Bütçe
14.000 TL
Merhaba hocam, XPG Lancer Black 16 GB 6000 MHz CL30 RAM'den iki adet satın aldım. Normalde sistem parçalarımı daha ileri bir tarihte araştırarak yükseltmeyi düşünüyordum, ama malum RAM fiyatları uçup gidince trene nereden binersek kardır dedim. Anakartım Asus'un A620M-K'sı, işlemcim de Ryzen 5 7500F. RAM'leri taktıktan sonra BIOS'tan EXPO I'e aldım, FCLK'yı da 3000 yapınca sistem 30 dakika boyunca siyah ekran verdi. Safe mode'a alıp sonra FCLK ayarını geri auto'ya çekince bu sefer boot oldu. CPU-Z ekran görüntüleri ekte, doğru mu yapmışım yoksa yanlış mı bir danışayım dedim. Sonraki parça olarak anakartı yükseltmeyi düşünüyorum.
ZenTiming SS atın. Ancak A620 manuel zamanlamaya izin vermiyor. Şuanlık EXPO açık şekilde kullanın sadece.

Dosya Ekleri

• img-2025-12-05-09-07-39.webp
    img-2025-12-05-09-07-39.webp
    24,7 KB · Görüntüleme: 36
Eki Görüntüle 208099

Bu ayarları birebir geçirip dener misiniz?

6400MT/s boot etmezse Clear CMOS yapıp 6200MT/s deneyin.

Benim endişem voltaj değerleri. A620 istenilen değerleri girmiyor.
BIOS ayarlarını sıfırlayıp preset'i manual'a çektim. Sonra kırmızı ile işaretlenen değerleri girdim teker teker. Tek bir istisna vardı, tRCDWR ve tRCDRD diye iki ayrı değer yoktu, BIOS ikisini de tRCD altında gruplandırmış sanırım. Onu auto'da bıraktım. Sistem boot etmedi, ben de resetleyip geri EXPO I'e aldım. Şimdi birkaç sorum var, bu ayarları EXPO I presetinin üzerine mi yapmam gerekiyordu veya tRCD mi sorun çıkardı? Ve anakart yükseltene kadar RAM'i bu şekilde kullanırsam bir zarar falan görür mü?

BIOS ayarlarını sıfırlayıp preset'i manual'a çektim. Sonra kırmızı ile işaretlenen değerleri girdim teker teker. Tek bir istisna vardı, tRCDWR ve tRCDRD diye iki ayrı değer yoktu, BIOS ikisini de tRCD altında gruplandırmış sanırım. Onu auto'da bıraktım. Sistem boot etmedi, ben de resetleyip geri EXPO I'e aldım. Şimdi birkaç sorum var, bu ayarları EXPO I presetinin üzerine mi yapmam gerekiyordu veya tRCD mi sorun çıkardı? Ve anakart yükseltene kadar RAM'i bu şekilde kullanırsam bir zarar falan görür mü?
Kırmızıları değil sadece, tüm değerleri girmenizi istemiştim. Ancak boot etmemesi muhtemel. A620 oldukça fazla kitliyor RAM'leri. Şimdilik EXPO ayarında kullanın.