Merhaba,

Sosyalde pek çok kullanıcının modem ayarlarından DNS değiştiremediğine tanıklık ettim. O nedenle bu kılavuz konuyu açmak istedim.

Modem arayüz tasarımları, ilerlenmesi gereken adımlar, markadan markaya değişiklik gösterebilir. Ben bu konuda, kendi modemim olan ZTE H3600 marka model modem ve TurkNet internet servis sağlayıcısı için yönergeleri göstereceğim.

DNS değiştirerek Türkiye'de yasaklı olan tüm siteleri ziyaret edebilirsiniz. Ek olarak bu işlemin indirme ve yükleme hızınızı ve gecikme değerlerinizi etkilemediğini içtenlikle belirtebilirim.

1. Adım: PPP Kullanıcı Adı ve Şifresini Öğrenin.
  • İnternet servis sağlayıcınızın size verdiği kullanıcı adı ve şifre bilgisini öğrenin. Bunun için internet servis sağlayıcınızla iletişime geçmeniz gerekebilir. TurkNet internet servis sağlayıcısı için bu bilgiler; TurkNet Online İşlemler > Teknik Detaylar > Modem Şifre Bilgisi sekmesi altında bulunabilir. Kullanıcı Adı ve Modem Şifresi bilgilerini kullanabilirsiniz.
1.webp

2. Adım: Modem Arayüz Bağlantısını Öğrenin.
  • Windows PowerShell uygulamasını çalıştırın.
  • ipconfig yazıp Enter'a basın.
  • Default Gateway'in karşısında yazan adresi (192.168.1.1) tarayıcınızın adres çubuğuna yapıştırıp Enter'a basın.
2.webp

3. Adım: Modem Arayüzüne Giriş Yapın.
  • Kullanıcı adı ve parola bilgilerini girerek giriş yapın. İlk kez giriş yapıyorsanız iki kutucuğa da admin yazarak giriş yapabilirsiniz.
3.webp

4. Adım: WAN Bağlantıları Sekmesini Açın.
  • WAN > WAN Bağlantıları sekmesindeki INTERNET başlıklı WAN Bağlantısını Kapalı konuma getirin ve Yeni Madde Oluştur düğmesine tıklayın.
Not: Var olan INTERNET başlıklı WAN Bağlantısına DNS eklenemiyor. Ayrıca INTERNET başlıklı WAN Bağlantısı silinemiyor. Yeni bir internet kurulumu sırasında DNS eklenebiliyor. O yüzden yapabileceğimiz tek şey, var olan interneti, INTERNET başlıklı WAN Bağlantısını kapatıp yeni bir WAN Bağlantısı oluşturmak.

4.webp
5.webp
6.webp

5. Adım: Yeni İnternet Bağlantısı Ekleyin.
  • Yeni Madde Oluştur'a tıkladıktan sonra açılan pencereyi aşağıdaki gibi doldurun ve Uygula'ya basın:
Not: PPP Kullanıcı Adı kutucuğunun altındaki TTNET dışında bir internet servis sağlayıcı kullanmak için Buraya Tıklayınız yazısındaki Buraya Tıklayınız kısmına tıklayın.

Bağlantı Adı: INTERNET2
Tür: Yönlendirme
Servis Listesi: INTERNET
MRU: 1492
Bağlantı Türü PPP
PPP Aktarım Türü: PPPoE
PPP
Kullanıcı Adı: İnternet servis sağlayıcınızdan aldığınız kullanıcı adını yazın.
Parola: İnternet servis sağlayıcınızdan aldığınız parolayı yazın.
Kimlik Doğrulama Türü: Otomatik
Bağlantı Modu: Her zaman Açık
IP Sürümü: IPv4
Manuel DNS: Açık
DNS1: 1.1.1.1
DNS2: 1.0.0.1
DNS3: 0.0.0.0
NAT: Açık
VLAN: Açık
VLAN ID: 35
802.1p: 0
Varsayılan Ağ Geçidi: Açık
Güvenlik Duvarı: Açık

7.webp
8.webp

Birtakım değişikliklerin etkili olabilmesi için bilgisayarınızı ve modeminizi kapatıp açmanız gerekebilir.

Not: Uygula düğmesine tıkladıktan sonra DNS bilgileri değiştirilmiyor. Gelecekte DNS kullanmak istemezseniz INTERNET2 adlı WAN Bağlantısını kapatıp INTERNET adlı WAN Bağlantısını açabilirsiniz. Gelecekte farklı bir DNS adresi kullanmak isterseniz, var olan WAN Bağlantılarını kapatıp Yeni Madde Oluştur düğmesiyle yeni bir WAN Bağlantısı oluşturabilirsiniz.

9.webp
10.webp

Son düzenleme:
Çok yalın ve faydalı bir anlatım olmuş, teşekkürler. Aklıma takılan bir şey oldu sadece; belirttiğiniz şekilde ayarlamaya çalışırken "VLAN ID zaten kullanılmaktadır. Lütfen farklı bir ID ile değiştirin." uyarısı aldım. Bu durumda ne yapmak gerekir acaba?

Çok yalın ve faydalı bir anlatım olmuş, teşekkürler. Aklıma takılan bir şey oldu sadece; belirttiğiniz şekilde ayarlamaya çalışırken "VLAN ID zaten kullanılmaktadır. Lütfen farklı bir ID ile değiştirin." uyarısı aldım. Bu durumda ne yapmak gerekir acaba?
Eski WAN Bağlantısını kapatmadan yeni bağlantı oluşturmaya çalışıyorsanız olabilir belki, emin değilim.

H3600 V9 içinde işe yarıyor mu birde sansürü aşma durumu nedir?
Benim modemim de H3600 V9. Yani evet çalışıyor. Sansürü aşma durumu, uyguladığınız DNS'ye göre değişir diye düşünüyorum. Benim kullandığım One DNS ile giremediğim site yok.

Son düzenleme:
Yeni WAN kurulumu yapıp DNS girmesek cihazlardan ayrı ayrı ayarlasak oluyor mu acaba? Yoksa illa ki arayüzden mi girmemiz lazım? Farklı DNS kullandığım cihazlar var da.

Bende de aynı uyarıyı verdi. Kapalıdan sonra yeni bağlantı açmaya çalıştım.

Sırf sana cevap yazabilmek icin uye oldum (ne zamandir düşünüyordum).
Ustteki kayitta VLAN ID'yi 34 yapin. Yeni kaydinizda 35 boşa çıkacağı için kullanabileceksiniz.

Bu arada rehber sahibine de teşekkür ederim. Yarım saat menülerde dolaştım DNS değiştireceğim yeri bulamadım. Bu konuyu görmesem bulamazdım da. Adguard DNS siz hayat düşünemiyorum.
Benim makinenin modeli bu: H3600P V9.0 TTN.5_240228

Son düzenleme:
Sırf sana cevap yazabilmek icin uye oldum (ne zamandir düşünüyordum).
Ustteki kayitta VLAN ID'yi 34 yapin. Yeni kaydinizda 35 boşa çıkacağı için kullanabileceksiniz.

Bu arada rehber sahibine de teşekkür ederim. Yarım saat menülerde dolaştım DNS değiştireceğim yeri bulamadım. Bu konuyu görmesem bulamazdım da. Adguard DNS siz hayat düşünemiyorum.
Benim makinenin modeli bu: H3600P V9.0 TTN.5_240228
İlk denediğim sıra default WAN'dan VLAN'ı kapatıp Uygula dedim olmadı. Sonra 34 yaptım yenisini tanımlı hale getirdim galiba modemden DNS girmeyince olmuyor. Telefondan her zaman yaptığım şekliyle DNS ayarladım çalışmadı. Bir de garip şekilde internet ışığı 10 saniyede bir yanıp sönüyordu normal bağlantıdaki gibi sabit değildi.

İlk denediğim sıra default WAN'dan VLAN'ı kapatıp Uygula dedim olmadı. Sonra 34 yaptım yenisini tanımlı hale getirdim galiba modemden DNS girmeyince olmuyor. Telefondan her zaman yaptığım şekliyle DNS ayarladım çalışmadı. Bir de garip şekilde internet ışığı 10 saniyede bir yanıp sönüyordu normal bağlantıdaki gibi sabit değildi.
Sen hangi sirketten hizmet aliyorsun?
Ben Turk.net deyim, belki bundan dolayidir.