Tolere

Uzman
Merhaba, bildiğiniz üzere 13. ve 14. nesilde peşpeşe sorunlar çıktı. 13. nesilde oksidasyon da var ama 14. nesilde Allah'tan bu sorun yok. Elinde 14. nesil işlemcisi olup Ağustos 9-10 da yayınlanan mikrokod güncellemesini yükleyen var mı? Yüklendikten sonra oluşan performans kaybı aşırı olmadan, sorun çözüldü ise 14. nesil alınabilir diye düşünüyorum ama 13. nesildeki gibi oksidasyon var ise bu fiziki sorun olduğu için bence alınmaz. Ben zaten bu sebepten ötürü 13600k işlemciyi iade etmiştim. 12600k aldım. 14. Nesilde problem çözülür ise ona geçeceğim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Güncelleme sadece Z790'lara çıkmadı mı? Laptop falan kullananlar hala diken üstünde yani. Ben de laptop alacağım ama bunlar yüzünden Ryzen'lilere bakıyorum bir an önce çözülse de piyasada daha bol bulunan ve daha iyi ekranla falan gelen Intel modellerden alsam.

13. Nesil'deki oksidasyon sorunu sadece ilk partide var, sonrakilerde yok dedi Intel diye hatırlıyorum. Ne kadar doğru tabii bilemiyoruz.

Herkes farklı konuşuyor hocam. Sistem toplamadan önce arkadaşım "kanka gel AMD topla gel gel." demişti. Keşke de dinleseydim. İlk kez sistem topladım. 13600K ile başladım. O da pişmanlık yarattı. Biraz daha beklerim düzelme yoksa bu ilk ve son Intel PC olacak.

Güncelleme sadece Z790'lara çıkmadı mı? Laptop falan kullananlar hala diken üstünde yani. Ben de laptop alacağım ama bunlar yüzünden Ryzen'lilere bakıyorum bir an önce çözülse de piyasada daha bol bulunan ve daha iyi ekranla falan gelen Intel modellerden alsam.
Valla bende YouTube da yabancı birkaç video gördüm. Bunun üzerine konu açtım. Bir de türk donanım teknoloji sitelerinin bazıları "BIOS güncellemeleri geldi." demiş. Ağustos ayında ama net tarih yoktu mikro kod için.

Ek olarak performans çok düşecek ise 14. Nesil yerine 12. Nesil alıp kullanmak daha mantıklı. Örnek vermek gerekirse, 12700k vs 14600k kıyaslama yaparsak 14600k daha iyi. Ama mikro kod ile performans düşerse 12700k al daha mantıklı. En azından kod ile performans düşürme derdi yok. Kodun ileride yan etkisi olacak mı derdi yok. Tek kötü yanı fiyat saçmalığı. 12700k 13600k ya göre zayıf. Ama 12700k 13600k dan 1500-2000 lira daha pahalı.

Son düzenleme:
@Tolere yıllardır AMD sistem kullanıyorum. Arkadaşım AMD işlemciler sorun çıkarır, yazılım konusunda kötü derdi. Şimdi birkaç yıldır AMD sistem alıp sistemini sattı laptop lazım olduğu için, laptopta AMD bakıyor. Hem nm düşük olduğu için ısınmıyor hem de daha az güçle performans veriyor. Limitli diye Recep Bey'in ısınmayan HP Victus 16 videosuna yüklenen kesim vardı şu an onlarda yeni muhabbetten dolayı önermeye başladılar. Önemli olan oyunlarda verdiği performans ve yağ gibi akıp FPS alıyor mu orası önemli. Yok 175W, 195W Intel bak baba limit yok çok iyi ya diyorlardı.

@Tolere yıllardır AMD sistem kullanıyorum. Arkadaşım AMD işlemciler sorun çıkarır, yazılım konusunda kötü derdi. Şimdi birkaç yıldır AMD sistem alıp sistemini sattı laptop lazım olduğu için, laptopta AMD bakıyor. Hem nm düşük olduğu için ısınmıyor hem de daha az güçle performans veriyor. Limitli diye Recep Bey'in ısınmayan HP Victus 16 videosuna yüklenen kesim vardı şu an onlarda yeni muhabbetten dolayı önermeye başladılar. Önemli olan oyunlarda verdiği performans ve yağ gibi akıp FPS alıyor mu orası önemli. Yok 175W, 195W Intel bak baba limit yok çok iyi ya diyorlardı.
Valla böyle olacağını bilseydim anakartı ucuza satıp AMD bakardım.

Merhaba,

İşlemcim: Intel i7 14700KF.
TUF Gaming Z790-Plus Wi-Fi anakart kullanıyorum. Bahsi geçen BIOS güncellemesini (0x129) yükledim, herhangi bir performans kaybı yaşamadım. Gayet stabil şu an aksi bir durum olursa paylaşırım.

Merhaba,

İşlemcim: Intel i7 14700KF.
TUF Gaming Z790-Plus Wi-Fi anakart kullanıyorum. Bahsi geçen BIOS güncellemesini (0x129) yükledim, herhangi bir performans kaybı yaşamadım. Gayet stabil şu an aksi bir durum olursa paylaşırım.

12. Nesil işlemciyi 14 ile değiştireceğim. Şu an bu koddan sonra ne olacak onu bekliyorum. Sorun olmadığı takdirde 14600k ya geçeceğim.