merak ettim açıkçası. Konu bende merak uyandırdığı gibi umarım sizin de ilginizi çeker. Aşağıya bahsettiğim videonun linkini bırakacağım.

Iddialar bazı noktalarda mantıklı, Rusya'da ve Çin'de ağır bir sansür var. Hatta Çin'de doğrudan kendi internetleri bile var, bu işten zarar görme ihtimalleri çok düşük. YouTube benzeri platformlar hakkındaki yorumlara katılıyorum ancak YouTube neden bunları engelleme yönünde bir adım atmıyor, sonuçta Amerikan menşeli bir platform değil mi? Yoksa ticari çıkar daha mı önde geliyor?

Çizgi filmler hakkında tam bir ilişki kuramadım (videoyu henüz izlemedim) ancak eski çizgi filmler de örtülü olarak yetişkinlere özel içerikler (çoğu durumda içerikten çıkarılabilen bir alt metin, ima olarak) içeriyordu. Şimdiki çizgi filmler 3 yaşa göre hazırlanmış gibi duruyor, yaratıcılık ve heyecan öğelerinden aşırı yoksunlar.

Iddialar bazı noktalarda mantıklı, Rusya'da ve Çin'de ağır bir sansür var. Hatta Çin'de doğrudan kendi internetleri bile var, bu işten zarar görme ihtimalleri çok düşük. YouTube benzeri platformlar hakkındaki yorumlara katılıyorum ancak YouTube neden bunları engelleme yönünde bir adım atmıyor, sonuçta Amerikan menşeli bir platform değil mi? Yoksa ticari çıkar daha mı önde geliyor?

Çizgi filmler hakkında tam bir ilişki kuramadım (videoyu henüz izlemedim) ancak eski çizgi filmler de örtülü olarak yetişkinlere özel içerikler (çoğu durumda içerikten çıkarılabilen bir alt metin, ima olarak) içeriyordu. Şimdiki çizgi filmler 3 yaşa göre hazırlanmış gibi duruyor, yaratıcılık ve heyecan öğelerinden aşırı yoksunlar.
YouTube bu konuda adım atıyor fakat yetersiz kalıyor sanırım. Bu kanallar zamanında toplu kapatılmıştı fakat hala daha Youtube'da varlığını sürdüren kanallar da mevcut. Prenses Elif kanalının sahibi bile parayı kırmayı başardıysa bu kanallar neler yapmamıştır neler. Belki de sorun ebeveynlerdedir, çocukları kadar yeterince ilgilenmiyorlardır. Dediğim şey her ebeveyn için geçerli değil fakat bu çocuklar ileride nelere dönüşecek bunu bize zamandan başka bir şey gösteremez.

Çizgi film konusunda ise evet dediğiniz doğru; bazı çizgi filmler cidden 3 yaşa göre hazırlanmış fakat bazılarının içeriği bu yaşımda bile beni içten içe ürpertmeyi başarabiliyor. Kaldı ki bunu kaç yaşında çocuklar da izliyor...

Ailelerin çocuklarını istismar etmesinden başka değildir bu videolar onların üzerinden milyonlar kazanıyorlar.

7 yaşındaki bir çocuğa iki saatte bir video çektiriyorsun onun da bir canı var, herhalde aynısı bana yapılsa reşit olduğumda ailemi dava edip kazanılan tüm gelirleri kendi üzerime alırdım.

Onun dışında video hakkında yorum yapamıyorum izlemedim.

Ailelerin çocuklarını istismar etmesinden başka değildir bu videolar onların üzerinden milyonlar kazanıyorlar.

7 yaşındaki bir çocuğa iki saatte bir video çektiriyorsun onun da bir canı var, herhalde aynısı bana yapılsa reşit olduğumda ailemi dava edip kazanılan tüm gelirleri kendi üzerime alırdım.

Onun dışında video hakkında yorum yapamıyorum izlemedim.
Videoda bu kanallarda rol alan çocukların ve yetişkinlerin kanal hakkında konuşmasının yasak olduğunu söylüyordu Baso. Bu dediğinizi Türkiye'deki kanallar için düşünürsek dediğiniz doğru sayılabilir. Sonuçta onlar da bir insan fakat işin içine kazandıkları para girince çocukların psikolojisini çok umursuyorlar mıdır orası muamma. Bu çocukların ileride rastgele yerlerde kötü bir şöhretle anılması, zorbalanması konusuna girmek bile istemiyorum.

Katılıyorum. Ben olsam bu sorun çözülene karar YouTube'a Psiphon tarzı bir programla giriş koyardım. 7 yaşındaki çocuklar bu programı kullanamaz tabi. Türkiye'deki olduğu için de yavaşlama sorunu olmaz gibi. Ya da sertifika ile de olabilir.