Merhaba arkadaşlar,

Bir konuda bilgi ve tecrübelerinizi almak istiyorum.

Yakın zamanda 2 farklı kiralık VMware sunucu almayı planlıyorum. Özellikle nested virtualization destekli olacaklar. Yani bu sunucuların içinde yeniden sanallaştırma yaparak kendi VM’lerimi çalıştırmak istiyorum.

Aklımdaki sorular:

Bu iki farklı nested sunucuyu tek panelden yönetmek mümkün mü?
→ İçlerindeki VM’leri (nested VM’leri) tek bir yerden kontrol etmenin yolu var mı?

Örneğin:
  • Nested VM başlatma/durdurma
  • Nested VM konsol erişimi
  • Network ayarlarını tek panelden değiştirme
  • Snapshot alma vs.
Sunucular farklı lokasyonlarda veya farklı veri merkezlerinde olabilir. Araya pfSense koyup VPN ile iki sunucuyu birbirine bağlamayı düşünüyorum. Ama asıl istediğim şey tek bir yönetim panelinden nested VM’lerimi görebilmek ve yönetebilmek.

Selamlar. VMware sunucu dediğiniz ESXi yazılımından mı bahsediyoruz? Benim aklıma bu geldi. Birden fazla VMware ESXi sunucularını yönetmek için VMware vCenter kullanıyorduk. VMware vCenter içerisine birden fazla ESXi sunucusu tanımlayabiliyor ve yönetebiliyorsunuz.

Ancak VMware vCenter, bir sanal makine olarak çalışıyor ve seçeceğiniz bir sunucunun içerisine bulunacak. Bu arada VMware vCenter'i kullanmayı bizzat sevmiyorum ancak mecbur olduğum için kullandım. Ama pek seçeneğiniz de yok gibi görünüyor.

Kurulum şekli de farklı, geçici olarak Linux veya Windows çalıştıran bir bilgisayara ihtiyacınız var. Yaklaşık 10 GB boyutuna sahip olan ISO dosyasını indirip ISO dosyasını bir klasöre çıkarmanız (veya bağlamanız) gerekiyor.

1752236889635.webp

İçerisinde de program olarak duran çalıştırılabilir kurucuyu açmanız ardından sunucunun bilgilerini girmeniz gerekiyor.

1752236930308.webp

pfSense konusuna gelince, bunu daha önce bulunduğum firmadaki bir arkadaş yaptı. Ancak maalesef işten ayrıldığı için kendisinden bilgi alamayabiliriz. Kendisinden de bunu nasıl yaptığını bir kenara not almasını istemiştim.

İşe yarar mı bilmiyorum ama geçen sene bu sayfaya not aldı: https://www.teteos.net/d/534-2-pfse...-olarak-ipsec-vpn-ile-kurmak?ref=techolay.net

pfSense konusunda da sorun yaşarsanız yardımcı olabilip olamayacağımı bilmiyorum. :D Çünkü ben de kendisiyle çok sorun yaşıyorum:
1752236721028.webp

OpenWRT denemeyi planlıyorum.

Umarım bu bilgiler sizin için faydalı olur.

pfSense konusuna gelince, bunu daha önce bulunduğum firmadaki bir arkadaş yaptı. Ancak maalesef işten ayrıldığı için kendisinden bilgi alamayabiliriz. Kendisinden de bunu nasıl yaptığını bir kenara not almasını istemiştim.

İşe yarar mı bilmiyorum ama geçen sene bu sayfaya not aldı: https://www.teteos.net/d/534-2-pfse...-olarak-ipsec-vpn-ile-kurmak?ref=techolay.net

pfSense konusunda da sorun yaşarsanız yardımcı olabilip olamayacağımı bilmiyorum. :D Çünkü ben de kendisiyle çok sorun yaşıyorum:
Eki Görüntüle 162492
Öncelikle güzel cevabınız için teşekkür ederim. Evet, pfSense zor bir sistem, ama uğraştıkça sevdim. Şu anda iki farklı ortamda pfSense kullanıyorum ve bir sorun yaşamıyorum. Fakat dediğiniz gibi, bu süreçte akıl sağlığımdan bir hayli fedakârlık yapmam gerekti. Neyse ki artık yapay zeka sayesinde, bir hata aldığımda fotoğraf paylaşarak çözüme daha kolay ulaşabiliyorum.

Evet, pfSense zor bir sistem, ama uğraştıkça sevdim.
Maalesef uzun süre kullanmadığımız zaman tekrar yönetmek aşırı zor olabilir. Arkadaşa yazdırdığım yazı aşırı yarım yamalak duruyor ama umarım işinizi çözer. 🙏

VMware vCenter uygulamasını da belki seversiniz. Ben kendisinden nefret ediyorum. Patronum bayılıyor. Firma içi sürekli tartışma yaşıyoruz. :D Belki sizin işinizi de görür.

Merhaba,

VMWare vCenter(repo) kurarak ve üzerine DiyoVM yazılımı kurarak detaylı bir kontrol sistemi kurabilirsiniz. Nested sunucularına netvay üzerine taşımayı düşünürsen sanal veri merkezi servisine yönlendirebiliriz oradan hiç bir bilgin olmasa dahi sanal sunucular oluşturabilirsin.

İyi çalışmalar.

Merhaba,

VMware vcenter(repo) kurarak ve üzerine diyovm yazılımı kurarak detaylı bir kontrol sistemi kurabilirsiniz. Nested sunucularına netvay üzerine taşımayı düşünürsen sanal veri merkezi servisine yönlendirebiliriz oradan hiçbir bilgin olmasa dahi sanal sunucular oluşturabilirsin.

İyi çalışmalar.

Yanıtınız için teşekkürler