solacethemenace

Çalışkan
Dostlar selam, sorunum konu başlığında belirtmiş olduğum şekilde. Türk Telekom fiber altyapısı üzerinden yine Türk Telekom'un 1000 Mbps hızında internet paketi abonesiyim fakat bugüne kadar bahse konu internet hızına hiçbir şekilde stabil bir biçimde erişemedim.
Örnek olarak bahsetmek gerekirse yüklemiş olduğum ekran görüntülerinde de görüleceği üzere:

1- Ookla Speedtest üzerinden 930 Mbps down, 38 Mbps up,

1770148655722.webp

2- Fast üzerinden 520 Mbps down, 37 Mbps up,

1770148726330.webp

3- nperf üzerinden 902 Mbps down, 47 Mbps up,

1770148848497.webp

Şeklinde internet hız testi sonuçları alıyorum. Sizin de görebileceğiniz üzere bu değerler birbiriyle örtüşmüyor, Ookla ve nperf indirme hızı bakımından yakın olsa da bu sefer upload hızı bakımından aralarında %30-35 civarı bir fark söz konusu, Fast üzerinden aldığım sonuca ise herhangi bir yorum dahi yapamıyorum. Bütün bu anlattıklarıma ek olarak, Steam üzerinden indirme yaptığımda hangi sunucuyu seçersem seçeyim 650 Mbps üzerinde bir indirme hızını geçemedim*.
*

1770149698174.webp

İstanbul'da ikamet etmem nedeniyle Steam'de de İstanbul sunucusundan indirme yapıyordum ancak indirme hızı düşüklüğü nedeniyle önce Bulgaristan, daha sonrasında da sırasıyla Ankara, İzmir, Frankfurt ve Milano sunucularını denedim ve hepsinde sonuç üç aşağı beş yukarı (hata payı dahilinde) aynı çıktı.

Bu arada bu hız yine benim için oldukça yeterli, hatta ülke şartlarında çoğu insanın belki de erişimine dahi açık olmayan bir hız ancak benim merak ettiğim bu duruma tam olarak neyin sebebiyet verdiği. Farklı farklı platformlarda birbirleriyle alakasız hız sonuçları elde ediyorum ve doğal olarak da 1000 Mbps paket ücreti ödediğim halde fiili olarak bu hıza erişemediğim için boşa para ödüyormuşum gibi hissediyorum.

Not: Söz konusu hız testleri esnasında bilgisayarın arka planındaki uygulamaların hepsi kapatılmış olup internete anakartın Ethernet portu üzerinden kablolu olarak bağlanılmıştır. Anakartım MSI Pro B850M-P Wi-Fi, 5 Gigabit LAN desteği mevcut, Ethernet kablom ise Ugreen marka bir CAT 6A kablo.

Yardım, görüş ve önerileriniz için şimdiden teşekkürler.

internet hız testi sonuçları yaptığın siteye göre farklılık gösterebilir. bunu genelde internetin bozuk olmasından değil testi yaptığın sunucunun yoğunluğundan vs kaynaklanır.

steam indirme hızını özellikle kendisi 500 mbps civarına sınırlıyor. o da yine senin indirme hızınla alakalı değil steamın sunucudaki indirme yoğunluğuna göre değişiyor. ama türkiyede 500 ün üzerine pek çıkmaz.

muhtemelen internetinde bir kesinti vs yok ama belkide geçici bir çalışma falan vardır veya sana verdikleri ont cihazı veya modemin tam düzgün çalışmıyordur.

hangi modemi kullanıyorsun?

sorunun kaynağı pc değil. bende sansüronline 1 gbps kullanıyorum ve aynı sorunları yaşadım. özellikle steamden maks 500 mpbs, xbox store 600 mpbs ve epicten 900 civarı alıyordum ama internetim kararsızdı. sebebi bu arkadaşların bize sağladığı hızmış. kararsızlığa gelirsek o da servisin kendisinin verdiği modem. zaten sansüronline bu konuda çok fena. asla başka modeme izin vermiyordu. ben de keenetic hopper ax3200 aldım ve gerçekten fiber kullandığımı hissettim. o günden sonra çok stabil ve lineer hız aldım. eğer alabiliyorsanız sizde kaliteli bir modem alın ve onu kullanın. firmaların kullanıcı adı vs vermediğine bakmayın. keenetic gibi modemler otomatik olarak kendisi çekiyor. uzun vadeli yatırım olarak düşünün. en az 10 yıl kullanılacak bir cihaz almış olursunuz.

internet hız testi sonuçları yaptığın siteye göre farklılık gösterebilir. bunu genelde internetin bozuk olmasından değil testi yaptığın sunucunun yoğunluğundan vs kaynaklanır.

steam indirme hızını özellikle kendisi 500 mbps civarına sınırlıyor. o da yine senin indirme hızınla alakalı değil steamın sunucudaki indirme yoğunluğuna göre değişiyor. ama türkiyede 500 ün üzerine pek çıkmaz.

muhtemelen internetinde bir kesinti vs yok ama belkide geçici bir çalışma falan vardır veya sana verdikleri ont cihazı veya modemin tam düzgün çalışmıyordur.

hangi modemi kullanıyorsun?
Hocam cevabınız için teşekkür ederim, bugüne kadar internette herhangi bir kesinti vs. kesinlikle yaşamadım. Geçici bir çalışma da söz konusu değil zira interneti bağlattığımdan beri olan bir durum bütün bu anlattıklarım, yeni yaşanan bir durum da değil sadece aklıma takılmışken buraya da sormak istedim, o yüzden konuyu daha yeni açtım.

Dediğim gibi sadece Steam ve diğer oyun platformları üzerinde bu kadar düşük (neredeyse yarı yarıya) hız alıyorum. Onun dışında tarayıcıdan bir şey indirdiğimde vs. saniyede 100-120 mb civarı indirebiliyorum rahatlıkla. Aynı problem Riot ve Xbox için de geçerli. Riot'ın clientı üzerinden oyun/güncelleme vs. indirmeye çalıştığımda 70 mb/s civarı bir hızla indiriyor -ki bu hız yine üç aşağı beş yukarı 600-700 Mbps civarı yapıyor yani Steam ile aynı sayılır- keza Xbox platformu da aynı şekilde düşük hız veriyor.

ONT cihazı ve modem, TT tarafından kurulum esnasında verilenler, herhangi bir üçüncü parti cihaz kullanmıyorum. ONT Cihazının arkasında ZTE ZXHN F601 yazıyor model olarak, modem ise ZTE ZXHN H3600P modeli.

Sorun modemdeyse ve modemi değiştirdiğim anda çözülecekse değiştirmeyi düşünebilirim, dediğim gibi bahsettiğim problem yalnızca oyun platformlarında gerçekleştiği için esasında günlük kullanımda kullanıcı deneyimini olumsuz etkileyen bir olayla pek karşılaşmıyorum, ancak bahsettiğim problem platformların kendisinden kaynaklanıyorsa o zaman şansımıza küsüp devam edeceğiz gibi duruyor.

Hocam cevabınız için teşekkür ederim, bugüne kadar internette herhangi bir kesinti vs. kesinlikle yaşamadım. Geçici bir çalışma da söz konusu değil zira interneti bağlattığımdan beri olan bir durum bütün bu anlattıklarım, yeni yaşanan bir durum da değil sadece aklıma takılmışken buraya da sormak istedim, o yüzden konuyu daha yeni açtım.

Dediğim gibi sadece Steam ve diğer oyun platformları üzerinde bu kadar düşük (neredeyse yarı yarıya) hız alıyorum. Onun dışında tarayıcıdan bir şey indirdiğimde vs. saniyede 100-120 mb civarı indirebiliyorum rahatlıkla. Aynı problem Riot ve Xbox için de geçerli. Riot'ın clientı üzerinden oyun/güncelleme vs. indirmeye çalıştığımda 70 mb/s civarı bir hızla indiriyor -ki bu hız yine üç aşağı beş yukarı 600-700 Mbps civarı yapıyor yani Steam ile aynı sayılır- keza Xbox platformu da aynı şekilde düşük hız veriyor.

ONT cihazı ve modem, TT tarafından kurulum esnasında verilenler, herhangi bir üçüncü parti cihaz kullanmıyorum. ONT Cihazının arkasında ZTE ZXHN F601 yazıyor model olarak, modem ise ZTE ZXHN H3600P modeli.

Sorun modemdeyse ve modemi değiştirdiğim anda çözülecekse değiştirmeyi düşünebilirim, dediğim gibi bahsettiğim problem yalnızca oyun platformlarında gerçekleştiği için esasında günlük kullanımda kullanıcı deneyimini olumsuz etkileyen bir olayla pek karşılaşmıyorum, ancak bahsettiğim problem platformların kendisinden kaynaklanıyorsa o zaman şansımıza küsüp devam edeceğiz gibi duruyor.
Genel bir sorunun yoksa o zaman stabilite sorununun 2 sebebi olabilir.

1-) turknetin yeni açtığı tt altyapısından 1000 mbps paketine tt altyapısının bant genişliğinin daha bölgenizde tam ayarlanmamasından kaynaklanıyor olabilir

2-) turktelekomun verdiği hiçbir şeyden hayır gelmez diye düşünüyorum. Ben evime 1000 mbps kurulur kurulmaz anında turktelekomun modemini kaldırıp tplink deco be25 mesh modem aldım 2 tane, saçma sapan sansürlerle uğraşacağıma kafam rahatladı.

Evinize wifi 7 destekleyen düzgün bir modem-router almanızı kesinlikle öneririm. Uzun yıllar boyu düzgünce kullanırsınız ve cihazdan yana bir sıkıntı var mı diye düşünmeniz gerekmez. Onun haricinde oyun platformlarında indirme hızının 500 mbps ye sabitlenmiş olmasının sebebi internet değil saygıdeğer platformların biz türk killanıcılara layık gördüğü bant genişliğinden kaynaklanıyor.

Bende Türk Telekom kullanıyorum. Sunucuyu Polonya kullanıyorum. 2. görselde eklediğim gibi RSS Queues önceden varsayılan olarak 4'dü ve sürekli dalgalanma hız düşüşü yaşıyordum. Bu ayar işlemci çekirdeklerine bölüyor normalde bu indirme işleminde ancak işte hızda sapıtmasına neden oluyor. 1'e ayarlayınca tüm sorunum çözüldü. Bundan önce Superonline 1gbir de de aynı şekilde çözmüştüm.

Dosya Ekleri

• 1770607528367.webp
    1770607528367.webp
    293,8 KB · Görüntüleme: 88
  • 1770607615968.webp
    1770607615968.webp
    8 KB · Görüntüleme: 83
Bende Türk Telekom kullanıyorum. Sunucuyu Polonya kullanıyorum. 2. görselde eklediğim gibi RSS Queues önceden varsayılan olarak 4'dü ve sürekli dalgalanma hız düşüşü yaşıyordum. Bu ayar işlemci çekirdeklerine bölüyor normalde bu indirme işleminde ancak işte hızda sapıtmasına neden oluyor. 1'e ayarlayınca tüm sorunum çözüldü. Bundan önce Superonline 1gbir de de aynı şekilde çözmüştüm.
Hocam aygıt yöneticisinden gösterdiğiniz ayarı yaptım aynı şekilde 1'e çektim ancak hiçbir değişim olmadı ne yazık ki.