Bütçe
10.000 TL
İşlemci: AMD Ryzen 7 9800X3D.
Anakart: Gigabyte B850M Force.
Ekran kartı: ASUS Prime RTX 5070 Ti.
RAM: Kingston 32 GB Beast EXPO.
SSD: Samsung 9100 Pro 1 TB.
Kasa: Game booster gBG2851BB.
PSU: MSI MAG A850GL.
Sıvı soğutucu: Lian Li galahad II Lite performance 360.
En mantıklısı böyle olur, SSD'yi teste tabi tutarsın throtle kaynaklı kısacaktır performansı ama gamingde problem olmaz 990 Pro fazlasıyla yeterliydi aslında. Dediğim gibi bütçeden artırdığın miktarı 2x32 yapmaya harcasan daha iyi, dual channel değilsin şu anda, ddr4'teki gibi fark olmayacak elbet ama performans kısmanın da çok anlamı yok, 2x32 dual kullanmak en iyisidir her zaman

Buradaki mevzu 2x32 64 GB kapasite olayı değil, 2x16 gibi dual mevzusundan bahsediyorum 2x32 bit diye single kullanmanın mantığı yok, performans farkı var ama ddr4'teki gibi değil.

1x16 taksan da yine dual channel çalışmayacak tam olarak, her türlü aynısından 1 adet daha takman lazım yanına.

Okuma değerleri aşağı yukarı stabil kalıyor fakat yazma değerleri 2.000 ile 3.000 civarına düşüyor.
Force'un heatsinki söküp 9100 takabilir de şimdi Gigabyte Aorus alsa onun Heatsink sökülmez, aşırı çirkin görünür. Bu tarz kartlarda heatsink sökülmemesi lazım, ben olsam ayırırdım mesela SSD'nin heatsink'ini. Zaten Aorus'un heatsink ve pad'leri ile daha iyi performans verecektir.

Arkadaşımızı Gen4 SSD modellerine ikna edemedik. Başka konulardan hatırlıyorum. Ben zamanında 1 tane Gen5 almak yerine 2 adet Gen4 aldım, aynı paraya neredeyse. Sen zaten 990 Pro, WD SN850X gibi modelleri aldığın için, üst düzey performans alacaksın. Profesyonel bir iş yapmıyorsanız, Gen5 modelleri hala gereksiz. Fiyatı pahalı, ısıyor bazı modeller çok, soğutmak zaten sıkıntı. Forumda kime soran, gereksiz der gündelik kullanıcı için.

SSD konusunda Marix, Caner Uncu, Endless Kaan onlara sorsan, onlarda sana aynı şeyleri söyler. Ki bu arkadaşların SSD bilgisi, benden çok daha yukarıdadır.

Arkadaşımızı gen4 SSD modellerine ikna edemedik. Başka konulardan hatırlıyorum. Ben zamanında 1 tane gen5 almak yerine 2 adet gen4 aldım, aynı paraya neredeyse. Sen zaten 990 Pro, WD SN850X gibi modelleri aldığın için, üst düzey performans alacaksın. Profesyonel bir iş yapmıyorsanız, gen5 modelleri hala gereksiz. Fiyatı pahalı, ısıyor bazı modeller çok, soğutmak zaten sıkıntı. Forumda kime soran, gereksiz der gündelik kullanıcı için.

SSD konusunda marix, Caner uncu, endless Kaan onlara sorsan, onlarda sana aynı şeyleri söyler. Ki bu arkadaşların SSD bilgisi, benden çok daha yukarıdadır.

2 SSD var bende zaten 1T 1TB 2 TB.
Corsair MP600 Core XT 1TB.

Arkadaşımızı gen4 SSD modellerine ikna edemedik. Başka konulardan hatırlıyorum. Ben zamanında 1 tane gen5 almak yerine 2 adet gen4 aldım, aynı paraya neredeyse. Sen zaten 990 Pro, WD SN850X gibi modelleri aldığın için, üst düzey performans alacaksın. Profesyonel bir iş yapmıyorsanız, gen5 modelleri hala gereksiz. Fiyatı pahalı, ısıyor bazı modeller çok, soğutmak zaten sıkıntı. Forumda kime soran, gereksiz der gündelik kullanıcı için.

SSD konusunda marix, Caner uncu, endless Kaan onlara sorsan, onlarda sana aynı şeyleri söyler. Ki bu arkadaşların SSD bilgisi, benden çok daha yukarıdadır.

Ben hiç ısındığını görmedim 45 de geziyor ama soğutmalı.

Şimdi bu anakartı alayim mi 850 olanı?

Son düzenleme:

Ben hiç ısındığını görmedim 45 de geziyor ama soğutmalı.

Şimdi bu anakartı alayim mi 850 olanı?
Son karar 9100 iade edip 32 gb'tan 1 tane daha almak ve B850-Force almak diyorum. @20424 @Eagles @LH44 Ne düşünüyor, heatsinkli model bir de çok gereksiz. Onu iade et gitsin 990 pro ile farkını zaten anlayamazsın ki. 2x32 alırsan dual çalışır ekstra performans artışı elde edersin. Force zaten kaç gündür öneriliyor o kart iyi o fiyat bandında. 9100 ölü yatırım olmuş.

Son karar 9100 iade edip 32 GB'tan 1 tane daha almak ve B850-Force almak diyorum. @20424 @Eagles @LH44 ne düşünüyor, heatsinkli model bir de çok gereksiz. Onu iade et gitsin 990 Pro ile farkını zaten anlayamazsın ki. 2x32 alırsan Dual çalışır ekstra performans artışı elde edersin. Force zaten kaç gündür öneriliyor o kart iyi o fiyat bandında. 9100 ölü yatırım olmuş.

9100 iade edemem hocam kullanmak istiyorum anakartı alıp bitiririm bu işi SSD konumuz değildi 2 TB SSD var zaten anakart lazım.

Son karar 9100 iade edip 32 gb'tan 1 tane daha almak ve B850-Force almak diyorum. @20424 @Eagles @LH44 Ne düşünüyor, heatsinkli model bir de çok gereksiz. Onu iade et gitsin 990 pro ile farkını zaten anlayamazsın ki. 2x32 alırsan dual çalışır ekstra performans artışı elde edersin. Force zaten kaç gündür öneriliyor o kart iyi o fiyat bandında. 9100 ölü yatırım olmuş.
9100 Pro ve 990 Pro hakkında @20424 , @Eagles ile konuştuğumuzu hatırlıyorum.

Bana göre 9100 Pro, server, profesyonel/iş statüsünde yayın,render vs. gibi işler yapılmayacaksa gereksiz. Ki soğutulması ayrı dert.
Soğutamazsanız (ki üzerindeki soğutucu bunun örneği) Gen3 SSD performansını zor veriyor. 😀

Benim önerim 990 Pro. (Soğutucusuz)

Ben hiç ısındığını görmedim 45 de geziyor?

Boşta sıcaklık önemli değil, yükte kaç derece? Önemli olan odur. Testleri yap bakalım kaç dereceye ulaşacak. Soğutucu olmayan 9100 Pro rahatlıkla 80 dereceye ulaşabilir. Soğutucu olsa bile üzerinde 70 dereceleri bulur yük binince o SSD modeline. Hatta üstüne bile çıkar. Konu yoğun olmuş, karışıklıklar olabilir tabi. Anakart konusunda Ayhan, Marix, LH44 benden daha iyi modeller önereceklerdir. B850 bence senin sistem için yeterli.

9100 Pro ve 990 Pro hakkında @20424, @Eagles ile konuştuğumuzu hatırlamıyorum.

Baba göre 9100 Pro, server, profesyonel/iş statüsünde yayın, render vs. gibi işler yapılmayacaksa gereksiz. Ki soğutulması ayrı dert.
Soğutamazsanız (ki üzerindeki soğutucu bunun örneği) gen3 SSD performansını zor veriyor. 😀

Benim önerim 990 Pro. (soğutucusuz)

45 derece sıcaklık değeri veriyor hocam hiç 70 bile olmadı sogutuculu aldım zaten ısınmasın diye arada büyük GB olayı oluyor +oyun dersek benim için iyi hocam.