@ademyazgi,
Geç cevap için pardon. Foruma artık uğrayamıyorum.
Eki Görüntüle 219710
İğneyi içeri doğru göçürmüşsünüz herhalde. Ondan dolayı girmiyordur. Siz takmaya çalıştıkça da daha da göçüyordur. Kargaburunla kenarlarından tutup sıkmayı deneyin. O et kalınlığını alınca takmaya çalışın.
O kadar ince yere girecek karga burun yoksa farklı bir şeyle deneyin. Yalnız dikkat edin kayıp PCB üzerinde herhangi bir yere denk gelir, ve yollardan bazılarını koparırsa daha kötü şeyler olacaktır.
Eğer düzeltemiyorsanız da
@erdym'in dediği gibi plastik kısmı söküp öyle denemeyi deneyin. O da işe yaramazsa PIN'i tamamen değiştirin. Ama PCB kalınsa, PIN'i sökmek ve yenisini takmak biraz zor olur özellikle de elinizde kötü bir lehim makinesi varsa. Yapamazsanız bir elektrikçiye götürün, o halleder. 1 tane pin için çok bir ücret alacağını sanmam.
Bu arada PIN'i bulmak zor değil. Tonla hurdaya çıkmış anakart var. Hepsi neredeyse ATX standartında zaten. Aynı yani. Hatta elektrikçide çok yüksek ihtimalle vardır.
Geç cevap vermeniz hiç önemli değil hocam, düşünüp izah etmeniz bile çok özel benim için şu an. Dediğiniz gibi bir arkadaşımla kargaburun kullansak mı diye düşündük ancak elimizde o kadar ince bir kargaburun yok, 2 tane toplu iğne ile 2 gündür o et kalınlığını düzeltmeye uğraştım ancak başaramadım. PCB'yi çizme korkum da olduğu için o soketin içindeki pinin etrafında çok bir şey yapamadım, PCB kalın olduğu için ilk başlarda (sorunun ne olduğunu bilmediğim ilk anda) 24 pin kablosunu sokete takmak için biraz kuvvet uygularken PCB'nin esnememesi ve çatırtı seslerinin olmamasını fark ettiğimde işimin o esnada zor olduğunu, lehimlemeye çalışıldığında işleri daha da zorlaştıracağını anlamıştım. Bugün kasayı sırtlayıp bilgisayarcıya götüreceğim, orada da işimizi düzeltemezsek (belki bir ihtimal, çok yüksek olasılık vermiyorum) elektrikçiye götürüp son şansımı deneyeceğim. Açıkçası anakartı da seçip almıştım ikinci elde (çok fazla bulunmuyor B650M HDV), sıfır satan da internette çok az site var. 5-6k fiyat bandında alabileceğim en iyi anakarttı (4K ya almıştım bende), çöp olmaması için bugün son kez elimden gelen her şeyi yapacağım.
Geç cevap vermeniz hiç önemli değil hocam, düşünüp izah etmeniz bile çok özel benim için şu an. Dediğiniz gibi bir arkadaşımla kargaburun kullansak mı diye düşündük ancak elimizde o kadar ince bir kargaburun yok, 2 tane toplu iğne ile 2 gündür o et kalınlığını düzeltmeye uğraştım ancak başaramadım. PCB'yi çizme korkum da olduğu için o soketin içindeki pinin etrafında çok bir şey yapamadım, PCB kalın olduğu için ilk başlarda (sorunun ne olduğunu bilmediğim ilk anda) 24 pin kablosunu sokete takmak için biraz kuvvet uygularken PCB'nin esnememesi ve çatırtı seslerinin olmamasını fark ettiğimde işimin o esnada zor olduğunu, lehimlemeye çalışıldığında işleri daha da zorlaştıracağını anlamıştım. Bugün kasayı sırtlayıp bilgisayarcıya götüreceğim, orada da işimizi düzeltemezsek (belki bir ihtimal, çok yüksek olasılık vermiyorum) elektrikçiye götürüp son şansımı deneyeceğim. Açıkçası anakartı da seçip almıştım ikinci elde (çok fazla bulunmuyor B650M HDV), sıfır satan da internette çok az site var. 5-6k fiyat bandında alabileceğim en iyi anakarttı (4K ya almıştım bende), çöp olmaması için bugün son kez elimden gelen her şeyi yapacağım.
Sonuç: Forumda "yardımım dokunsun" diye düşünüp yazan herkese teşekkürler.
@Yusuf7878, dediğiniz gibi içe göçmüştü, ancak kargaburun kullanamadığımdan ötürü bilgisayarcıya gidip kuzenimin yakını olan arkadaşla birlikte sorunu çözdük. Kargaburun kullanmak yerine pinin iletken ucunu meydana çıkardık işlemci pinlerini düzeltmede işe yarayan aparatları kullanarak, yukarıda yüklemiş olduğum yakın çekim fotoğraflardaki "et kalınlığı" gibi gözüken küçük kısımı eğer ileride yaşayan birileri olursa bu açtığım konuda bu sayfaya gelip burayı okuyacakları anda içlerinin rahat olacaklarını bilmelerini isterim, düzgün hizalarsanız 24 pin kablo yuvası o kalınlığı içine alabilir. İğne ile yapamıyorsanız işlemci pinleri için kullanılan düzeltme aparatlarından yararlandığınız takdirde sonuç alabilirsiniz. Tekte birazcık kuvvet uyguladığınızda sokete tam oturtabilirsiniz böylelikle 24 pin kablosunu. Şu an son yüklediğim fotoğrafta da görüleceği üzere anakartın uyarı ışıklarında sadece RAM için uyarı ışığı verilmekte, DDR5 RAM'ler pahalandığı için ikinci elde RAM aramaktayım (fırsatçı çok fazla), hafta başına kadar ikinci elde 6.5-7k arasında 1x16 5600MHz CL36 bir RAM bulamazsam sıfırları 9-10k bandında başladığı için bu frekans aralığındaki RAM'lerin, sıfır almayı düşüneceğim.
Sistemi merak edecek olanlar için:
Ekran kartı: RX 9060 XT 16 GB Sapphire Pulse, (ikinci elde vatandan 2 sene garantili 15.500 TL'ye aldım, beklemekte fayda var)
İşlemci: R5 7500F, (yine ikinci elde, 4200 TL'ye aldım. Garantisi mevcut.)
Kasa+PSU: FSP CMT218 650W (sıfır aldım, 3900 TL'ye alabileceğiniz en iyi kombo sanırım. Tek eksisi, arka tarafta kabloları geçirebileceğiniz çok fazla boşluk bulunmamakta.)
Anakart: ASRock B650M HDV/M2, (4K'ya ikinci elde garantili aldım, sıfırı 6K civarında geziyor. 6K'ya dr. Mos 8+2+1 fazlı soğutucu bulabilir misiniz bilmiyorum ama benim araştırmalarıma göre bu fiyatta alınabilecek en iyi anakart bu sanırım. Eleştiriye açığım, farklı anakartları da tanımak hoşuma giden bir şey)
İşlemci soğutucu: Thermalright PS 120 SE, (sıfır Amazon'da 1840 TL'ye indirime girdiği gibi aldım, ARGB'li versiyonuna sahibim ancak anakartta addr_led portu bulunmadığından (anakartın bazı şeylerden feragat etmesi lazım bence bu fiyat bandında) arka tarafta güzelce bağlayıp gizledim ARGB kabloları. Eğer indirimde bir sitede satışına ya da ikinci elde temizine denk gelirseniz almanızı öneririm. Bana kalırsa 240'lık 5K'ya kadar olan tüm sıvı soğutuculardan daha az zahmetli ve daha performanslı. Sıvı soğutucu düşünenlerede Arctic Liquid Freezer 3 Pro öneririm (360 ya da 420'lik fark etmiyor.), 1-3K bandında bütçesi olanlar sıvı soğutucu alarak pompa ve sıvı yenilemesi derdi çekmemeli bence, ürün bu zahmete değmeli ve fiyatının hakkını kule tipi soğutuculara göre farkını belli ederek göstermeli diye düşünüyorum.
SSD: WD Blue SN5100, fiyatına göre başarılı bulduğum tek SSD bana göre. Gerek bileşenleri, gerek kalitesi olsun PCIe 5.0 almayı düşünenler için iyi bir alternatif olabilir. (PCIe 5.0'lar soğutma bloklarına rağmen PCIe 4.0 'lara göre daha çok ısınmalarından ötürü bence iş için SSD kullanmak isteyenlerin tercihi olmalı, hızları ile ünlüler sonuçta) benim anakartımda blazing M.2 özelliği olmasına rağmen PCIe 5.0 tercih etmedim, tercih meselesi.
RAM: Kısmet olursa Kingston Fury Beast 5600MHz CL36 ya da Goodram ırdm 6000MHz CL30 düşünüyorum. Fiyatları birbirine yakın.
Yardımcı olan herkesin eline koluna sağlık. Teşekkürler. Mutlu seneler.