Santacruz

Gelişen
Evet arkadaşlar, PC özelliklerim aşağıda. Alalı 1 ay oldu, her parçayı ayrı ayrı aldım. Sorunum; ekranın masaüstünde, oyunda, YouTube’da rastgele zamanlarda önce donup kulaklıktan “pıt pat” patlama sesleri gelmesi, arkadan biriyle konuşuyorsam o kişinin sesinin kesik kesik gelmesi ve ardından ekrandaki donuk görüntünün tamamen giderek ekran kartının görüntüyü kesmesi ile siyaha dönmesi. Bu, kimi zaman birkaç saatte bir, kimi zaman birkaç günde bir oluyor. Ekran kartı bozuk mu değil mi bilmeden boşuna garantiye göndermek istemiyorum. Nedense çökme anları PC’yi yormayan anlarda gerçekleşiyor. CS, Minecraft, Stardew, masaüstü ve YouTube’da çökmeler oldu. (Mavi ekran olmuyor; siyah ekran kalıyor, arkadan PC sesleri geliyor.) resten sonra pc ekran kartını tanımıyor driverları eksik diyor aygıt yöneticisinde microsoft görüntü bağdaştırıcı olarak gözüküyor 60hz de çalısıyor ekran 2. resten sonra filan düzeliyor

Denediğim şeyler: ekran kartını tak çıkar yapmak, BIOS güncellemek, ekran kartı için farklı (ikiden fazla) sürücüler denemek, EXPO-XMP arasında değiştirme (XMP’de daha az başıma geldi denebilir ya da şans), ekran kartı maksimum MHz’i kısma, masaüstü arka plan değiştirme.

Yaptığım testler: MemTest86 part 3’e kadar bekledim, 0 hata. FurMark ve AIDA64 stres testini aynı anda 1-2 saat çalıştırdım, onda da sıkıntı çıkmadı. Şimdi 3070 Ti taktım; bunda da aynı çökme olacak mı merak ediyorum. Takalı 1 gün oldu, henüz olmadı. Ancak YouTube’da yarım saniyeliğine ekran donup “dırrt” sesi geldi.
  • Ekran kartı: Sapphire RX 9070 XT Pulse
  • İşlemci: AMD Ryzen 7 7800X3D
  • Anakart: MSI B850 GAMING PLUS WIFI ATX Anakart
  • RAM: XPG Lancer Siyah RGB DDR5-6000MHz CL30 32GB (2x16GB) Dual Kit (30-40-40) 1.35V
  • Kasa + PSU: COUGAR AIRFACE PRO RGB 850W 80+ Gold 1x Type-C Temperli Camlı E-ATX Gaming Kasa
  • Sıvı Soğutma: Dark Freezer W362 2025 Edition 360MM
  • SSD: KIOXIA EXCERIA PLUS G3 2TB NVMe SSD – M.2 2280, PCIe Gen4, 5000MB/s Okuma, 3900MB/s Yazma
  • Monitör: ASUS TUF GAMING VG27AQ3A 27" HDR GAMING 2K FAST IPS

Son düzenleme:
Rocket League oynuyordum bu sistemi çok yorucak bir oyun değil boşta sayılır yani.
1755697634194.webp

Bunu PSU'ya bakmanız için attım.
Ayrıca şöyle bir şey var AMD programından voltaj offsetini -130'un altına düşürdüğümde yaşadığım çökmeler gibi olmasa da tam olarak ekran siyaha düşüyor (ama görüntünün kesilmesi olan değil ekran siyah ışık veriyor gibi) bazen ayarlar sıfırlandı diye açılıyor bazen reset gerekiyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
BIOS'tan dahili GPU'yu kapatın, sonra AMD cleanup ile AMD sürücülerini kaldırıp tekrar kurun, PSU'da 2. PCI-e kablosu varsa ekran kartına 2 kablodan birer soket ile güç verin.

BIOS'da disable yapacağınız ayar integrated Graphics.

Chipset sürücüsü mutlaka kurulu olsun.

BIOS'tan dahili GPU'yu kapatın, sonra AMD cleanup ile AMD sürücülerini kaldırıp tekrar kurun, PSU'da 2. PCI-e kablosu varsa ekran kartına 2 kablodan birer soket ile güç verin.

BIOS'da disable yapacağınız ayar integrated Graphics.

Chipset sürücüsü mutlaka kurulu olsun.
Dediklerinizin hepsini yaptım ve denedim maalesef çözüm olmadılar. Şu anda denediğim şey RAM'leri EXPO falan kapattım, her şeyi standart 4800 Mhz'de calısıyolar. Ekran kartı voltajı ve gücünü de azalttım biraz. Bakalım ne olacak.

EXPO-XMP kapatıp denediniz mi? Değişim yapmayı denedim demişsiniz. Bir de 4800'de dener misiniz RAM'leri?
Farklı ekran kartı denemişsiniz sonuçta.