Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Makaleler
6
Yer
LTBE
Herkese selam. Uzun zamandır dikkatimi çekiyordu ama bugün oyunda 15 GB RAM kullanıldığını oyuna drop girince fark ettim. Bilgisayarda hiçbir şey açık değilken olan RAM kullanımını aşağıya bırakıyorum. Oynadığım oyun NFS: Unbound'du ve oyun 10 GB RAM kullanıyordu. Arada bir drop yiyordum ve RAM miktarına baktığım zaman 15,5 GB RAM kullanılıyor yazıyor ama hiçbir şey gözükmüyordu görev yöneticisinde. Ne yapabilirim ve bu değerler normal mi?

1703974510224.webp

1703974538118.webp

1703975490709.webp

Son düzenleme:
Çözüm
Gece denk geldim, Windows RAM kullanımı mantığını Windows 7'den sonra tamamen değiştirdi ve senin fotoğraflardaki kullanım gayet normal, ihtiyacına göre kullanım yapıyor Windows. Ayrıca, Windows oyuna girdiğin anda da RAM'i boşaltıyor. Yani kalıcı da değil, o an 10GB RAM kullanımı olabilir oyunla ilgili ama Windows'un aynı aralıkta bir etkinliği olmuyor.

Windows'un Superfetch veya SysMain adlı bir hizmeti var, detaylı araştırma yapabilirsin bunun hakkında. Bu hizmet sık kullandığın uygulamaları önceden RAM'e yükler ve açmaya çalıştığında da daha hızlı açar RAM'inde yüklü olduğu için, amaç performans artışı. Yukarıda da dediğim gibi eğer RAM'e başka bir yerde (oyun, render gibi işler) ihtiyaç olursa bu önbellek boşaltılıyor ve RAM'i tamamen o an yoğunlaştığın uygulamaya göre ayarlıyor.

İstersen hizmeti de kapatabiliyorsun ama önermem.

Windows diskte tutulabilecek çoğu şey RAM'de tutar çünkü RAM diskten daha hızlı bir depolama birimidir. >)

* What Is Superfetch (SysMain) on Windows 10? And How to Disable It

Bu kullanılan RAM miktarı da ne kadar RAM'in olduğuna bağlı olarak değişir, RAM 16 ise 5'ini kullanır. 32 olursa 7-8 kullanır belki. 8 olursa da daha az kullanır. Windows buna göre kendini optimize ediyor halihazırda. Yani burada anormal bir durum yok.

İstersen şu videoda Recep abinin anlattıklarını da dinleyebilirsin. Dakika 05:10 ve sonrası.

Değil. Aynı değerin daha azını Chrome, Discord, Skype, Steam gibi uygulamalar açık iken 16 GB RAM ayarlı bir Virtual da alıyorum.

1703976385911.webp

Windows 11 kullandığınızı görünce pek şaşırmadım aslında.

Windows 11 kullandığınızı görünce pek şaşırmadım aslında.

Normalde Windows 11'den nefret eden biriydim. Bana çok sorun yaşatmıştı ama Windows 10 o kadar sıkıcı, boş ve problemli geldi ki geri dönünce. Windows 11 daha katlanılabilir geldi bana. Arkada virüs falan mı var diye bir sürü test yaptım ama hiçbirinde virüs çıkmadı da. Bir kere satışı olmayan bir oyunu crack indirmek zorunda kaldım fakat onun için de bir sürü tarama yaptım ve bir problem çıkmadı. Format atmaya üşeniyorum biraz. Yapılabilecek bir şey var mı?

Normal değil mi ya bu kullanım? Bana garip gelmedi açıkçası. Şu an kullandığım Mac bile boşta 16 GB'ın neredeyse 9-10'unu kullanıyor. Kullanımımı hiçbir şekilde engellemiyor.

Bana da normal geliyor ama oyunda drop yiyince şaşırmıştım açıkçası. Bir daha olursa tekrar yazarım buraya.

Sanırım sorunu çözdüm. Tam bir çözüm mü emin değilim fakat optimize edilmiş ayarlardan bir iki tanesini ultradan yükseğe çekince RAM kullanımıyla ekran kartı kullanımında devasa bir düşüş oldu ve FPS arttı. Şu anda çözülmüş gibi duruyor. Yarın tekrar olursa yazarım. Ayrıca 15 GB kullanımdan 12 GB'a düştü RAM kullanımı oyun içinde. Sistemde aynı.

Son düzenleme:
Gece denk geldim, Windows RAM kullanımı mantığını Windows 7'den sonra tamamen değiştirdi ve senin fotoğraflardaki kullanım gayet normal, ihtiyacına göre kullanım yapıyor Windows. Ayrıca, Windows oyuna girdiğin anda da RAM'i boşaltıyor. Yani kalıcı da değil, o an 10GB RAM kullanımı olabilir oyunla ilgili ama Windows'un aynı aralıkta bir etkinliği olmuyor.

Windows'un Superfetch veya SysMain adlı bir hizmeti var, detaylı araştırma yapabilirsin bunun hakkında. Bu hizmet sık kullandığın uygulamaları önceden RAM'e yükler ve açmaya çalıştığında da daha hızlı açar RAM'inde yüklü olduğu için, amaç performans artışı. Yukarıda da dediğim gibi eğer RAM'e başka bir yerde (oyun, render gibi işler) ihtiyaç olursa bu önbellek boşaltılıyor ve RAM'i tamamen o an yoğunlaştığın uygulamaya göre ayarlıyor.

İstersen hizmeti de kapatabiliyorsun ama önermem.

Windows diskte tutulabilecek çoğu şey RAM'de tutar çünkü RAM diskten daha hızlı bir depolama birimidir. >)

* What Is Superfetch (SysMain) on Windows 10? And How to Disable It

Bu kullanılan RAM miktarı da ne kadar RAM'in olduğuna bağlı olarak değişir, RAM 16 ise 5'ini kullanır. 32 olursa 7-8 kullanır belki. 8 olursa da daha az kullanır. Windows buna göre kendini optimize ediyor halihazırda. Yani burada anormal bir durum yok.

İstersen şu videoda Recep abinin anlattıklarını da dinleyebilirsin. Dakika 05:10 ve sonrası.

Çözüm

Bunları bende biliyordum Recep abiden izlemiştim eskiden fakat oyun esnasında Görev Yöneticisi'nden de kontrol ettiğimde sadece 10GB'ını oyun kullanıyor, kalanını Windows kullanıyordu ve oyuna droplar giriyordu. Azaltmamıştı kullanımını. Asıl sorunum buydu aslında boştaki değerlerin oyun içinde değişmesi gerekirken aynı kalması ve Full kullanımda hiç azalmaması garip gelmişti. Tabii boştaki değerler de fazla yüksek gelmişti bir an. Neyse teşekkür ederim, şu anda daha Görev Yöneticisi'nden kontrolümü yapamadım ama toplam kullanımı 12 GB'a düşürdüm oyun esnasında.

Ha bu arada konunun çözümü doğru, ben zaten boştaki ayarlar için yazmıştım konuyu. Teşekkür ederim tekrardan.

Son düzenleme:
Bende %30 gösteriyor boşta benim canımı sıkan boşta CPU %5 altına düşmüyor Win10 boşta CPU %1 kullanıyordu. Ram konusunda win11 win10 arasında boşta ram tüketimi aynı bence.

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2024-01-03 235714.webp
    Ekran görüntüsü 2024-01-03 235714.webp
    8,1 KB · Görüntüleme: 236
Defender kurtulmasını öneririm. Bağlantıda bazı öneriler yapmıştım.

Bunun dışında Intel'in gereksiz yazılımları kaldırılabilir veya alakasız hizmetleri durdurulabilir. Her Intel, Realtek vb. hizmeti sistemde kesin çalışması gerekmiyor. Çoğu şeyi Windows çözdüğünden, bu tarz harici uygulamalara gerek kalmıyor.

Nvidia gereksiz hizmetlerini de azaltmak için sürücüyü NvCleanstall ile kurabilirsiniz.

Bunun dışında güncel oyunlarda 16 GB yetmediğini belirtebilirim. İmkanınız varsa 16x16 şeklinde 32 GB çıkmanızı öneririm.

@aliyasiny65 O sistem boşta değildir büyük ihtimalle. Chrome, Discord gibi uygulamalar açıksa boşta olmuyor. İnce ayar çekilerek daha düşük bir seviyeye indirilebilir. Windows ortalama 1-4 GB arası tüketir. Bunu 1-2 GB arasına düşürmek mümkün.

@2213 Dizüstü bilgisayar olduğu için normal. Dizüstü pil tasarrufu yapabilmek için iki tane GPU var. Bunlardan biri işlemciye gömülü olan ve masaüstü, tarayıcı vb. işlerinde kullanabileceğin enerji tüketimi düşük ekran kartı. Bu ekran kartı masaüstünde çalıştığından CPU tüketimini artırıyor.