Bütçe
20.000 TL
Attığım X870 bence daha mantıklı, artık piyasa da beyazlar doğru düzgün kalmamış, üretimi düştü herhalde. Baksana beyaz 16GB RAM kalmamış.
Eki Görüntüle 185460

@murater857 RAM'in bembeyaz olması şart mı, 6000 TL 6000 CL30 bir RAM için hayli pahalı, bütçe sıkıntın da var anladığım kadarıyla. Bu attığımdan 2 tane alman daha iyi olur. 4000 TL üzeri bütçe ayırma RAM için. Bembeyaz olmayıversin.

Artan 2K bütçeyi diğer bileşenlere ayırman daha mantıklı olur. EXPO açmadan önce anakart resmi sayfasından BIOS son sürüme güncellemeyi unutma, sonrasında EXPO açman yeterli.
3.20 BIOS sürümü sonrası bu tür sorunları baya azalttılar, ve bu sorun 9800X3D'ye özeldi diye hatırlıyorum. X3D serisi de olabilir.
Ama 9600X için yanma duymadım.

@murater857 Beyaz anakartlardan şu an için F/P model maalesef yok, İncehesap Cuma 22.00 Gaming gecesinde 13K'ya X870E Aorus ICE modeli satmıştı, Vatan gece indirimlerinde B850 Edge Ti model 12K bandında satılıyor, X870E Edge Ti model 15K bandına düşüyor, beyaz anakart için indirim kovala. mATX düşünmüyorsan eğer.

Eki Görüntüle 185460

@murater857 RAM'in bembeyaz olması şart mı, 6.000 TL 6000 CL30 bir RAM için hayli pahalı, bütçe sıkıntın da var anladığım kadarıyla. Bu attığımdan 2 tane alman daha iyi olur. 4.000 TL üzeri bütçe ayırma RAM için. Bembeyaz olmayıversin.

Artan 2K bütçeyi diğer bileşenlere ayırman daha mantıklı olur. EXPO açmadan önce anakart resmi sayfasından BIOS son sürüme güncellemeyi unutma, sonrasında EXPO açman gerekli.

Aklımda şöyle bir düşünce var. Zaten sınav sebebiyle bu sene fazla kullanamam bilgisayarı. Bu paraya sağlam anakart ve işlemci alırım idaretende bir 2.el 16 GB RAM alırım bilgisayar lazım olduğu zaman kullanırım. RAM'i ekran kartıyla birlikte alırım diye düşünüyorum. O yüzden anakart ne kadar iyiyse o kadar iyi işlemci 9600X kesin. Anakart eksik sadece.

Attığım X870 bence daha mantıklı, artık piyasa da beyazlar doğru düzgün kalmamış, üretimi düştü herhalde. Baksana beyaz 16GB RAM kalmamış.

3.20 BIOS sürümü sonrası bu tür sorunları baya azalttılar, ve bu sorun 9800X3D'ye özeldi diye hatırlıyorum. X3D serisi de olabilir.
Ama 9600X için yanma duymadım.
Sonuçta firma güven kaybetti, boş yere riske girmeye gerek yok. Aynı mevzu X870 Tomahawk'ta olmuştu, kullanıcı hatası diyip üstünü örttüler. Hadi bir kişi sokete yanlış ters taktı işlemciyi, diğerleri de mi öyleydi acaba? Gamersnexus gibi heriflere 3-5 para ödeyip bu şekilde kapatıyorlar mevzuları user fault ayağına. 15 tane Beta BIOS çıkartırsan bir karta, sonuç kaçınılmaz olur. X870 çipseti yazılım olarak yetiştiremediler, erken sürdüler piyasaya. ASRock AM5'te zaten tutunamadı, X870E Taichi/Lite alınmayacaksa ASRock yanaşmamalı şu anda.

Aklımda şöyle bir düşünce var. Zaten sınav sebebiyle bu sene fazla kullanamam bilgisayarı. Bu paraya sağlam anakart ve işlemci alırım idaretende bir 2.el 16 GB RAM alırım bilgisayar lazım olduğu zaman kullanırım. RAM'i ekran kartıyla birlikte alırım diye düşünüyorum. O yüzden anakart ne kadar iyiyse o kadar iyi işlemci 9600X kesin. Anakart eksik sadece.
Anakartın iyiliği sana bir katkı sağlamaz AM5 sokette. Vatan gece indirimleri ve İncehesap Gaming gecesi 22.00 her Cuma onu takip et, indirim kovala, çünkü beyaz kartlarda F/P model yok şu anda. İndirimde alman daha iyi olur, PC işini çok aceleye getirme. RAM için bembeyaz olmayıversin, 2x16 dediğim Patriot'ları al, sorunsuzca kullan. Diğerleri ederinden yükseğe satılıyor ve gereksiz AM5 için yine. Overclock'tan anlayan zaten 3-5 adam var, çoğu kişi EXPO bile açmazken, 6000+ TL'ye RAM alınmaz. Overclock ile uğraşıyorsan A-Die 6000 CL28 vesaire alman gerekli.

Yani RAM senin yatırım yapman gereken en son parça bu platformda, sözün özü bu. 6000 CL30'un olayı %100 Hynix çip kullanması, CL36'lar Samsung, ona hiç bulaşmaman lazım. 5600 CL48 Micron'u hiç bahsetmiyorum bile.

Sonuçta firma güven kaybetti, boş yere riske girmeye gerek yok. Aynı mevzu X870 Tomahawk'ta olmuştu, kullanıcı hatası deyip üstünü örttüler. Hadi bir kişi sokete yanlış ters taktı işlemciyi, diğerleri de mi öyleydi acaba? Gamersnexus gibi heriflere 3-5 para ödeyip bu şekilde kapatıyorlar mevzuları user fault ayağına. 15 tane beta BIOS çıkartırsan bir karta, sonuç kaçınılmaz olur. X870 çipseti yazılım olarak yetiştiremediler, erken sürdüler piyasaya. ASRock AM5'te zaten tutunamadı, X870e Taichi/Lite alınmayacaksa ASRock yanaşmamalı şu anda.
Benim için güvenim eksik değil, ki bu sorunlar bir tek ASRock yaşamadı. Kendinde demişsin zaten. Bu sorunu ASUS, MSI, Gigabyte de yaşadı.
Önemli olan bence bu sorunu için adım atmış olmalarıdır.
Yine de X870 yana değilsen B850 bakın, B650 almanın mantığı yok.

Benim için güvenim eksik değil, ki bu sorunlar bir tek ASRock yaşamadı. Kendinde demişsin zaten. Bu sorunu ASUS, MSI, Gigabyte de yaşadı.
Önemli olan bence bu sorunu için adım atmış olmalarıdır.
Yine de X870 yana değilsen B850 bakın, B650 almanın mantığı yok.
X870 Tomahawk halen daha şu an bile kronik sorunlu bir model, MSI tercih edilecekse MPG serisi altına düşülmemesi lazım. BIOS açısından konuşuyorum. ASRock'tan memnun olan da göremedim Taichi harici. B650m-hdv m.2 tarzı kartlar zaten overclock kartı, onu kullananlar memnun, amacı farklı. X870 Steel Legend gibi bir kartta bile işlemci yanıyorsa çok da söylenecek bir şey yok. Hata bir kez yapılır. BIOS güncellemeye korkar insan.

@murater857 Bu arada 9600x yerine 7700x vesaire de düşünebilirsin. 8 çekirdek daha mantıklı olacaktır ama şart değil.

Sonuçta firma güven kaybetti, boş yere riske girmeye gerek yok. Aynı mevzu X870 Tomahawk'ta olmuştu, kullanıcı hatası deyip üstünü örttüler. Hadi bir kişi sokete yanlış ters taktı işlemciyi, diğerleri de mi öyleydi acaba? Gamersnexus gibi heriflere 3-5 para ödeyip bu şekilde kapatıyorlar mevzuları user fault ayağına. 15 tane beta BIOS çıkartırsan bir karta, sonuç kaçınılmaz olur. X870 çipseti yazılım olarak yetiştiremediler, erken sürdüler piyasaya. ASRock AM5'te zaten tutunamadı, X870e Taichi/Lite alınmayacaksa ASRock yanaşmamalı şu anda.

Anakartın iyiliği sana bir katkı sağlamaz AM5 sokette. Vatan gece indirimleri ve İncehesap gaming gecesi 22.00 her cuma onu takip et, indirim kovala, çünkü beyaz kartlarda F/P model yok şu anda. İndirimde alman daha iyi olur, PC işini çok aceleye getirme. RAM için bembeyaz olmayıversin, 2x16 dediğim Patriot'ları al, sorunsuzca kullan. Diğerleri ederinden yükseğe satılıyor ve gereksiz AM5 için yine. Overclock'tan anlayan zaten 3-5 adam var, çoğu kişi EXPO bile açmazken, 6000+ TL'ye RAM alınmaz. Overclock ile uğraşıyorsan a-die 6000 CL28 vesaire alman gerekli.

Yani RAM senin yatırım yapman gereken en son parça bu platformda, sözün özü bu. 6000 CL30'un olayı %100 Hynix çip kullanması, CL36'lar Samsung, ona hiç bulaşmaman lazım. 5600 CL48 Micron'u hiç bahsetmiyorum bile.

1758033305981.webp

+Olarak da sizin bahsettiğiniz RAM'i ekleyeceğim buna. Son kararım bu gibi.

Eki Görüntüle 185465

+Olarak da sizin bahsettiğiniz RAM'i ekleyeceğim buna. Son kararım bu gibi.
Çok gereksiz zamlamışlar beyaz kartları, o bütçeye çıkacaksan Aorus ICE al en azından. ROG o fiyatı hak etmiyor.

Aorus ICE + 7700x + 2x16 Patriot 6000 CL30 alabilirsen memnun kalırsın diye düşünüyorum. Ama bu beyaz kartlar +2K/3K daha yüksek satılıyor şu anda, bilgin olsun. İndirim kovalarsan iyi olur.