M-die çıkarsa da problem yok dediğim gibi, tRP değeri çok düşürtmez ki aşırı önemli değil, A'lar bile bazıları düşürtmüyor, ıc quality ile alakalı, tRFC 155 Ns'te falan tıkanırsın, öbür türlü 40 derece geçtiğinde 65k trefı ile beraber hata verir yoksa. Bir de CL düşürmek için daha fazla voltaj ister, a-die 6400 CL28 1.5-1.55 vdd arasına yapıyorsa m-die 1.6-1.7 arasına yapar. @BerkayZ87

Mesela 16 a-die'de 6200 için CL-28 TRCD-36 TRP-30 TRAS-30 yaptın diyelim, m-die için bu genellikle TRP-36 altını kabul etmez, tRFC yine a-die için 403 yaparsın 130 ns eder, m-die için 496'da bırakırsın 160 Ns'te tıkanırsın, mantık bu şekilde. Random çip muhabbeti var evet, 6000 CL30 da riskli eğer m ya da a-die ayırımına gireceksen. Şansını denemen gerekli.

Bir de bu dediklerim CL26 kitler çıkmadan öncesini kapsıyor, CL26 dengeleri ciddi bozdu, m-die CL26 24'lük sürümün farkı yok 16'lık a-die olandan, tRFC harici. @BerkayZ87
AM5'te 2 uç bu şekilde şu anda, ötesi olmaz BCLK harici:

1759681498639.webp

1759681513633.webp

@Ayhan Dönmez, ZenTimings tablolarini gorunce aklima 4000-14 B-Die zamanlarim geldi, huzunlendim :D Sistemi topladiktan sonra RAM ile alakali sonuc konusu acarim. Tesekkurler tekrardan.
Patriot'larda N/A yazıyor diye hatırlıyorum, ama XPG'de direkt olarak A-Die yazması gerekli. Karakteristikten ziyade en kesin yol tRFC yöntemi, oradan direkt anlarsın 6000 MT/s için 400 yazdığında zaten A boot eder M ise etmez. M olsa da 6400 CL28 halen yaparsın Gigabyte boardda, 1.65 kilidi varsa ötesi olmaz ama. Bir de tabi 7500F IMC'si 1:1 modda 1.3 SoC limitinde 3200 UCLK açabilecek mi o da var, diğer bir husus Nitro Auto 2-3-1 gelir, ilk öyle denemen lazım, 6400 için 1-2-0 Nitro çok nadir çip açar, benimki ilginç şekilde açıyor ve stabil, 1-2-1/1-3-1 stabil olur çoğunda. Üstüne GDM Disable eklersen o daha da zorlaştırıyor, bazı kitlerde VDD ihtiyacını artırır, yine GDM Disable, 1-2-0/1-2-1 Nitro ile beraber SoC ihtiyacını artırır.

Integrated Graphics de kesin kapatılmalı, SoC besleme alanında ama tabi 7500F'te böyle bir dert yok. @BerkayZ87 Bunları tavsiye edebilirim.

Ek olarak RAM Test için şu yazılımları öneririm, USB'den boot etmene gerek yok, Windows ortamı kesinlikle yeterli:

TestMem5 için 1usmus profili olmalı, gayet iyidir. İlk açışta AWE hatası verir, PC resleyince düzelir, o şekilde yanda HWiNFO sensörler takip ederek bakılsa daha iyi olur. 65535 tREFI ya da düşük tRFC kaynaklı, sıcaklığa bağlı bir hata olursa oradan da saptanabilir bu sayede. Y-Cruncher VT3 testi ya da Prime95 Large test de diğer opsiyon. Bunlar IMC+RAM+FCLK hepsini test eder, undervolt eğer stabil değilse bu testlerde hata verir, çip stokta kalsa daha iyi olur.

@BerkayZ87 Senin de bildiğin üzere WHEA errors HWiNFO'da vesaire görünmüyor AM5'te, o büyük dezavantaj. Özellikle FCLK instabilitesi can yakıyor uzun vadede :D Saptaması çok kolay değil.

Linpack Extreme 10 GB Stress test ile zar zor saptıyorum ben öyle bir durumda, VT3 testinde de yine hata çıkıyor ya da çok dalgalanma oluyor Linpack'teki gibi.

Özellikle FCLK için şu 2 programı tavsiye ederim:

https://www.techpowerup.com/download/linpack-xtreme/ -- 10 GB Stress Test 30 Loop yeterli, sabit GFLOPS vermiyorsa FCLK stabilitesi sınırda ya da instabil, PBO'dan da etkileniyor, statik OC yaptıktan sonra bu testi yapman daha mantıklı olur, sabit voltaj-frekansta.

https://www.numberworld.org/y-cruncher/ -- VT3 Testi

@BerkayZ87 Bu benim örnek M-Die, eğer kitin M-Die çıkarsa bunu baz alabilirsin, 1.74 VDD 1.55 VDDQ 1.45 VDDIO. M-Die dünyanın sonu değil de A'ya göre fazla zorlar seni eksilerini yukarıda anlatmıştım.

1759692684713.webp

Son düzenleme: