KökBilgi

Uzman
Birkaç gün önce Raspberry Pi Zero 2W'yi çalıştırayım demiştim, güç portuna powerbankten güç sağladığımda yeşil ışık yanmıyordu diğer portları kontrol ettim onlar çalışıyordu. Muhtemelen güç portunu bir ara çok zorlamıştım o ara bozulmuştur. Bu güç portunu nasıl değiştirebilirim? Bu arada hiç lehim deneyimim yok.

Ek güç gerektirmeden sadece veri portuna usb bağlayıp bilgisayara bağladığımda sorunsuz çalışıyordu. Powerbank'ı veri portundan bağlayıp denemedim ama sorun olacağını sanmıyorum.

Birkaç gün önce Raspberry Pi Zero 2W'yi çalıştırayım demiştim, güç portuna powerbankten güç sağladığımda yeşil ışık yanmıyordu diğer portları kontrol ettim onlar çalışıyordu. Muhtemelen güç portunu bir ara çok zorlamıştım o ara bozulmuştur. Bu güç portunu nasıl değiştirebilirim? Bu arada hiç lehim deneyimim yok.

Selam iyi forumlar öncelikle, elimde Pi Zero W var ilk nesli elimdeki. 20W'lık powerbank ile Micro USB Power ve Micro USB data portunda denedim sorunsuz çalıştı, eğer Power portu bozuldu ve portu değiştirmek istemiyorsanız data'danda güç olarak kulanabilirsiniz ancak değiştirmek istiyorsanız genelde bu tip kartlarda Micro USB 5-pin smd receptacle kulanılıyor ancak deneyiminiz yoksa pek girmenizi önermem havya alıp lehim ile yapılacak bir iş değil, çünkü bunlar smd tip konnektör yapacağım derken padlere zarar verebilirsiniz. Sıcak hava ve havya istasyonu ya da piyasadaki ismi ile rework Station'a ihtiyacınız var.

Bir diğer yandan data portunu kulanıyorsanız alternatif 5V harici vererek gpıo pinlerine vererekde çalıştırabilirsiniz. Yanlış hatırlamıyorsam 2.pin yani SD kartın yukarı geldiği senaryoda en sağ yukarıdaki pin ayrıca 6 numaralı pinde gnd olması gerekiyor.

Selam iyi Sosyaller öncelikle, elimde Pi Zero W var ilk nesli elimdeki. 20W'lık powerbank ile Micro USB Power ve Micro USB data portunda denedim sorunsuz çalıştı, eğer Power portu bozuldu ve portu değiştirmek istemiyorsanız data'danda güç olarak kulanabilirsiniz ancak değiştirmek istiyorsanız genelde bu tip kartlarda Micro USB 5-pin smd receptacle kulanılıyor ancak deneyiminiz yoksa pek girmenizi önermem havya alıp lehim ile yapılacak bir iş değil, çünkü bunlar smd tip konnektör yapacağım derken padlere zarar verebilirsiniz. Sıcak hava ve havya istasyonu ya da piyasadaki ismi ile rework Station'a ihtiyacınız var.

Bir diğer yandan data portunu kulanıyorsanız alternatif 5V harici vererek gpıo pinlerine vererekde çalıştırabilirsiniz. Yanlış hatırlamıyorsam 2.pin yani SD kartın yukarı geldiği senaryoda en sağ yukarıdaki pin ayrıca 6 numaralı pinde gnd olması gerekiyor.
İyi de powerbankte OTG desteği yok oradan eleniyoruz yine. Çevremde ki bilgisayarcılara sordum onlar da Raspberry Pi'nin ne olduğundan haberleri yok. Bir arada bir derede kaldım arkadaş. Aslında OTG destekli powerbanke hiç gerek yok Micro USB OTG hub alır onla da halledebilirim eğer işe yararsa. Biraz önce bakayım dedim hiçbir yer satmıyor neredeyse.

Son düzenleme:
İyi de powerbankte OTG desteği yok oradan eleniyoruz yine. Çevremde ki bilgisayarcılara sordum onlar da Raspberry Pi'nin ne olduğundan haberleri yok. Bir arada bir derede kaldım arkadaş. Aslında OTG destekli powerbanke hiç gerek yok OTG hub alır onunla da halledebilirim eğer işe yararsa.

Powerbank OTG desteklesede desteklemesede pek bir önemi yok çünkü powerbankler teorik olarak sadece ve sadece güç veriyor, data alışverişi yok. OTG denen şey on-the-GO yani USB cihazlarını kontrol etme özelliğidir. Powerbankler OTG desteklemeyecek ki?

Pi Zero W veya diğer modeller data portu yani üzerinde yazdığı gibi USB OTG portu bazı durumlarda güç girişi olarak çalışıyor. Aslında orası veri içindir ama devre öyle tasarlanmış ki güç de alabiliyor. Devreye sadece 5V vermiş oluyorsun.

Daha derine inmemi istersen aslında olay vbus(USB bus voltage) hattının doğrudan işlemcinin güç hattına bağlı olması yani sen aslında bu porttan sadece 5V vererek çalıştırabiliyorsun, OTG gibi protkol burada saf dışı kalıyor bir nevi çünkü safi 5V veriyorsun. OTG'lik bir durum yok.

Powerbank OTG desteklesede desteklemesede pek bir önemi yok çünkü powerbankler teorik olarak sadece ve sadece güç veriyor, data alışverişi yok. OTG denen şey on-the-GO yani USB cihazlarını kontrol etme özelliğidir. Powerbankler OTG desteklemeyecek ki?

Pi Zero W veya diğer modeller data portu yani üzerinde yazdığı gibi USB OTG portu bazı durumlarda güç girişi olarak çalışıyor. Aslında orası veri içindir ama devre öyle tasarlanmış ki güç de alabiliyor. Devreye sadece 5V vermiş oluyorsun.

Daha derine inmemi istersen aslında olay vbus(USB bus voltage) hattının doğrudan işlemcinin güç hattına bağlı olması yani sen aslında bu porttan sadece 5V vererek çalıştırabiliyorsun, OTG gibi protkol burada saf dışı kalıyor bir nevi çünkü safi 5V veriyorsun. OTG'lik bir durum yok.
Sorun şurada tezahür ediyor misal ben bu usb portuna micro usb taktıktan sonra usb a dan güç alamam o yüzden micro usb to micro usb gerekecek ayrıca klavye için de port lazım olacak yoksa sadece güç vermiş olmaz mıyım? Şimdi micro usb otg adaptörünü zero 2w'ye taktıktan sonra usb hubu da micro usb otg adaptörüne taksam böylece hem güç verip hem de klavye ve diğer ekipmanları bağlasam daha mı iyi olur?

1753982594736.webp

Sorun şurada tezahür ediyor misal ben bu USB portuna Micro USB taktıktan sonra USB'adan güç alamam o yüzden Micro USB to Micro USB gerekecek ayrıca klavye için de port lazım olacak yoksa sadece güç vermiş olmaz mıyım? Şimdi Micro USB OTG adaptörünü Zero 2W'ye taktıktan sonra USB hubu da Micro USB OTG adaptörüne taksam böylece hem güç verip hem de klavye ve diğer ekipmanları bağlasam daha mı iyi olur?

Eki Görüntüle 168985

Dönüştürücü işine bence girmeyin. Harici güç verebiliyorsan gpıo pinlerine +5v ve gnd verirsin dediğin gibi OTG adaptörü alıp porta takıp hem klavye/fare takarsın hem de çalıştırırsın. Bence daha iyi bir çözüm olur.

Dönüştürücü işine bence girmeyin. Harici güç verebiliyorsan gpıo pinlerine +5v ve gnd verirsin dediğin gibi OTG adaptörü alıp porta takıp hem klavye/fare takarsın hem de çalıştırırsın. Bence daha iyi bir çözüm olur.
Yani OTG adaptörü aldığımda direkt dönüştürücü işine girmiş olmuyor muyum?

Yani OTG adaptörü aldığımda direkt dönüştürücü işine girmiş olmuyor muyum?

Doğru, OTG adaptörü de teknik olarak bir dönüştürücü zaten. Benim anlatmaya çalıştığım şey şu tek bir OTG adaptörüyle hem güç hem veri aynı anda çalışmaz, çoğu desteklemez bunu. O yüzden en sağlıklı çözüm: Gpıo'dan 5V + gnd ver, OTG adaptörden de USB cihazlarını bağla. Hem güç hem veri sorunsuz çalışır, düz mantık.