Biraz da hata bende hocam bilgileri taksit taksit vermeseydim iyiydi. Ama merak ettim yukarıda neden bahsettiniz? Anlamadığımı söylemiştiniz.

Anlamadığınızı değil ben anlatamadım.
Araba yatmış diye duyunca yıllarca 5+ yattı zannettim bu da benim kafamda soru işaretleri oluşturdu. O motor yağı şanzıman yağı pıhtılaşmıştır Allah muhafaza şu an bir şanzıman hiçbir şey yapmadan 10k indiriyorlar. Dikkat etmek lazım.

Hocam çok iyi dedikleri için değiştirmedim ancak değiştireceğim çünkü kafam rahat olsun istiyorum.

Çok iyi deseler bile sen değiştir. Bunca yıldan sonra değişmeli. Hatta triger değişirken devirdaim pompası ve V kayışına da baksınlar. Ben triger, V kayışı ve devirdaim hepsinin aynı anda değiştirilmesi taraftarıyım gerektiğinde.

6 yıllık kendi aracımda geçen gün eksantrik zinciri değiştirdim. Hazır orası sökülmüşken triger, V kayışı ve devirdaimi de değiştirdim. Bir daha açılıp yapılsa ekstra masraf olacaktı çünkü. Hem ekstra işçilik masrafından yırttım hem de arabanın çekişi bile arttı. İşlemlerden sonra daha titreşimsiz ve sağlıklı çalışıyor benim aracın motoru artık.

Bir triger setinden konu aracın yatmasına kadar gelmiş forumdaşlar, yahu 50.000 kilometrede değil de 200.000 kilometrede olan bir araç daha iyi kondisyona mı sahip olacak yani..

Eagles hoca gereken cevabı vermiş ama ekleyeyim, kesinlikle muadil veya benzer parça kullanmayın. Fabrikadan çıkarken üzerinde ne varsa aynı malzemeden takın. Ustanın yanında izlerseniz, çıkan kayışın yesyeni olduğunu da görebilirsiniz. Ancak bu bir risktir elbette, sonuçta triger kayışı zamanlamayı sağlayan temel unsur.

Devirdaim pompası ve V kayışına da baksınlar. Ben triger, V kayışı ve devirdaim hepsinin aynı anda değiştirilmesi taraftarıyım gerektiğinde.
Kesinlikle. Devirdaimin masrafından da kaçmayın, mutlaka incelesinler. Ömrü yaklaşmışsa onu da değiştirsinler.

6 yıllık kendi aracımda geçen gün eksantrik zinciri değiştirdim.
Sizin araç 1.5 BlueHDI'ydı sanırsam hocam. Onlarda ben de şimdi baktım, hakikaten hem triger kayışı hem de ekzantrik zinciri bulunuyor.

Lakin bu 1.6 TDCi'larda bir nüans var, kimisi 16V oluyor, kimisi 8V oluyor. 2016 modeldi hocanın arabası, belki onda ekzantrik zinciri olmayabilir. Hatta 8V olduğunu sayarsak muhtemelen ekzantrik zinciri yoktur diye tahmin ediyorum.

Son düzenleme:
Bir triger setinden konu aracın yatmasına kadar gelmiş forumdaşlar, yahu 50.000 kilometrede değil de 200.000 kilometrede olan bir araç daha iyi kondisyona mı sahip olacak yani..

Eagles hoca gereken cevabı vermiş ama ekleyeyim, kesinlikle muadil veya benzer parça kullanmayın. Fabrikadan çıkarken üzerinde ne varsa aynı malzemeden takın. Ustanın yanında izlerseniz, çıkan kayışın yesyeni olduğunu da görebilirsiniz. Ancak bu bir risktir elbette, sonuçta triger kayışı zamanlamayı sağlayan temel unsur.

Kesinlikle. Devirdaimin masrafından da kaçmayın, mutlaka incelesinler. Ömrü yaklaşmışsa onu da değiştirsinler.

Sizin araç 1.5 BlueHDI'ydı sanırsam hocam. Onlarda ben de şimdi baktım, hakikaten hem triger kayışı hem de ekzantrik zinciri bulunuyor.

Lakin bu 1.6 TDCi'larda bir nüans var, kimisi 16V oluyor, kimisi 8V oluyor. 2016 modeldi hocanın arabası, belki onda ekzantrik zinciri olmayabilir. Hatta 8V olduğunu sayarsak muhtemelen ekzantrik zinciri yoktur diye tahmin ediyorum.

Tabii motor kaynaklı farklar olabilir, bakmak lazım dediğin gibi. Dedim devirdaim değiştirmeyeyim, özel servis bile sadece sökülüp devirdaim pompası değişimi için 30K talep ediyor. Yetkili serviste devirdaim pompası, V kayışı ve triger değişimi için 27 bin lira verdim, bayağı makul oldu. Eksantrik zincirine para vermedim, geri çağırma kampanyasından motor hasar görmeden ücretsiz değişti. Şu anda sorunsuz 8mm zincir kullanıyorum artık, daha rijit oldu araba. Doğrudur 1.5 dizel benim araçta. Uzun yıllar ağır bakımım kalmadı diyebilirim. PSA Otokoç'a geçince fiyatlarını bayağı iyi revize ettiler. Personelleri de bayağı iyi, tercih edilecek kıvama geldiler artık.

Evet hocam, 7MM'di o zaman öncesi. Değiştirdiğiniz iyi olmuş. Tehlikesi var diyorlardı.

Evet, değiştirmeden önce kopsaydı motora direkt ağır hasar verecekti. Piston, silindir, supaplar. Ama kopunca da motor hasar alsa bile yetkili serviste orijinal parçalar ile değişim gerçekleştiriyorlar geri çağırma kampanyasına dahil olursanız. Yapay zeka ile motor sesi falan dinliyorlar, garip bir süreçti. Arabayı satsam şu anda havada kaparlar bence. Ne bakım ne dert. Benden de araba alınır ama. 😅