İnsanlar büyümüyor. Şu an Z ve ondan sonraki kuşakların olgunlaşması artık çok geç başlıyor. İnsanlarda kaygı, dert gibi şeyler olmayınca olgunlaşamadığını fark ettim. . Artık olgunlaşma yaşı 25 üstü olmaya başladı... Hayatı genel olarak basite aldıklarını düşünüyorum.
Sosyal medya insanları küçülttü. Şu an Z kuşağı konuştuğu kelimeler, davranışlarını sosyal medya belirliyor. Sosyal medyaya uymayan da dışlanıyor. Bunu da bilinçsizce yapmaları durumu daha da vahim yapıyor.
Bence bu neslin psikolojik, kültür ve ahlak konusunda çok büyük sıkıntıları var. Bunun sebebini de internete bağlıyorum. Çünkü bilinçsiz bir şekilde ellerine verildi veya kendileri öyle kullanmaya başladı.
İlkokullarda küçük çocuklara farkındalık veinternet kullanımı hakkında dersler verilmesi gerekiyor. Artık internete geçiş dönemini atlattık. Herkesin elinin altında internet mevcut bunu bilinçli kullanılması için dersler verilmesi gerekiyor. Yoksa Türkiye'de insanlar bilinçsiz bir şekilde internet kullanımına devam edecek ve yozlaşma katbekat artacaktır.
Her konuda böyleler bu arada. Z kuşağında devlettaparlık bambaşka bir seviyeye evrildi.
Evet, devlet tanrı gibi oldu. Devlet sadece belli bir ortak kültüre sahip insanların birlikte yaşamasını sağlayan organizasyondur ve gelip geçer. 4000 yıllık Türk devlet aklı gibi şeyler ile sadece birbirlerini kandırır ve zaman öldürürüz.
Bir kere Z jenerasyonu özellik olarak bencil düşünebiliyor, ama mevzu kendi hayatını geliştirmeye gelince sağa sola sallıyor.
Kolay yoldan para kazanmak... Her şeyin kolayına gidiliyor. Bilmiyorlar ki zorlanmadan bir halt olunmayacağını. Bilgi öğrenme konusunda bile bencillik yapılıyor. Bu kadar çıkarcılık çok fazla.
Yukarıda yaptığım eleştiriye karşın ben bu nesilden yalnız durmayı tercih ettim. Sosyal yönlerim zayıf ama sorgulama ve derin bir düşünceye de sahip olduğumu düşünüyorum.