Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Roberto

Uzman
Merhaba. Eve yeni geldim, PC saatlerdir açıktı. İşlemcim şu an 96 derece, PC'yi kapatıp tekrar açtım ve sıvı soğutucu sıvısının da 71 derece olduğunu gördüm. Neden olabilir? Şu an PC açılmıyor.

• İşlemci i7 14700K
  • Sıvı soğutucu NZXT Kraken Elite 360

Dosya Ekleri

• IMG_0021.webp
    IMG_0021.webp
    99 KB · Görüntüleme: 117
Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
CPU Fan speed detection error olduğuna göre işlemci fanı çalışmıyor. Eğer işlemci fan yuvasına işlemci fanı yerine pompayı bağladıysanız zaten kesbiş olsun. Pompa bozulmuş demektir.
Bu demektir ki montaj muhtemelen düzgün yapılmamış. O soğutucunun bağlantısı nasıl tam bakmadım ama pompa bağlantısı AIO_PUMP pinlerine yapılır. O pinlerde bir şey yoksa pompa CPU_FAN'a yapılmış olabilir ki bu da pompa ömrünü düşürebilir.

Bu demektir ki montaj muhtemelen düzgün yapılmamış. O soğutucunun bağlantısı nasıl tam bakmadım ama pompa bağlantısı AIO_PUMP pinlerine yapılır. O pinlerde bir şey yoksa pompa CPU_FAN'a yapılmış olabilir ki bu da pompa ömrünü düşürebilir.

Yarın bilgisayarcıya götüreceğim montajı yapan adama pompayı CPU fana mı yoksa AiO pumpamı bağlamış soracağım. PC şu an Megatrends ekranında kalıyor, işlemci boşta 89 derece olarak gösteriyor. Pompanın sıvısı da son PC'yi açtığımda 39 derece olarak gösteriyor.

Ama gerçekten çok garip evden çıkmadan CS oynuyordum sonra oyunu kapattım fakat PC'yi açık bıraktım eve bir geldim işlemci 96 derece. Yani nasıl durduk yere olabilir aylardır kullanıyorum sorunsuz.

Merhaba hocam güncelleme için yazıyorum. Sıvı soğutucu arızalanmış yani anlam veremedim sıvı soğutucum işlemcimle neredeyse aynı fiyatta almışken en iyisini aldım ama durduk yere bozulması beni şaşırttı.

Bir de sıvı soğutucu pompasının AiO pumpamı takılması lazım?

Eğer pompa bağlantısı AIO_PUMP yerine CPU_FAN'a yapılmış ise bozulması beni hiç şaşırtmadı zira CPU_FAN'da pompa devri sürekli değişecektir ve bu da pompanın daha çabuk arızalanmasına sebep olabilir. Bilgisayarcıya götürmek yerine kendiniz açıp bakacaktınız nereye bağlı olduğuna.

Eğer pompa bağlantısı AIO_PUMP yerine CPU_FAN'a yapılmış ise bozulması beni hiç şaşırtmadı zira CPU_FAN'da pompa devri sürekli değişecektir ve bu da pompanın daha çabuk arızalanmasına sebep olabilir. Bilgisayarcıya götürmek yerine kendiniz açıp bakacaktınız nereye bağlı olduğuna.

Hocam merhaba sıvı soğutucumu garantiye verdim şu an 240'lık bir sıvı soğutucu kullanıyorum yedekte vardı AiO pump ve CPU fan girişleri anakartın ne tarafında kalıyor ve girişlerin yanında ne yazıyor söyleyebilir misiniz açıp bakacağım bilgisayarcı doğru mu takmış diye.

Genelde ikisi de en sağ üstte yer alır.

Evet gördüm. Aslında PC bilgim var yani PC ile alakalı her şeyden anlarım fakat yıllardır bir özgüvensizlik var. Çoğu arkadaşımın istedigi PC'yi ben toplamışımdır ama hiçbir zaman bileşenleri takamam, bir zarar gelir diye hep bilgisayarcıya taktırırım genelde. Kendim sadece RAM'leri takarım.