Parzyy

Gelişen
Başlıkta da belirttiğim gibi 1 Gbit internet altyapım mevcut, ancak hizmet aldığım firma nedeniyle bağlantı profili 1000 Mbps download / 50 Mbps upload şeklinde.
Bu bağlantıyı doğru şekilde yönetebilecek, ayrıca bufferbloat için etkili QoS ve SQM çözümleri sunan bir router arıyorum. Gerekirse SFP modülü ile kullanım da düşünebilirim; eğer bu performansı artıracaksa.

Başlıkta da belirttiğim gibi 1 gbit internet altyapım mevcut, ancak hizmet aldığım firma nedeniyle bağlantı profili 1000 Mbps download / 50 Mbps upload şeklinde.
Bu bağlantıyı doğru şekilde yönetebilecek, ayrıca bufferbloat için etkili QoS ve SQM çözümleri sunan bir router arıyorum. Gerekirse SFP modülü ile kullanım da düşünebilirim; eğer bu performansı artıracaksa.

Mevzu sadece SQM kullanmak ise Pi 5 alıp ona 2 Ethernet'li kasa alıp öyle kullanabilirsin ama SD Card ve güç adaptörü de alman lazım tahminimce 7K fiyat tutar.

Mevzu sadece SQM kullanmak ise Pi 5 alıp ona 2 Ethernet'li kasa alıp öyle kullanabilirsin ama SD Card ve güç adaptörü de alman lazım tahminimce 7K fiyat tutar.
aslında sadece sqm değil espor takımı için düzgün bir internet sistemine ihtiyacımız var o yüzden internet hızlı ping düşük bufferbloatda düşük olmalı kablolu şekilde 6pc çalışıcak yani aynı modemden 2 adet alıp köprülemeyi düşünüyorum. ancak hangi modemin bufferbloat skoru daha iyidir bilemedim keenetic ve asus be88u arasında kaldım

Aslında sadece SQM değil espor takımı için düzgün bir internet sistemine ihtiyacımız var o yüzden internet hızlı ping düşük bufferbloatda düşük olmalı kablolu şekilde 6PC çalışacak yani aynı modemden 2 adet alıp köprülemeyi düşünüyorum. Ancak hangi modemin bufferbloat skoru daha iyidir bilemedim Keenetic ve ASUS BE88u arasında kaldım.

Evde tek bir fiber hattı mı olacak eğer öyle olursa bir Switch alıp gene Pi 5 ile işi çözebilirsin.

Evde tek bir fiber hattı mı olacak eğer öyle olursa bir Switch alıp gene Pi 5 ile işi çözebilirsin.
pi5 çok kullanmak istemiyorum açıkcası çünkü ev tipi bir internet sistemine ihtiyacımız var ve qos gibi özelliklerin yanında wifi ve mesh sistemleride önemli yanlış hatırlamıyorsam pi5 e de wifi için router takılması lazım.

Pi5 çok kullanmak istemiyorum açıkçası çünkü ev tipi bir internet sistemine ihtiyacımız var ve QoS gibi özelliklerin yanında Wi-Fi ve mesh sistemleride önemli yanlış hatırlamıyorsam Pi5'e de Wi-Fi için router takılması lazım.

1gbit hatta normal son kullanıcı routerların işlemcileri yetmez o yüzden bunu öneriyorum.

1gbit hatta normal son kullanıcı routerların işlemcileri yetmez o yüzden bunu öneriyorum.
pekâlâ, pi5 alıp nasıl fiber hattını takıcam bildiğim kadarıyla sfp giriş dönüştürücüsü yok gpon cihazı üzerinden wan ile verirsemde nasıl çıkış alacağımı bilmiyorum birde bana minumum 6 çıkış gerekli olduğu için switch kullanmam lazım onlarda da kayıp olur mu bilmiyorum. Bunun için bildiğiniz öğretici şeklinde bir kaynak varsa eklemenize çok sevinirim.

Pekâlâ, Pi5 alıp nasıl fiber hattını takacağım bildiğim kadarıyla SFP giriş dönüştürücüsü yok GPON cihazı üzerinden WAN ile verirsemde nasıl çıkış alacağımı bilmiyorum bir de bana minimum 6 çıkış gerekli olduğu için Switch kullanmam lazım onlarda da kayıp olur mu bilmiyorum. Bunun için bildiğiniz öğretici şeklinde bir kaynak varsa eklemenize çok sevinirim.

ONT'den Ethernet ile Pi 5 sistemine kablo çekeceksin sonra Pi 5'ten de 8'li Switch'e bağlayacaksın Switch ile de kablolu olarak cihazlarını bağlayacaksın eğer istersen AP alıp interneti kablosuz olarak yayabilirsin elinde servis sağlayıcısı routerı varsa onu AP moduna alabiliyorsan AP yapıp Wi-Fi'yı ondan yayabilirsin.

ONT'den Ethernet ile Pi 5 sistemine kablo çekeceksin sonra Pi 5'ten de 8'li Switch'e bağlayacaksın Switch ile de kablolu olarak cihazlarını bağlayacaksın eğer istersen AP alıp interneti kablosuz olarak yayabilirsin elinde servis sağlayıcısı routerı varsa onu AP moduna alabiliyorsan AP yapıp Wi-Fi'yı ondan yayabilirsin.
pi5 de 1 ethernet girişi var, pi5 den switch için nasıl çıkış alıcam.

böyle bir ethernet kartı ile mi fazladan çıkış alıp switche vereceğim.

Dosya Ekleri

• Screenshot_20260105-195922.webp
    Screenshot_20260105-195922.webp
    636,4 KB · Görüntüleme: 30