10 günlük ASUS ROG STRIX güç kaynağından gelen titreşim sesi

oğulbey 2

Çalışkan
Güç kaynağımın markası ASUS ROG STRIX 1000W Platinum. Teslim tarihi 31 Temmuz 2026, N11'den almıştım. Bugün 10 gün oluyor, kullanmaya başlayalı ise 8-9 gün oluyor. Düne kadar bu ses çıkmıyordu fakat dünden beri güç kaynağından tuhaf bir ses geliyor. Bobin sesi gibi ince bir zzzz sesi değil, daha çok titreşim sesi gibi.

Bilgisayarımdaki tüm fanları MSI Center ile durdurup kasanın cam panelini açarak video çektim. Videoyu ChatGPT ve Gemini'ye attım, onlar çıkan sesin şunlar olabileceğini söyledi:

1- Fan bearing noise (fan rulman/yatak sesi)
2- Fan wobble/fan yalpalama sesi.

PSU'dan gelen ses bilgisayar yük altındayken kasa ve AiO fanlarından gelen seslerle kayboluyor fakat boştayken ses açık bir şekilde duyuluyor. Bu arada bu ses bilgisayarı açtığım zamandan kapattığım zamana kadar sürekli çıkıyor. Çok çok rahatsız etmiyor fakat önceden bu ses yoktu ve ben özellikle sessiz olsun diye aldım bu güç kaynağını.

Sizce dış etkenlerden (PSU fanına kablo değmesi vb.) dolayı bu sesin geliyor olma ihtimali var mı? Ve ne yapmamı önerirsiniz?

ROG STRIX'in eski serilerinde fan türü olarak Double Ball Bearing kullanılıyor. Onda da boştayken yani düşük hızda öyle mekanik ince bir ses gelir rulmandan dolayı. Yeni revizelerde ASUS'un onu değiştirmiş olması lazım. Yani muhtemelen eski seriden gelmiş size.

Dediğim gibi 2 gün önceye kadar yoktu bu ses birden olmaya başladı. Eğer normalse bu ses benim için çok sorun değil fakat güç kaynağının arızalı olmasından korkuyorum.

Dediğim gibi 2 gün önceye kadar yoktu bu ses birden olmaya başladı. Eğer normalse bu ses benim için çok sorun değil fakat güç kaynağının arızalı olmasından korkuyorum.

Fark etmemiş olabilir misiniz? Fan düzgün bir şekilde çalışıyorsa sorun oluşturmaz. Belki tozdan dolayı yapıyor olabilir. Bende saçma sapan yerlere toz girdiğinde garip grup ses çıkarmaya başlıyor güç kaynağı.

Aris 1.5 yıl önce değiştirildi demiş.

Benim hiçbir bilgim yok fakat ChatGPT bahsettiğin sorunun Platinum serisinde olmadığını söylüyor. Ayrıca dış etkenlerden olmadığından emin olmak için kasanın içini açıp kablo düzeni toz temizliği vesaire yapacağım ama daha 2 hafta önce montaj yaparken temizlemiştim bilgisayarı.

GPT yanlış biliyor. Platinum modellerinde bu sorun var. Zaten başka yerdeki yorumlar falan da bununla dolu.

Peki benim PSU'dan çıkan sesin gerçekten bu sorundan olup olmadığını anlamanın bir yolu var mı? Ve ne yapmamı önerirsin?
Nasıl bir ses olduğunu ben kullanmadığımdan ve deneyimlemediğimden bilmiyorum. Kullanan ve bu sorunu yaşamış farklı bir kişiden teyit ettirerek ancak anlayabilirsiniz ama onun denk gelmesi zor. Ses devam ederse ASUS'a yazın bir şey yaparlar. Değişim falan yapabilirler.

Son düzenleme:
Pekala teşekkür ederim yardımcı olduğunuz için

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…