Bütçe
150.000 TL

Ruhullah

Çalışkan
31 yasinda yazilimciyim, 2000 yilinda bilgisayarla tanistim. Sonraki yillarda yasadigim ilcede ilk internet kafeyi biz actik, 10 yil kafelerde yatıp kalktim, oynadim calistim. Cok PC topladim. Donanimlarla ic ice oldum. İs hayatina girmeden once cok oyun oynardim. 9 yıldır calisiyorum. 2 sene once Almanya'dan Lenovo Legion Pro 5 7745HX CPU, 4070 GPU bir laptop aldim. Sirf Türkiye'den yari fiyatina geliyor diye ve tasirim dışarıda calisirim diye laptop aldim ama masadan hiç kalkmadi. 9 yıldır oyun oynamamis biri olarak RDR2, Cyberpunk, Spider-Man, gibi oyunlari bitirince dedim ben niye desktop dizmedim ya. Benim biraz kalite takintim var, 4K 120 FPS standart olmadikca sistem toplamayacağım dedim. Simdi saf guc olarak 5090 bile veremiyor onu. DLSS ile veriyor. Simdi maddi durumum yerinde, desktop şu an almazsam bu gidisle hiç alamayacağım dedim ve desktop arastirmasina girdim. Girdim ama ne cok şey degismis hiçbir şey anlamıyorum. Şu an sıfır biri gibiyim.

@LH44'un yorumlarini okuyarak kendime bir liste yaptim.

CPU: 9700X veya 9800X3D
Anakart: Gigabyte B850M Force (hiç karar veremedim ya daha ust seviyeye ciksam neler fark eder? Wi-Fi olsa iyi olur)
GPU: INNO3D RTX 5080 X3 OC
RAM: Patriot Viper Venom 16 GB 6000 MHz CL30 PVV516G60C30 DDR5 (RGB alternatifi var mi?)
SSD: Kingston KC3000 SKC3000D/2048G veya Samsung 990 Pro MZ-V9P2T0BW (PCI 5.0 alsam ne fark eder?)
CPU sogutucu: Ocypus Delta L36 ARGB V2 360 mm veya Thermalright Phantom Spirit 120 SE TL-C12B V2 (en anlamadigim kisim. Sıvı sogutucu daha hoş duruyor.)
PSU: ASUS ROG STRIX 1200W 80+ Gold Aura ATX3.0 PCI-e5.0

Kasa: En karar veremedigim bolum. Sisteme uygun mu onu da bilmiyorum. Ama asagida begendiklerim. Aslinda RGB istemiyordum. Sonra olabilir RGB degil de tek renk falan yaparm dedim. Ortaya karisik liste cikti. Masamda Max 30 cm en kabul edecek alan var.

1.Fractal Design North (mesh modeli) (sanirim en hosuma giden) 11.990 TL Amazon'da
2.ASUS Prime AP202 (serin olur mu?)
3.MSI MEG Maestro 700L PZ (cok mu buyuk)
4.Havn BF 360 Flow (tipi gıcık ama en performanslısı sanırım)
5.ASUS ProArt PA602 (belki)
Ben daha 9 ay once gittim bu monitoru aldim iş icin (video benim):

Goz sagligi konusunda alinabilecek en iyi monitor. Ama response time kotu. Ve simdi bu sistemin hakki da OLED, 2K mi alsam 4K mi alsam? Aslinda kendi monitörümden de cok memnunum. Hiç yormuyor. Siyahlar normal IPS'lere gore cok iyi, IPS Black var. Neyse bu baska bir videonun konusu, monitore sonra karar veririz.

Biraz uzun tuttum samimi bir giris yapmak istedim. Bütçem maksimum 150 ama bu sistem 135 falan da oluyor. Gecmeye degecek bir durum olursa 150 ustune de cikabilirim. Sistem hakkinda yorumlarinizi bekliyorum

Son düzenleyen: Moderatör:
31 yasinda yazilimciyim, 2000 yilinda bilgisayarla tanistim. Sonraki yillarda yasadigim ilcede ilk internet kafeyi biz actik, 10 yil kafelerde yatıp kalktim, oynadim calistim. Cok PC topladim. Donanimlarla ic ice oldum. İs hayatina girmeden once cok oyun oynardim. 9 yıldır calisiyorum. 2 sene once Almanya'dan Lenovo Legion Pro 5 7745HX CPU, 4070 GPU bir laptop aldim. Sirf Türkiye'den yari fiyatina geliyor diye ve tasirim dışarıda calisirim diye laptop aldim ama masadan hiç kalkmadi. 9 yıldır oyun oynamamis biri olarak RDR2, Cyberpunk, Spider-Man, gibi oyunlari bitirince dedim ben niye desktop dizmedim ya. Benim biraz kalite takintim var, 4K 120 FPS standart olmadikca sistem toplamayacağım dedim. Simdi saf guc olarak 5090 bile veremiyor onu. DLSS ile veriyor. Simdi maddi durumum yerinde, desktop şu an almazsam bu gidisle hiç alamayacağım dedim ve desktop arastirmasina girdim. Girdim ama ne cok şey degismis hiçbir şey anlamıyorum. Şu an sıfır biri gibiyim.

Anakart: Gigabyte B850M Force (hiç karar veremedim ya daha ust seviyeye ciksam neler fark eder? Wi-Fi olsa iyi olur)
RAM: Patriot Viper Venom 16 GB 6000 MHz CL30 PVV516G60C30 DDR5 (RGB alternatifi var mi?)
SSD: Kingston KC3000 SKC3000D/2048G veya Samsung 990 Pro MZ-V9P2T0BW (PCI 5.0 alsam ne fark eder?)
CPU sogutucu: Ocypus Delta L36 ARGB V2 360 mm veya Thermalright Phantom Spirit 120 SE TL-C12B V2 (en anlamadigim kisim. Sıvı sogutucu daha hoş duruyor.)

Kasa: En karar veremedigim bolum. Sisteme uygun mu onu da bilmiyorum. Ama asagida begendiklerim. Aslinda RGB istemiyordum. Sonra olabilir RGB degil de tek renk falan yaparm dedim. Ortaya karisik liste cikti. Masamda Max 30 cm en kabul edecek alan var.

1.Fractal Design North (mesh modeli) (sanirim en hosuma giden) 11.990 TL Amazon'da

Goz sagligi konusunda alinabilecek en iyi monitor. Ama response time kotu. Ve simdi bu sistemin hakki da OLED, 2K mi alsam 4K mi alsam? Aslinda kendi monitörümden de cok memnunum. Hiç yormuyor. Siyahlar normal IPS'lere gore cok iyi, IPS Black var. Neyse bu baska bir videonun konusu, monitore sonra karar veririz.

Biraz uzun tuttum samimi bir giris yapmak istedim. Bütçem maksimum 150 ama bu sistem 135 falan da oluyor. Gecmeye degecek bir durum olursa 150 ustune de cikabilirim. Sistem hakkinda yorumlarinizi bekliyorum

Ryzen 9 9950X3D.
ASUS ROG Crosshair anakart.
32 GB CL 30 6400 MT/S RAM. SK hynix çip.
Noctua kule fan veya 420 mm AIO.
1200W Seasonic veya ASUS ROG PSU.
Hyte Y11.

ASUS Prime AP202 siyah modeli benim bu sene beğendiğim iki kasadan birisi. Onun dışında sıvı soğutma tercihiz yanlış, daha iyi öneriler yapacaktır arkadaşlar. Asus Rog psu da sisteme güç olarak fazla ve gereksiz pahalı. Onu önerisi de yapılacaktır. Ben daha çok kasa seçiminize yoğunlaştım. Alta iki fotoğraf iliştiriyorum.

Dosya Ekleri

• Screenshot_7.webp
    Screenshot_7.webp
    730,5 KB · Görüntüleme: 59
  • Screenshot_8.webp
    Screenshot_8.webp
    536,3 KB · Görüntüleme: 60
ASUS Prime AP202 siyah modeli benim bu sene beğendiğim iki kasadan birisi. Onun dışında sıvı soğutma tercihiz yanlış, daha iyi öneriler yapacaktır arkadaşlar. ASUS ROG PSU da sisteme güç olarak fazla ve gereksiz pahalı. Onu önerisi de yapılacaktır. Ben daha çok kasa seçiminize yoğunlaştım. Alta iki fotoğraf iliştiriyorum.

Yanlış demeyelim de tercih meselesi. Trinity performance tabii ki daha iyi ama LCD ekranı yok :D

31 yasinda yazilimciyim, 2000 yilinda bilgisayarla tanistim. Sonraki yillarda yasadigim ilcede ilk internet kafeyi biz actik, 10 yil kafelerde yatıp kalktim, oynadim calistim. Cok PC topladim. Donanimlarla ic ice oldum. İs hayatina girmeden once cok oyun oynardim. 9 yıldır calisiyorum. 2 sene once Almanya'dan Lenovo Legion Pro 5 7745hx CPU, 4070 GPU bir laptop aldim. Sirf Türkiye'den yari fiyatina geliyor diye ve tasirim dışarıda calisirim diye laptop aldim ama masadan hiç kalkmadi. 9 yıldır oyun oynamamis biri olarak RDR2, Cyberpunk, Spider-Man, gibi oyunlari bitirince dedim ben niye desktop dizmedim ya. Benim biraz kalite takintim var, 4K 120 FPS standart olmadikca sistem toplamayacağım dedim. Simdi saf guc olarak 5090 bile veremiyor onu. DLSS ile veriyor. Simdi maddi durumum yerinde, desktop şu an almazsam bu gidisle hiç alamayacağım dedim ve desktop arastirmasina girdim. Girdim ama ne cok şey degismis hiçbir şey anlamıyorum. Şu an sıfır biri gibiyim.

CPU: 9700X veya 9800X3D.
GPU: INNO3D RTX 5080 X3 OC.
SSD: Kingston KC3000 SKC3000D/2048G veya Samsung 990 Pro MZ-V9P2t0bw (PCI 5.0 alsam ne fark eder?)
CPU sogutucu: Ocypus Delta L36 ARGB V2 360 mm veya Thermalright Phantom spirit 120 SE TL-C12b V2 (en anlamadigim kisim. Sıvı sogutucu daha hoş duruyor.)

1.fractal design north (mesh modeli) (sanirim en hosuma giden) 11.990 TL Amazon'da.
3.MSI MEG Maestro 700l pz (cok mu buyuk)
4.havn BF 360 Flow (tipi gıcık ama en performanslısı sanırım)

Biraz uzun tuttum samimi bir giris yapmak istedim. Bütçem maksimum 150 ama bu sistem 135 falan da oluyor. Gecmeye degecek bir durum olursa 150 ustune de cikabilirim. Sistem hakkinda yorumlarinizi bekliyorum.

Eğer benim gibi ses takıntılı biriyseniz kasa olarak.
Lian Li lancool 216 öneririm.
Ama şu an sadece beyaz olan var satışta.
Ve tek eksiği toz filtresi

Ryzen 9 9950X3D.
ASUS ROG Crosshair anakart.
32 GB CL 30 6400 MT/S RAM. SK hynix çip.
Noctua kule fan veya 420 mm AIO.
1200W Seasonic veya ASUS ROG PSU.
Hyte Y11.
0 alaka bir sistem. Sadece marka verip geçmişsiniz. Model verin marka pek önemli değil. 'Seasonic veya ASUS ROG PSU'? Bir ton modeli var onların?

@Ruhullah,

https://www.akakce.com/ram/en-ucuz-...-cl30-pvv516g60c30-ddr5-fiyati,774247849.html 2X

Alternatif PSU: https://www.akakce.com/power-supply...00gd-f12s-gen5-1-1000-w-fiyati,989419218.html

Kasayı da istediğinizi seçin. SSD 2 TB yapabilirsiniz. Sıvı soğutucu istiyorsanız Ocypus tercih edebilirsiniz. PSU olarak o kadar uçmaya gerek yok. Attığım modeller fazla fazla yeterli ve kaliteli.

2K ve özellikle 4K çözünürlükte R7 9700X ile R7 9800X3D arasındaki farkı hissetmeniz imkansız gibi bir şey. Ki çoklu çekirdek işlerinde X3D modelleri daha geride. Render vs. alıyorsanız RTX 5080'nin yanına R7 9700X veya daha üst düzeyde R9 9950X vb. daha iyi gider.

7/24 render işi yoksa Force kâfi. Güzel seçim yapmışsınız. Wİ-Fİ modeli var bu arada.

GPU kısmında fiyatı düşerse şuna bakın: https://share.google/6Zq6CIDOSinRyen8q renk de sorun değilse eğer.

RAM tarafında ARGB modelleri var.
XPG modelleri de var ancak onlar Hynix M çıkıyor, A varken "Bile bile lades." olur onu almak.

Büyük dosyalarla işiniz yoksa Gen5'in bir katkısı olmayacak, soğutması da cabası zaten.

Ocypus, F/P bir model. Sigma serisine de bakın derim. Stoğu gelirse Sigma L36 Pro'ya bakın.

Seesizlik ön plandaysa ROG Aura iyi bir tercih olur. Üstte Colorful ekran kartını yazma sebebim de bu aslında.

Kasa size bağlı. Sistem sığsın ve no name olmasın yeterli. (No name'den kastım genelde fanları çöp oluyor.)
Akvaryum ve mesh arasında fan dizilimine bağlı dağlar kadar fark olmaz. Kafanıza takmayın kısacası.

Son düzenleme:
@Neurotic neden yanlis? oneriniz var mi baska?

@Prof. Dr. Abuzer Kömürcü 217 versiyonunu alsam? benim attiklarim cok mu sesli?

@michaelscofield anakart gorsel olarak daha cok hosuma gitti. benim yazdiklarimdan farkli olarak onerdiklerinizin neden onerdiginizi de yazabilir misini? mesela ssd kingston, samsung veya kioxia ne farkedecek? psu ya da ?
  • @LH44 oyun amacli kullanacagim, render yok. Gemini 9700x ve 9800x3d icin 2k'da acik dunya ya da rekabetcili oyunlarda fps %15-20 farkedebilir, fps droplari olabilir diyor 9700xde. bana cok dogru gelmedi ama bu kadar fark olursa 9800x3d alabilirim.
  • anakarti gorsel olarak begenmedim renkleri falan. @michaelscofield'in attigi anakart da olursa o daha guzel.
  • bu sistemde biraz daha butce artirirsak neyi daha iyi yapabilirim? ekran karti neden colorful mesela? sigma pro stogu gelmezse daha iyi bir oneriniz var mi?
  • kasa icin de sigacagini nasil bilecegim? gemini Fractal Design North sigmayabilir diyor. MSI MEG Maestro 700L PZ icin de cok buyuk anakart kucuk kalir diyor.

@Neurotic neden yanlış? Oneriniz var mi baska?

@Prof. Dr. Abuzer Kömürcü 217 versiyonunu alsam? Benim attiklarim cok mu sesli?

@michaelscofield anakart gorsel olarak daha cok hosuma gitti. Benim yazdiklarimdan farkli olarak onerdiklerinizin neden onerdiginizi de yazabilir misini? Mesela SSD Kingston, Samsung veya Kioxia ne fark edecek? PSU'ya da?
  • @LH44 oyun amacli kullanacagim, render yok. Gemini 9700X ve 9800X3D icin 2K'da acik dunya ya da rekabetcili oyunlarda FPS %15-20 fark edebilir, FPS droplari olabilir diyor 9700X'de. Bana cok dogru gelmedi ama bu kadar fark olursa 9800X3D alabilirim.
  • Anakarti gorsel olarak begenmedim renkleri falan. @michaelscofield'in attığı anakart da olursa o daha guzel.
  • Bu sistemde biraz daha bütçe artirirsak neyi daha iyi yapabilirim? Ekran karti neden Colorful mesela? Sigma Pro stoku gelmezse daha iyi bir oneriniz var mi?
  • Kasa icin de sigacagini nasıl bilecegim? Gemini fractal design north sigmayabilir diyor. MSI MEG Maestro 700l pz icin de cok buyuk anakart kucuk kalir diyor.

217 hakkında bilgim yok.