argent4380

Çalışkan
Merhabalar,

Vatan Bilgisayar %15 indirim yapıyor. Samsung 990 Pro 4 TB, 14.000 TL’ye; Samsung 9100 Pro 4 TB ise 20.000 TL’ye düşüyor. Sizce hangisini almalıyım?

990 Pro fazlasıyla yeterli.

9100 Pro, Gen5 olmasından kaynaklı soğutamazsanız başınızı ağrıtır.

Screenshot_20251026_232136.webp

Vatan'ın fiyatlandırma saçmalığı tam bir komedi. 😀

990 Pro fazlasıyla yeterli.

9100 Pro, Gen5 olmasından kaynaklı soğutamazsanız başınızı ağrıtır.

Vatan'ın fiyatlandırma saçmalığı tam bir komedi. 😀
Almak istediğim anakart Asus ROG Strix X870E-E. Soğutma plakaları iyi diye düşünüyorum, ama dediğin gibi boşuna para vermeye gerek yok sanırım. Gerçekten de Vatan Bilgisayar’ın fiyatları çok absürt oluyor; ancak indirim yaptıkları zaman birkaç bin TL diğer yerlere göre daha ucuz oluyor. Akakçe’den baktığımda en ucuz 16.000 TL’ye satılıyor. Bu yüzden Vatan’dan almaya karar verdim.

Almak istediğim anakart ASUS ROG STRIX X870E-E. Soğutma plakaları iyi diye düşünüyorum ama dediğin gibi boşuna para vermeye gerek yok sanırım. Gerçekten de Vatan Bilgisayar'ın fiyatları çok absürt oluyor; ancak indirim yaptıkları zaman birkaç bin TL diğer yerlere göre daha ucuz oluyor. Akakçe'den baktığımda en ucuz 16.000 TL'ye satılıyor. Bu yüzden Vatan'dan almaya karar verdim.

X870E-E, muhtemelen 9100 Pro'yu tutar tutmasına ama gerek var mı? Bence yok. Gen4 bile günümüz için fazlasıyla yeterli.

Seçtiğiniz anakartın tüm M.2 slotlarında pasif soğutma olduğu için soğutmasız 990 Pro'yu alabilirsiniz.

Yalnız şunu belirteyim seçtiğiniz anakartın 2. ve 3. M.2 slotları ekran kartı yani PCI-e slotu ile paylaşımlı. Bunu bilerek alın.
Screenshot_20251026_233153_Chrome.webp

X870E-E, muhtemelen 9100 Pro'yu tutar tutmasına ama gerek var mı? Bence yok. Gen4 bile günümüz için fazlasıyla yeterli.

Seçtiğiniz anakartın tüm M.2 slotlarında pasif soğutma olduğu için soğutmasız 990 Pro'yu alabilirsiniz.

Yalnız şunu belirteyim seçtiğiniz anakartın 2. ve 3. M.2 slotları ekran kartı yani PCI-e slotu ile paylaşımlı. Bunu bilerek alın.

Bütün X870 anakartlar da bu şekilde mi?

Bütün X870 anakartlar da bu şekilde mi?
Hayır.
Yani genel olarak bu şekilde aslında.

MSI bu işi iyi yapıyor açıkçası. PCI-E ile M2 yuvalarının yollarını paylaştırmak yerine USB yollarından paylaşım yaptırıyor.
M2 ve PCI-E arasında bir bağ olmuyor böylece.

Buna örnek olarak ve X870E-E'nin rakibi olarak X870E Carbon bu anakartlardan biri.

Ha şunu eklemedim; MSI tarafında B850 Tomahawk, X870 Tomahawk ve X870E Tomahawk serilerinden uzak durun.

B850 ciddi kronikli, X870'te de benzer sorunlar mevcut.
X870E Tomahawk daha temiz ama riske değmez.

Son düzenleme:
Hayır.
Yani genel olarak bu şekilde aslında.

MSI bu işi iyi yapıyor açıkçası. PCI-E ile M2 yuvalarının yollarını paylaştırmak yerine USB yollarından paylaşım yaptırıyor.
M2 ve PCI-E arasında bir bağ olmuyor böylece.

Buna örnek olarak ve X870E-E'nin rakibi olarak X870E Carbon bu anakartlardan biri.

Ha şunu eklemedim; MSI tarafında B850 Tomahawk, X870 Tomahawk ve X870E Tomahawk serilerinden uzak durun.

B850 ciddi kronikli, X870'te de benzer sorunlar mevcut.
X870E Tomahawk daha temiz ama riske değmez.
Teşekkür ederim. Biraz daha araştırma yapacağım.

Merhaba,

Vatan Bilgisayar %15 indirim yapıyor. Samsung 990 Pro 4 TB, 14.000 TL'ye; Samsung 9100 Pro 4 TB ise 20.000 TL'ye düşüyor. Sizce hangisini almalıyım?

Sürekli yüksek boyutlu dosya transferi yapmayacak biri için gen 5 SSD çok gereksiz, pahalılığı ayrı, ısınması ayrı dert.