Augustus Caesar

Çalışkan
10. sınıf öğrencisiyim ve alan seçimi için dilekçeler dağıtıldı. 9. ve 10. sınıfta pek ders çalışmadım. Ancak geçen sene bir dönem matematikten özel ders alıyordum. Geometri gibi konularda çalışınca yapabiliyorum ama şu anda, özellikle 10. sınıf konuları açısından, sayısal derslerde oldukça eksiğim. Sözellerde ise paragraf sorularını az çok yapabiliyorum. Ayrıca tarihe ilgim var ve genelde yapabiliyorum.

Meslek ve bölüm açısından, abim üç yıl önce Uluslararası İlişkiler bölümünü okuyup yurt dışına gitmişti. Ben de onun gibi dil öğrenip yurt dışına gitmeyi, sınavlara girmeyi düşünüyordum. Ama bunun da garanti bir yol olmadığını biliyorum. Eşit ağırlık alanında ilgimi çeken tek bölüm hukuk. Sayısal alan için ise aklımda herhangi bir meslek ya da bölüm yok. Fen derslerinde başarılı olabilir miyim bilmiyorum, çünkü kendimi hiç denemedim ve açıkçası konulara hâkim değilim.

Bu hafta dilekçeyi kesin olarak teslim etmem gerekiyor. Sizce ne yapmalıyım? Eşit ağırlık seçen biri işsiz mi kalır? Sayısal seçenler çok daha avantajlı bir konumda mı olur? Fikirlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Eger eşit agirlik sececeksen 2 yil boyunca varini yogunu universite sinavi icin harcalamalisin. Çok calismalisin. Bos islerle ilgilenmemelisin.

Bana soracak olursan sanirim meslek kaygin var. Bu durumda meslek lisesi elektrik bolumunu tavsiye ederim. Memur olarak o kadar çok aliniyor ki haddi hesabi yok ve ozel sektorde de surekli alim oluyor. Ama ilgin yoksa tabii bu durumda tercihinin arkasinda durup universite sinavin icin calismaya baslamak zorundasin.

10. sınıf öğrencisiyim ve alan seçimi için dilekçeler dağıtıldı. 9. ve 10. sınıfta pek ders çalışmadım. Ancak geçen sene bir dönem matematikten özel ders alıyordum. Geometri gibi konularda çalışınca yapabiliyorum ama şu anda, özellikle 10. sınıf konuları açısından, sayısal derslerde oldukça eksiğim. Sözellerde ise paragraf sorularını az çok yapabiliyorum. Ayrıca tarihe ilgim var ve genelde yapabiliyorum.

Meslek ve bölüm açısından, abim üç yıl önce Uluslararası İlişkiler bölümünü okuyup yurt dışına gitmişti. Ben de onun gibi dil öğrenip yurt dışına gitmeyi, sınavlara girmeyi düşünüyordum. Ama bunun da garanti bir yol olmadığını biliyorum. Eşit ağırlık alanında ilgimi çeken tek bölüm hukuk. Sayısal alan için ise aklımda herhangi bir meslek ya da bölüm yok. Fen derslerinde başarılı olabilir miyim bilmiyorum, çünkü kendimi hiç denemedim ve açıkçası konulara hâkim değilim.

Bu hafta dilekçeyi kesin olarak teslim etmem gerekiyor. Sizce ne yapmalıyım? Eşit ağırlık seçen biri işsiz mi kalır? Sayısal seçenler çok daha avantajlı bir konumda mı olur? Fikirlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.
Hukuk öldü ea da derece yapamam diyorsan say seç.
İşsiz dolu hukuk iibf mezunları.
Sayda 250k yaptığın an işin garanti veterinerlik, hemşirelik vs.
Fen dersleri oldukça sadeleştirildi, çalışıp yapılmayacak bir şey yok.

Ben bu kararı yaklaşık 18 yıl önce vermiştim, o zamandan bu yana çok şey değişmiş olabilir. Ben sayısal alanı seçmiştim ama üniversitede Bilkent’te Ekonomi bölümünü tercih ettim. Şu an senin yaşındayken karar vermek gerçekten zordu, seni çok iyi anlıyorum.

Benim zamanımda sayısal alanı seçmek, ilerde fikir değiştirsen bile daha fazla seçenek sunuyordu. Örneğin, son sınıfta "ben aslında eşit ağırlık ya da sözelden bir bölüm istiyorum" dersen, yine de bu bölümlere yönelebilirsin. Çünkü sayısaldan eşit ağırlığa ya da sözele geçmek daha kolaydır. Bu durumda sayısal öğrencisi olduğun için eşit ağırlık puanında katsayın biraz daha düşük olabilir. Ama sen daha fazla matematik ve fen çalışacağın için bu farkı kapatma şansın yüksek olur.

Eğer son yıl eşit ağırlık derslerine yönelirsen, onları da zamanla toparlayabilirsin. Şu anda eksiklerin olması normal, asıl önemli olan bu eksikleri kapatabileceğine inanman ve buna göre plan yapman.

Lisede seçtiğin Alanın çok bir önemi yok. Aklında yapmak istediğin bir meslek yoksa sevdiğin derslerin ağırlıkta olduğu veya sana kolay gelen derslerin ağırlıkta olduğu bölümü seçip geç. Hedef belirledikten sonra, hedefine göre Üniversitede okumak istediğin bölüme göre çalışırsın.