@Reend, @afacanc38, Ayrıca önerdiğiniz bir dağıtım var mı? Şu anki durumda, dual boot yaparak belli bir süre alışmak için deneyeceğim. Eski bir bilgisayara antiX kurdum; iki gündür GPT yardımıyla terminal kullanmaya da yavaş yavaş alışmaya başladım. Fedora’yı daha önce sanal makinede denemiştim ama beğenmemiştim. Zorin’i şu an sanal makinede kullanıyorum.

@Dark Raiden, CS2'de Windows'a kıyasla FPS artışı yaşar mıyım? Aktif olarak Windows 11 Iot LTSC kullanıyorum. FPS olarak tatmin etse de shift+tab yaptığım zaman ve ya skor tablosuna bakmak istediğim zaman FPS dipleri görüyor.
Bence Zorin'i seversiniz hocam, ısınamazsanız Mint ilk seçeneğiniz olsun. Dual Boot kullanmak mantıklı ama Windows'u her durumda kullanmayın. Alışmak zor olur.

Evet, Zorin’i seviyorum. Mint’i sanal makinede çalıştırabilirsem deneyeceğim. Hangisi hoşuma giderse, dual boot ile kurarım. Tavsiyeleriniz için hepinize teşekkür ederim. Deneye deneye zamanla alışacağım.

Ayrıca önerdiğiniz bir dağıtım var mı? Şu anki durumda, dual boot yaparak belli bir süre alışmak için deneyeceğim. Eski bir bilgisayara antiX kurdum; iki gündür GPT yardımıyla terminal kullanmaya da yavaş yavaş alışmaya başladım. Fedora’yı daha önce sanal makinede denemiştim ama beğenmemiştim. Zorin’i şu an sanal makinede kullanıyorum.
Şahsen Linux Mint ve Zorin OS'in sizin için uygun olduğunu düşünüyorum. Linux Mint sanal makinede hata vermiş olabilir ama muhtemelen bilgisayarınıza doğrudan kurduğunuzda hata vermeyecektir diye düşünüyorum. Eğer sevdiyseniz Zorin ile de devam edebilirsiniz.

Bunun yanında Debian / Ubuntu (şahsen Ubuntu'yu snap zorlaması mevzusu yüzünden pek tavsiye etmiyorum) tabanlı dağıtımlara (ya da direk kendilerine) göz atmanız iyi olabilir, zira daha fazla kullanıcı kitlesine sahipler ve bu da arama yaptığınızda daha fazla cevap bulma olasılığınızı arttırır. Tabii yazılım depolarındaki uygulamalar ve kitaplıklar Fedora ve Arch tabanlı sistemlere kıyasla birazcık daha geriden gelecektir, zira bu dağıtımlar genelde stabilliğe odaklandığından dolayı paketleri uzun süre boyunca gözlemleyip yayına almadan önce bekletme ihtiyacı duyuyorlar.

Bu bazen bir dezavantaj olabilir, mesela grafik kütüphanelerinde ve sürücülerde geriden gelme meselesi, bazen performansı ve genel deneyimi iyileştirebilecek en son güncellemeleri birkaç ay sonra alacağınız anlamına gelebilir. Fakat çoğunlukla o kadar da sorun çıkmaz.

Son düzenleme:
@Dark Raiden, CS2'de Windows'a kıyasla FPS artışı yaşar mıyım?
Yasamazsin. Ekran kartin AMD ise bazi oyunlarda olabilir. CS2'yi Linux'ta oynayabilirsin ama diger oyunlar icin pek onermiyorum.

Diğer online oyunlara kıyasla dedim. Protondb'de native oynayıp daha iyi performans aldıklarını söyleyen de çok.
Mesele de o iste. Native surumun herkeste ayni sekilde daha iyi performans vermesi gerekiyor. Linux bu yuzden oyunlar icin uygun degil.

En popüler dağıtımlardan biri ve topluluk desteği olması sebebiyle Linux Mint Cinnamon kurdum. Linux'a alışmaya başladım ama bazı şeyler için uğraşmak zorunda kalıyorum. Mouse 125-250Hz arası çalışıyor, bir türlü 2000Hz seviyesine getiremedim. İnternetteki çözüm yollarını ve yazılım yöneticisindeki alternatif uygulamaları da denedim, ancak yine de sonuç alamadım. Fan ayarı yapmak için Armory Create kullanıyordum, Linux desteği olmadığı için yine alternatif yolları denedim, ancak bunda da başarılı olamadım. Yanı her durumda da Windows'a mecbur kalıyorum. Bu yüzden dual boot ile kullanmaya devam edeceğim.

Linux, Windows'a göre daha seri çalışıyor ve tüketim Windows'a nazaran hemen hemen yarı yarıya farkediyor. Ancak Linux'ta basit şeyler için bile uğraşmak zorunda kalmak biraz can sıkıcı. Sürekli terminal kullanmak saçma geliyor ama bir yerden sonra kabullenip alışmaya başladım. Umarım ilerleyen dönemlerde daha çok yazılım desteği ve kullanım kolaylığı sunulur. Kullanım kolaylığı ile ilgili söylediğim bir tık yanlış olabilir, çünkü yıllardır alıştığımız işletim sistemi Windows.

En popüler dağıtımlardan biri ve topluluk desteği olması sebebiyle Linux Mint Cinnamon kurdum. Linux'a alışmaya başladım ama bazı şeyler için uğraşmak zorunda kalıyorum. Mouse 125-250Hz arası çalışıyor, bir türlü 2000Hz seviyesine getiremedim. İnternetteki çözüm yollarını ve yazılım yöneticisindeki alternatif uygulamaları da denedim, ancak yine de sonuç alamadım. Fan ayarı yapmak için Armoury Crate kullanıyordum, Linux desteği olmadığı için yine alternatif yolları denedim, ancak bunda da başarılı olamadım. Yanı her durumda da Windows'a mecbur kalıyorum. Bu yüzden Dual boot ile kullanmaya devam edeceğim.

Linux, Windows'a göre daha seri çalışıyor ve tüketim Windows'a nazaran hemen hemen yarı yarıya fark ediyor. Ancak Linux'ta basit şeyler için bile uğraşmak zorunda kalmak biraz can sıkıcı. Sürekli terminal kullanmak saçma geliyor ama bir yerden sonra kabullenip alışmaya başladım. Umarım ilerleyen dönemlerde daha çok yazılım desteği ve kullanım kolaylığı sunulur. Kullanım kolaylığı ile ilgili söylediğim bir tık yanlış olabilir, çünkü yıllardır alıştığımız işletim sistemi Windows.

Mouse raporlama hızı hâlâ aynı demek. Ben yaklaşık 5 yıl önce Linux Mint'e ilk geçtiğimde bu sorunu yaşamıştım, farem normalde 2000 Hz destekliyor ama bunu Linux Mint'te kullanamamıştım. Linux Mint bile olsa Linux kullanmak çok zor bence. Mesela oyun oynadığım için Mint'e geçtiğimde MangoHud kurup kullanmak istemiştim ama uzun süre bunu başaramamıştım. Yapay zekadan yardım almamıştım, artık alıyorum.

Mouse raporlama hızı hâlâ aynı demek. Ben yaklaşık 5 yıl önce Linux Mint'e ilk geçtiğimde bu sorunu yaşamıştım, farem normalde 2000 Hz destekliyor ama bunu Linux Mint'te kullanamamıştım. Linux Mint bile olsa Linux kullanmak çok zor bence. Mesela oyun oynadığım için Mint'e geçtiğimde MangoHud kurup kullanmak istemiştim ama uzun süre bunu başaramamıştım. Yapay zekadan yardım almamıştım, artık alıyorum.
Oyun kısmına henüz gelemedim, bu tarz basit şeyleri halledebilirsem oyun testi yapacağım. GPT ve Gemini'den yadım alarak çözmeye çalıştım ama ikisinden de sonuç alamadım. Linux forumlarını ve Reddit'teki konuları inceliyorum. Zor da olsa bazı şeyleri çözebileceğimi düşünüyorum. Eğer olmazsa da Win11 Iot LTSC'den devam edeceğim. Aslında Windows'tan fazlasıyla memnunum ama farklı şeyler denemek, öğrenmek hoşuma gidiyor.