Karakurt5877

Başarılı
Arkadaşlar yüksek lisans yapmak istiyorum. Şu anda 3.sınıfdayım. Şimdiden en azından ALES veya YDS'yi bitireyim ki 4.sınıfda rahat edeyim kafasındayım. Amacım yüksek lisans yapmak. Daha önce İngilizce kursuna gittim ve B2 seviyesine kadar gördüm ama sınava yönelik görmedik hiç. O yüzden ilk önce ALES'e mi yoksa YDS'ye mi asılmalıyım? Diğer bir sorum ise agno'm düşük olursa ama ALES ve YDS puanım yüksek olursa yine de yapabilir miyim? Hocalar ile aram çok iyi. Ortalamam 2,80 ve 3 üstü yapmaya çalışıyorum.

En başta şunu söyleyeyim, yaşını almış ve tecrübe etmiş birisi olarak bu ülkede bir yerlere girip öğretim ya da araştırma görevlisi olabileceğinden eminsen çabala bu yolu. Bunun için de tabii ALES ve YDS puanları, yüksek ortalama, sağlam hocalar ve referans çevresi, yüksek lisans yapıyor olmak (yüksek bitirip doktoraya başlaman işini garantiye aldırır) üzerine gireceğin okulun sınavları gibi yolların var. Bunların hepsini iyi seviyede yaparsan istediğin şehir olmasa da herhangi bir şehirde belki şans bulabilirsin. Tavsiyem önce YDS ya da yökdil sınavını hallet. ALES bir şekilde yapılır. Fakat bu sınavların beş yıl geçerliliği olduğunu unutma.

En başta şunu söyleyeyim, yaşını almış ve tecrübe etmiş birisi olarak bu ülkede bir yerlere girip öğretim ya da araştırma görevlisi olabileceğinden eminsen çabala bu yolu. Bunun için de tabii ALES ve YDS puanları, yüksek ortalama, sağlam hocalar ve referans çevresi, yüksek lisans yapıyor olmak (yüksek bitirip doktoraya başlaman işini garantiye aldırır) üzerine gireceğin okulun sınavları gibi yolların var. Bunların hepsini iyi seviyede yaparsan istediğin şehir olmasa da herhangi bir şehirde belki şans bulabilirsin. Tavsiyem önce YDS'ya da yökdil sınavını hallet. ALES bir şekilde yapılır. Fakat bu sınavların beş yıl geçerliliği olduğunu unutma.

Anladım çok teşekkürler. Önümdeki tek sıkıntı ortalamam gibi gözüküyor sadece. Önümde okulun bitmesi için daha 1.5 sene var o sürede toparlamayı düşünüyorum. Eğer toparlayamaz isem düşük aldığım dersleri tekrar almayı düşünüyorum. Peki sizce yüksek ortalama, düşük ALES ve YDS mi yoksa düşük ortalama yüksek ALES ve YDS mi daha iyi olur yüksek lisans için?
Önceliğim şu an YDS olacak gibi. Sizin dediğinize göre 5 yıl geçerliliği var mış. Bu süre bana hayli hayli yeterli olur.

Benim kuzenim bu sene yapmak istedi hem ALES hem YDS istediler. Tam emin olmamakla birlikte sanırım artık ikisini de istiyorlar.

Anladım ama benim aklımdaki soru şu. ALES'den 100 üzerinden 50, YDS'den 80 almak mı daha iyi olur yoksa ALES'den 100 üzerinden 80, YDS'den 50 almak mı?

Anladım çok teşekkürler. Önümdeki tek sıkıntı ortalamam gibi gözüküyor sadece. Önümde okulun bitmesi için daha 1.5 sene var o sürede toparlamayı düşünüyorum. Eğer toparlayamaz isem düşük aldığım dersleri tekrar almayı düşünüyorum. Peki sizce yüksek ortalama, düşük ALES ve YDS mi yoksa düşük ortalama yüksek ALES ve YDS mi daha iyi olur yüksek lisans için?
Önceliğim şu an YDS olacak gibi. Sizin dediğinize göre 5 yıl geçerliliği var mış. Bu süre bana hayli hayli yeterli olur.

Anladım ama benim aklımdaki soru şu. ALES'den 100 üzerinden 50, YDS'den 80 almak mı daha iyi olur yoksa ALES'den 100 üzerinden 80, YDS'den 50 almak mı?

Onu bilmiyorum maalesef yanlış bir şey soyle miyim?

YDS, ALES, lisans ortalamanız ve mülakat skorunuzun hepsi etkiliyor. Yalnız Yüksek Lisans yapmak isteyen öğrenci sayısı çok az olduğu için (çünkü yüksek lisans yapmak akıl karı değil) o bölümün taban limitlerini karşılayacak puanları alsan dahi programa kayıt olabilirsin. Taban puanda okuldan okula değişmek ile beraber ALES için 60-70 gibi çok basit puanlar oluyor.