Bütçe
15.000 TL

Golcexx

Üyecik
Merhaba,

Geçen hafta yeni bir sistem topladım ve bu sistemde güzel renkleri olan, tercihen sorunsuz bir 2K monitör arıyorum. Film, dizi izliyorum, hem rekabetçi hem hikayeli olacak şekilde oyun da oynuyorum. Sistemi asıl toplama sebebim oynayamadığım hikayeli oyunları (TLOU2, GoW vs.) Oynamak için aldım fakat rekabetçi oyunlardan da vazgeçme gibi bir düşüncem yok.

Yani anlayacağınız üzere bayağı hibrit bir monitör arıyorum aslında. En son 2020 yılında 144 Hz IPS bir almıştım ve monitör konularına baktığımda ve herkes tartışmasız IPS öneriyordu. Ancak birkaç gücel rehberde VA panellerin yeni olanlarının çok daha iyi renk ve kontrast oranları verdiğini gördüm IPS panellere kıyasla. Bu neden VA panel mi IPS panel mi almam gerekiyor onu da anlamadım.

En az 240 Hz 2K olan bir monitör tercihim olacaktır. Bütçem 10.000 TL civarı ama eğer gerekirse 15.000 TL'ye kadar çıkabilirim. Yardımlarınızı ve önerilerinizi bekliyorum. Teşekkürler.

Sistemim şu şekilde:
  • Sapphire Pulse 9070 XT 16 GB
  • Ryzen 7 9700X.
  • Corsair Vengeance 6400 MHz 2x16 GB
  • Gigabyte B850M Force.

Geçenlerde 15-16 bin civarına kadar indirimle OLED düşmüştü. Direkt OLED almaya çalış, ne kadar pahalı LCD alırsan al, bir işe yaramıyor.
Hangi modeldi acaba oled olan belki tekrar düşerse alabilirim. Peki oyun oynayan biri için IPS ve VA dan ne avantajı oluyor?
VA panel hep daha iyi kontrast sunuyordu. IPS'in avantajlı olduğu nokta izleme açıları ve tepkime süresi.
İzleme açısı çok sorun olmaz diye düşünüyorum bilgisayar başında karşımda olacak sürekli zaten. Diğer taraftan tepkime süreleri çok ciddi fark yaratmıyorsa sorun olmaz gibi. Battlefield 6, LoL falan oynuyorum en nihayetinde.

Hangi modeldi acaba OLED olan belki tekrar düşerse alabilirim. Peki oyun oynayan biri için IPS ve VA'dan ne avantajı oluyor?
İzleme açısı çok sorun olmaz diye düşünüyorum bilgisayar başında karşımda olacak sürekli zaten. Diğer taraftan tepkime süreleri çok ciddi fark yaratmıyorsa sorun olmaz gibi. Battlefield 6, LoL falan oynuyorum en nihayetinde.

Monitör özelinde bakmak gerek. Çok iyi VA paneller de var çok kötüler de var. G65b en iyilerinden. Ama bu bütçede OLED zorlanabilir gibi.

Hocam,
IPS veya VA konularında kendiniz bir bilgi edinin ona yorum getirmeyeyim. Kendi ihtiyacınızı düşünün ona göre araştırın.
Gerekli bilgiye ulaştıktan sonra kıyas yapabilirsiniz.

Ben 27QD10 aldım memnunum. Tatmin edecekse tavsiye ederim. 1 ay kadar önce 9K'ye aldım. Benim ihtiyaçlarım;
2 HDMI & 1 Type-C & 1 DP yani çok giriş olmasıydı,
Pivot olmasıydı,
Yüksek Hertz olmasıydı,
27" olmasıydı,
Ekonomik olmasıydı.

Lenovo aldım. Memnunum.

Monitör özelinde bakmak gerek. Çok iyi VA paneller de var çok kötüler de var. G65b en iyilerinden. Ama bu bütçede OLED zorlanabilir gibi.
İyi VA panele sahip ve zorlanabilir OLED önerebilir misiniz birkaç tane?
Hocam,
IPS veya VA konularında kendiniz bir bilgi edinin ona yorum getirmeyeyim. Kendi ihtiyacınızı düşünün ona göre araştırın.
Gerekli bilgiye ulaştıktan sonra kıyas yapabilirsiniz.

Ben 27QD10 aldım memnunum. Tatmin edecekse tavsiye ederim. 1 ay kadar önce 9K'ye aldım. Benim ihtiyaçlarım;
2 HDMI & 1 Type-C & 1 DP yani çok giriş olmasıydı,
Pivot olmasıydı,
Yüksek Hertz olmasıydı,
27" olmasıydı,
Ekonomik olmasıydı.

Lenovo aldım. Memnunum.
VA panele daha yakınım gibi açıkçası oyunlarsa ve filmlerde daha güzel duruyor gibi geldi bana. Bende de ıps bir monitör var ve çok bir olayını göremedim açıkçası.

İyi VA panele sahip ve zorlanabilir OLED önerebilir misiniz birkaç tane?

VA panele daha yakınım gibi açıkçası oyunlarsa ve filmlerde daha güzel duruyor gibi geldi bana. Bende de IPS bir monitör var ve çok bir olayını göremedim açıkçası.

VA panel renk ve kontrast açısından daha iyi. Fakat ghosting IPS'e göre daha fazla. Kaliteli bir IPS alırsanız işinizi görür. Ya da bütçe biraz daha zorlanıp OLED kovalanabilir. Bu videoya göz atın yardımcı olur.