Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Radex

Uzman
Öncelikle merhaba, bilgisayarıma 8 GB ek olarak 3600 MHz RAM aldım ama bilgisayarım bellek kısmında 16 (7.9 kullanılabilir) diyor. Öncelikle anakartım Gigabyte B450M-K modelidir. BIOS'umu güncelledim. BIOS ayarlarımdan MHz'yi arttırdım. Ayarlardan da birkaç artış yaptırdım ama ve lakin düzelmedi. Bilgisi olan yardımcı olabilir mi?

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Yani sanırım donanıma ayrılan kısmı düzelttiğimde sorun düzelecek.
Olay sistemin gercekten ''donanima ayirdigi'' bir bellek olmasinda degil zaten. APU sistem bile olsa 8 GB bellegin tamamini bir anda iGPU'ya atayacagini hic sanmiyorum. Yuksek ihtimal belleginizin slotta takili oldugu algilaniyor, okunuyor ancak erisilemiyor zira ya bir uyum sorunu ya da anakart tarafinda bir sorun var.

Ayni model, ayni frekans, ayni boyutta bellekler bile alsaniz farkli cipler cikabilir ve uyumsuzluk sorunu yasanabilir. Bir model bellekte frekans ve boyut ayni oldugu surece butun uretilenlerde ayni cip olacak diye bir sey yok, ozellikle DDR4 belleklerde.
Bellekler uyumsuz olduğunda maalesef böyle bir sorun olabilir. BIOS'u sıfırlayın ama sorun muhtemelen çözülmeyecek.

Her bir modüle ait CPU-Z SPD kısmından ekran görüntüsü paylaşır mısınız?

Eklediğim bellek bire bir aynısı ve sorunun 8.1 GB donanıma ayrılmış olduğunu gördüm. Bunu nasıl çözeceğimi bilmiyorum.

Nasıl değil :D Aynı marka aynı MHz aynı model RAM aldım ve taktım. Hatta yerlerini değiştirip denedim vs performans kısmından baktığımda 16 GB RAM görünüyor, lakin 8.1 donanıma ayrılmış yazıyor. Bunun içinde sistem yapılandırmasına girip ayar yaptım yine düzelmedi. Yani sanırım donanıma ayrılan kısmı düzelttiğimde sorun düzelecek.

Yani sanırım donanıma ayrılan kısmı düzelttiğimde sorun düzelecek.
Olay sistemin gercekten ''donanima ayirdigi'' bir bellek olmasinda degil zaten. APU sistem bile olsa 8 GB bellegin tamamini bir anda iGPU'ya atayacagini hic sanmiyorum. Yuksek ihtimal belleginizin slotta takili oldugu algilaniyor, okunuyor ancak erisilemiyor zira ya bir uyum sorunu ya da anakart tarafinda bir sorun var.

Ayni model, ayni frekans, ayni boyutta bellekler bile alsaniz farkli cipler cikabilir ve uyumsuzluk sorunu yasanabilir. Bir model bellekte frekans ve boyut ayni oldugu surece butun uretilenlerde ayni cip olacak diye bir sey yok, ozellikle DDR4 belleklerde.

Çözüm

Yok sen bilmiyorsun. Donanıma Ayrılmış işte. O sorunu çözsek belleği kullanabilecek aslında...

Aslında bu sorunu %100 çözen ayarı da yapmış ama neden çözülmedi hala düşünüyorum.
Bunun içinde sistem yapılandırmasına girip ayar yaptım yine düzelmedi.

Beni aştı bu sorun arkadaşlar :/

Son düzenleme:
Arkadaşım bende küçük bir çocuk değilim tamam PC konusunda sizin kadar bilgili olmayabilirim agresif tutumun hoş değil, başta bunu söyleyim. Amacım doğru bilgiyi size verebilip sorunu çözdürmek. Meselenin neden kaynaklı olduğunu bilsem halledeceğim. Ben sorunu o sanıyorum çünkü onu görüyorum. Neyse sağ olun daha fazla konu hakkında konuşmaya gerek yok.

Yok sen bilmiyorsun. Donanıma Ayrılmış işte. O sorunu çözsek belleği kullanabilecek aslında...

Aslında bu sorunu %100 çözen aayrı da yapmış ama neden çözülmedi hala düşünüyorum.

Beni aştı bu sorun arkadaşlar :/