Bütçe
1.000 TL
Sogutucu arama sebebiniz performans kısılmasıysa termal ped almaniz bence en uygunu olur. Eger cihazınızın yaydığı fiziksel ısı sebebiyle rahatsızsaniz, evet fan mantıklı.
Performans nedeniyle istememiştim ancak bir düşüş varsa bile fark etmedim. 1 seneyi doldurdu cihaz. Bakım vs. yapılmalı mı, ne yapılmalı hiç bilmediğimden onlar için ayrı konu açmayı düşünüyorum.

20cm bir fana sahip ayrıca 470 ila 610 rpm arasında bir devir veriyor.

Biraz daha butce çıkarsa daha iyi bir model olan NS3000 alınabilir:
Laptop klavyesinin sol köşesi el dokunmayacak kadar ısınıyor, ekran da aynı şekilde. Oraya etkisi olur mu? Hava çıkışı tam ekrana üflediğinden ekran sararır diyen birisi oldu. Bu doğru mu?
Ses seviyesi hakkında da bir sey göremedim. Fan degisti mi bilemiyorum ama gürültü artmış da olabilir.
Soğutsun da gürültü çok önemli değil şarkı açık genelde.
Yani sıcaklığa büyük oranda etki etmiyor.
Büyük oranda etki edebilecek ne var peki?
Ben soğutucu yerine dizüstü yükseltici kullanmayı daha mantıklı buluyorum. Yükseltici ile dizüstü havayı daha rahat atıyor. Soğutucu ise terse hava üflediğinden serinlik oluştursa da bence ısıdan bağımsız çok mantıklı değil. Tozlanma vb. oluşturabilir açıkcası bilemiyorum. Hem de soğutuculara göre yukarıda attığım ürünün metal veya demir artık neyse plastikten daha iyi olduğunu söyleyebilirim.
Arada büyük sıcaklık farkları oluşturur mu?
Genellikle testlerde şu tarz şeyler daha etkili oluyor. Ama bu istediğiniz şekilde klavyeyi soğuk tutar mı bilmiyorum
Genel sıcaklığa etkisi olursa şans verebilirim.
Veya hiç olmadı soğutucu vb. almayıp, onun yerine dizüstünün fanlarının hava atması için eşit ayaklar konulabilir.
Direkt kendi attığı sıcak hava bile duvarı ısıtıyor, ayak yeterli olur mu ki?
Bunun dışında masaya küçük fan alıp klavye üstüne doğru da tutulabilir. Ara sıra da kendiniz için de kullanırsınız.
Denedim ancak maalesef etkisi çok olmadı.

Merhaba.

Sogutucu arama sebebiniz performans kısılmasıysa termal ped almaniz bence en uygunu olur. Eger cihazınızın yaydığı fiziksel ısı sebebiyle rahatsızsaniz, evet fan mantıklı.

Yukarida önerilen NS2000 biraz daha eski:
Eki Görüntüle 165020

20cm bir fana sahip ayrıca 470 ila 610 RPM arasında bir devir veriyor.

Biraz daha bütçe çıkarsa daha iyi bir model olan NS3000 alınabilir:

Eki Görüntüle 165021

Burada tip-C baglanti da geliyor ayrıca 20 cm fan bu sefer 760 RPM'ye çıkmış. Soğutma performansı biraz da olsa artmıştır. Aralıklı devir yok lakin 3 seviyeli hiz kontrolü yaziyor. Ses seviyesi hakkında da bir şey göremedim. Fan degisti mi bilemiyorum ama gürültü artmış da olabilir.

NS3000 hiç kullanmadığım için onun hakkında yorum yapmam çok mantıklı değildi. Tabii ki bağlantılara kadar güncellenmiş bir model 3000 serisi, illaki üstünlükleri olacaktır. NS2000 fiyatı biraz daha uygun olduğu için tercih edilebilir bir model. Fanları sessiz çalışıyor, kafa ütüleyecek bir fan sesi yok 2000 modelinde. Muhtemelen 3000 serisi daha da sessizdir. Sıvı metalli Monster Tulpar'ı bile güzel soğuturdu ns2000. benim cihazım, ısınan bir cihazdı.

Zaten bu soğutucuları alıp, 20 derece sıcaklığım düştü diyenlere itibar edilmemeli. Öyle bir şeyin mümkünatı yok. Ama malzeme kalitesi, soğutması, performansı, fiyatı komple paket olarak ele alındığında çok başarılı buluyorum. Benzer fiyatlarda satılan kendini bile soğutamayan soğutucular içerisinde, gerçekten başarılı bir model.

Son düzenleme:
O kadar ısınıyorsa ayak yeterli olmaz. Dizüstü yükseltici ile kullanırken genelde klavyesini kullanmadım. Bence klavye ve touchpad kullanımını önlüyor. Yani dizüstü yükseltici kullanılacaksa klavyesinden feragat etmek gerekiyor. Resimdeki gibi arkadaki çıkış yerlerinin mesafesini artırıyor. Bu büyük oranda sıcaklığı azaltıyor. Yine de soğutma borularının olduğu kısımlar daha sıcak olmaya devam ediyor.

2025-07-20_16-27.webp

Ayrıca fan sesi de olmuyor. Dizüstülerin oyunlarda ne kadar kafa ütülediğini yıllarca deneyimledim. Üstüne fan hızı da girecek, yani çizim yaparken sizi de rahatsız edebilir. Tabii kulaklık takıp müzik eşliğinde yapıyorsanız bu da bir sorun teşkil etmiyor.

Ekrana üflüyorsa masanın arka kısmına da çok yakın tutmamanız gerekiyor. Mesela dizüstü yükseltici alıp, ekstra şöyle fanlar da alınabilir. Bu fanı çıkış kısmının altına koyarsanız böylece havayı arkadan yukarı da atabilirsiniz. Modem için şu fanlara bakıyordum, gerçi şimdilik eski dizüstü soğutucusunu kullanıyorum. Bu ürünleri dediğim gibi dizüstü yükselticinin açtığı aralığa istediğiniz şekilde yerleştirip dışarı atılan ısıyı daha etkili şekilde uzaklaştırabilirsiniz. Yani direkt kasaya çarpan hava yerine bu da mantıklı geldi.

2025-07-20_16-27.webp

Tabii burada fan fiyatları bir tık yüksek. Yerelde bu tarz ürün satan bir yer bulamadım. Tek fan alsanız ortalama ₺600-700 civarına denk geliyor. Geriye kalan fiyata ₺200-300 ekleyip bir dizüstü yükseltici bulunabilir.

Vakum içerdeki havayı çektiğinden hem dizüstü yükseltici hem de soğutucuya göre pratikte daha mantıklı. Testlerine falan bakmadım, ama genelde eskiden beri daha çok övenler vardı. Tabii forumlarda kullanıcılar bazen ürünleri gereksiz övebiliyor. Videoda ucundan bir test yapılmış. Cihaz içindeki parçalara bir zararı olmazsa dediğim gibi ₺1000 civarına hem soğutucu hem bundan alınsa birlikte atıyorum düz soğutucu 10 derece düşürüyorsa, bununla birlikte 15-20 civarını görür diyelim.

Bu arada yukarıda önerdiğim dizüstü soğutucuyu Cihaz TV'de incelemiş. Markalar farklı olsa da ürün aynı. Bu kanal yerelde dizüstü için bayağı detaylı işler yapıyor.