Emre Human

Üstün
Son 3 yıldır her sene aynı şey oluyor. İlk dönem hayvan gibi çalışıyorum, saatlerce dersin başından kalkmıyorum. Ancak ne zaman ara tatile girsek oyun oynamaya başlıyorum. Bağımlı oluyorum ve hiç ders çalışmıyorum. Bu sene de aynısı oldu. İlk dönem her gün çalıştım, ama ara tatilde oyun oynamaya başladım ve o günden beri ders çalışmıyorum. Sınavların son günlerinde bile çalışmadım, sadece okulda sınava son 2 ders kala falan çalıştım. Bu huyumdan nasıl kurtulacağım arkadaşlar?

Son 3 yıldır her sene aynı şey oluyor. İlk dönem hayvan gibi çalışıyorum, saatlerce dersin başından kalkmıyorum. Ancak ne zaman ara tatile girsek oyun oynamaya başlıyorum. Bağımlı oluyorum ve hiç ders çalışmıyorum. Bu sene de aynısı oldu. İlk dönem her gün çalıştım, ama ara tatilde oyun oynamaya başladım ve o günden beri ders çalışmıyorum. Sınavların son günlerinde bile çalışmadım, sadece okulda sınava son 2 ders kala falan çalıştım. Bu huyumdan nasıl kurtulacağım arkadaşlar?
Sorunu çözmek için aşağıdaki adımları izlemeyi öneriyorum:

1. Hedef Belirleme:
- Kısa ve uzun vadeli hedefler belirleyin. Örneğin, sınav notu hedefleri veya belirli bir zaman diliminde ne kadar ders çalışmak istediğinizi tanımlayın.

2. Zaman Planlaması:
- Haftalık ve günlük bir çalışma programı oluşturun. Oyun oynama sürelerinizi de bu programa dahil edin ama her gün belirli bir süreyle sınırlı tutun.

3. Oyun Süresini Sınırlama:
- Oyun oynamaya başladığınızda zamanı kısıtlayan bir zamanlayıcı veya uygulama kullanın. Örneğin, 1 saat oyun, ardından 30 dakika ders çalışma.

4. Dikkat Dağıtıcıları Azaltma:
- Çalışma alanınızı düzenleyin, oyun konsollarını veya bilgisayarı ders çalışma alanından uzak tutun.

5. Çalışma Ortamı Değişikliği:
- Farklı yerlerde çalışmayı deneyin. Kütüphane, sessiz bir oda veya arkadaşlarınızla çalışmak motivasyonunuzu artırabilir.

6. Destek Grupları Oluşturma:
- Arkadaşlarınızla bir çalışma grubu kurun. Birlikte çalışmak motivasyonunuzu artırabilir ve sorularınızı ele almanızı sağlar.

7. Ödüllendirme Sistemi:
- Belirli hedeflere ulaştığınızda kendinizi küçük ödüllerle motive edin. Örneğin, bir ders çalıştıktan sonra 30 dakika oyun oynama izni.

8. Oyun Eğlencesi Yerine Alternatifler:
- Oyun oynamak yerine başka eğlenceli aktiviteler bulun. Spor yapmak, kitap okumak veya hobi edinmek gibi.

9. Kendinize Karşı Nazik Olun:
- Bu sürecin zaman alacağını kabul edin ve kendinize yapıcı bir şekilde yaklaşın. Hatalar yapabilirsiniz; önemli olan ders çıkarmaktır.

Bu adımlarla motivasyonunuzu artırabilir ve ders çalışma alışkanlıklarınızı geliştirebilirsiniz.