Hub kendine ayrı bir adaptörle mi çalışıyor yoksa SD kart için yeterli mi USB gücü, bir de internetde biraz araştırma yaptım ancak Pi5 ile 1 gigabit için bufferbloat testi bulamadım Techolay'ın ASUS RT-BE88U+SFP ile QoS cake algoritması ile 500Mbps download hızı alabilmişti. Bu hız kaybı cake algoritmasından mı kaynaklı yoksa işlem gücünün yetersiz kalmasından mı?

İşlemci gücünden oluyor o kayıp ve SQM işlemi tek işlemci hızına dayalı olduğu için A76 çekirdeğinin hızına göre tahmin yaparsan 1500 Mbps hıza kadar SQM yapabiliyor ve cihazı ufakta olsa OC yapabiliyoruz böylece 2000 Mbps hıza kadar SQM performansını arttırabiliyoruz.
Pi 5'in kendi hubu direk Pi 5'ten güç alıyor direk Full bağlantı mevcut ve SD Card sıkıntısız Pi 5'in kendinde bulunan sokete takıp kullanabiliyorsun onda bir şeye ihtiyacın yok.

İşlemci gücünden oluyor o kayıp ve SQM işlemi tek işlemci hızına dayalı olduğu için A76 çekirdeğinin hızına göre tahmin yaparsan 1500 Mbps hıza kadar SQM yapabiliyor ve cihazı ufakta olsa OC yapabiliyoruz böylece 2000 Mbps hıza kadar SQM performansını arttırabiliyoruz.
Pi 5'in kendi hubu direk Pi 5'ten güç alıyor direk Full bağlantı mevcut ve SD Card sıkıntısız Pi 5'in kendinde bulunan sokete takıp kullanabiliyorsun onda bir şeye ihtiyacın yok.
pi5 yerine böyle bir cihazda aynı görevi görür mü, biraz araştırma yaptım ve aşırı yüksek bağlantılarda 10Gigabit gibi bufferbloat için bu tarz mini pclerden kullanılıyormuş. Tabikide biraz daha düşük modellerine baktım intel n100 3.4ghz ve 4 çekirdekleri sqm için 2500-3000 mhz öneriliyor.

Dosya Ekleri

• Screenshot_20260106-165742.webp
    Screenshot_20260106-165742.webp
    712,8 KB · Görüntüleme: 41
Pi5 yerine böyle bir cihazda aynı görevi görür mü, biraz araştırma yaptım ve aşırı yüksek bağlantılarda 10gigabit gibi bufferbloat için bu tarz mini PC'lerden kullanılıyormuş. Tabii ki de biraz daha düşük modellerine baktım Intel N100 3.4GHz ve 4 çekirdekleri SQM için 2500-3000 MHz öneriliyor.

Tabii ki alabilirsin ama işlemcileri önemli eski modelleri iyi performans vermez bu benim attığım en ucuza 1000/1000 Mbit hızda SQM de en iyi performansı verdiği için önerdim ayrıca güö tüketimi de normal PC kadar değil 27W güç kullanıyor ama bu senin attığın tarz PC'ler minimum 65W güç tüketir sürekli açık olacak bir PC de güç tüketimi de önemlidir hem de Türkiye'de çünkü aylık 984 TL altı elektrik faturası ödüyorsan sıkıntı olmaz ama üstünde elektrik için 2 kat daha fazla para ödersin.

Tabii ki alabilirsin ama işlemcileri önemli eski modelleri iyi performans vermez bu benim attığım en ucuza 1000/1000 Mbit hızda SQM de en iyi performansı verdiği için önerdim ayrıca güö tüketimi de normal PC kadar değil 27W güç kullanıyor ama bu senin attığın tarz PC'ler minimum 65W güç tüketir sürekli açık olacak bir PC de güç tüketimi de önemlidir hem de Türkiye'de çünkü aylık 984 TL altı elektrik faturası ödüyorsan sıkıntı olmaz ama üstünde elektrik için 2 kat daha fazla para ödersin.
sistem bu amaç için optimize edilmiş zaten işlemcisi 6w tdp ile çalışıyor toplam tdp değeri ise 35-55W demişler benim için çok problem değil lakin evin fiber hattı uç kısımda yani iss nin verdiği modemi ap moduna alsam bile wifi evin diğer ucunda çekmiyor bunun için mesh sistem gerekiyor ancak router almak yerine keenetic buddy gibi wifi extender alıp birini switche diğerinide kablosuz olarak bağlayabileceğim bir wifi sistemi kurabilir miyim?

Sistem bu amaç için optimize edilmiş zaten işlemcisi 6W TDP ile çalışıyor toplam TDP değeri ise 35-55W demişler benim için çok problem değil lakin evin fiber hattı uç kısımda yani ISS'nin verdiği modemi AP moduna alsam bile Wi-Fi evin diğer ucunda çekmiyor bunun için mesh sistem gerekiyor ancak router almak yerine Keenetic buddy gibi Wi-Fi extender alıp birini Switch'e diğerini de kablosuz olarak bağlayabileceğim bir Wi-Fi sistemi kurabilir miyim?

Yani sistem şu mu ont>mini PC ya da Pi 5>keenetic buddy mi olacak eğer böyle olacak ise olur ama Keenetic buddy 6 alana kadar aynı paraya routerlar var ve Keenetic buddy cihazını neye bağlayacaksın kablo ile bağlarsan sadece kablosuz yayın yapar ki aynı paraya Wi-Fi 6 buddyden çok daha güçlü AP'ler mevcut.

Son düzenleme:
Yani sistem şu mu ont>mini PC ya da Pi 5>keenetic buddy mi olacak eğer böyle olacak ise olur ama Keenetic buddy 6 alana kadar aynı paraya routerlar var ve Keenetic buddy cihazını neye bağlayacaksın kablo ile bağlarsan sadece kablosuz yayın yapar ki aynı paraya Wi-Fi 6 buddyden çok daha güçlü AP'ler mevcut.
toplam bütçem 25k ve mini pc 15k switchde 1.5k geriye 8.5k kalıyor ve evin şekli daha çok dikdörtgen gibi fiber hattın geldiği yerde dikdörtgenin ucu diğer uç kısmınada wifi ulaştırmak istiyorum ama tek başına iyi bir router yeterli olur mu yoksa mesh mi gerekli bilmiyorum.

Toplam bütçem 25k ve mini PC 15k Switch'de 1.5k geriye 8.5k kalıyor ve evin şekli daha çok dikdörtgen gibi fiber hattın geldiği yerde dikdörtgenin ucu diğer uç kısmınada Wi-Fi ulaştırmak istiyorum ama tek başına iyi bir router yeterli olur mu yoksa mesh mi gerekli bilmiyorum.

SQM için çok fazla bütçen var hocam benim tavsiyem Pi 5>switch>mesh ya da kablo çekme imkanın varsa AP eğer AP kullanırsan backhaul oluşmaz ve kablosuz pingin düşer Wi-Fi'de oyun oynuyorsan bu önemli ama onun dışında gereksiz.

SQM için çok fazla bütçen var hocam benim tavsiyem Pi 5>switch>mesh ya da kablo çekme imkanın varsa AP eğer AP kullanırsan backhaul oluşmaz ve kablosuz pingin düşer Wi-Fi'de oyun oynuyorsan bu önemli ama onun dışında gereksiz.
wifi sadece multimedya araçları için kullanılcak hızı pek önemli değil o yüzden video açabilcek kadar olsa yeterli, sqm içinde değil genel internet altyapısı için bütçe 25k ve takım tarafından belirlendi o yüzden sonuna kadar kullanıp bu bütçe ile yapılabilcek maksimum sistemi kurmak istiyorum. bufferbloat konusunda önceden çok sıkıntı yaşamıştım testlerde modem a alıyor olmasına rağmen oyunlarda çok fazla ping spike ı oluyordu ve rahatsız edici bir deneyim gerçekten ping 4-5 civarından anlık olarak 40a çıkınca takılmalara sebep oluyor o sebepten titiz davranmaya çalışıyorum.

Wi-Fi sadece multimedya araçları için kullanılacak hızı pek önemli değil o yüzden video açabilecek kadar olsa yeterli, SQM içinde değil genel internet altyapısı için bütçe 25k ve takım tarafından belirlendi o yüzden sonuna kadar kullanıp bu bütçe ile yapılabilecek maksimum sistemi kurmak istiyorum. Bufferbloat konusunda önceden çok sıkıntı yaşamıştım testlerde modem a alıyor olmasına rağmen oyunlarda çok fazla ping spike ı oluyordu ve rahatsız edici bir deneyim gerçekten ping 4-5 civarından anlık olarak 40a çıkınca takılmalara sebep oluyor o sebepten titiz davranmaya çalışıyorum.

25knın hepsini harcamak istersen mini PC alabilirsin ve Switch ile kablolu bağlantıyı mesh ile kablosuz bağlantıyı halledebilirsin ama Wi-Fi alanı kaç m² ve Wi-Fi ve kablolu dahil toplamda kaç cihaz bu sisteme bağlanacak.

25knın hepsini harcamak istersen mini PC alabilirsin ve Switch ile kablolu bağlantıyı mesh ile kablosuz bağlantıyı halledebilirsin ama Wi-Fi alanı kaç m² ve Wi-Fi ve kablolu dahil toplamda kaç cihaz bu sisteme bağlanacak.
ev 110 metrekare ve kablolu 6 cihaz kablosuzda 8 cihaz falan bağlanıcak

son durum olarak sepetim bu şekilde.

Dosya Ekleri

• IMG_20260107_005536_759.webp
    IMG_20260107_005536_759.webp
    148,1 KB · Görüntüleme: 26
  • IMG_20260107_005526_391.webp
    IMG_20260107_005526_391.webp
    772,8 KB · Görüntüleme: 24
  • IMG_20260107_005503_994.webp
    IMG_20260107_005503_994.webp
    187 KB · Görüntüleme: 29