Bütçe
200.000 TL

Noxcaelith 2

Üyecik
Dostlar selam,

Yeni bir sistem topluyorum, şu ana kadar aldığım/karar verdiğim parçalar şöyle:

İşlemci: AMD Ryzen 9 9950X3D
Anakart: ASUS ProArt X870E-Creator Wi-Fi

Ekran kartı olarak da bir RTX 5080 ekleyeceğim. Ama burada kararsız kaldığım nokta marka/AIB seçimi. ASUS mu almalıyım (anakart ASUS olduğu için mi yoksa gerçekten teknik bir avantajı var mı?), yoksa MSI, Gigabyte, Zotac gibi diğer üreticiler arasında fiyat/performans veya soğutma/gürültü açısından öne çıkan var mı? Aynı çipte hangi model neden tercih edilir/edilmez, PCB kalitesi, VRM tasarımı, fabrika OC farkları, garanti/servis süreçleri açısından deneyimi olan var mı?

Bunların dışında sistemde şu an eksik olan parçalar için de öneri bekliyorum:

• Güç kaynağı (PSU): 9950X3D + RTX 5080 kombinasyonu için kaç watt ve hangi sertifika seviyesi (Gold/Platinum) mantıklı olur? Marka önerisi olan var mı?
  • CPU soğutucu: 170W TDP için AiO mu (240/360mm) yoksa hava soğutmalı (Noctua NH-D15 vb.) Mı daha uygun olur? AM5 soketinde sıcaklık deneyimi yaşayan var mı?
  • Kasa: Bu anakart (ATX, büyük I/O kalkanı) ve RTX 5080 gibi büyük bir kart için hava akışı iyi, yeterli GPU/PSU uzunluğuna izin veren kasa önerisi var mı?
  • Depolama: Anakartta 2X PCI-e 5.0 M.2 slotu var, bu hıza uygun NVMe SSD önerisi olan var mı?
  • Diğer: Aklınıza gelen, gözden kaçırdığımı düşündüğünüz başka bir parça/detay varsa onu da belirtirseniz sevinirim.

Oyun ve grafik işleri karışık bir senaryo düşünüyorum hocam.

Bu kart iyi, soğutması güçlü.

https://www.akakce.com/ekran-karti/rtx-5080,1,2.html 70'e Inno3D'de var veya 72'ye Palit'te var. Ben olsam bunları tercih ederdim, sırf marka diye 10-20 K daha fazla ücret ödemezdim. Soğutma dışında ekstra performans farkı yok. Bunların soğutması kötü de değil.

Oyun ve grafik işleri karışık bir senaryo düşünüyorum hocam.

Anakartı aldınız mı, yoksa alma aşamasında mısınız? Render, tasarım, grafik, yayıncılık vs. Multi-tasking için işlemci seçiminiz doğru. Sade gaming ise 2 CCD avantajı yok denebilir. RAM muhtemelen 2x24 ya da 2x32 tercih edeceksin. Anakart henüz almadıysan ASUS Neo serilerini tavsiye ederim, hafif makyajlayıp birkaç eklenti ile tekrardan piyasaya sürdüler. Bu işlemciye 360 AIO kullanın, 2 CCD için nispeten gerekir. Noctua ürünleri F/P değil pek. Atmos II Pixel 360 öneririm, 300 W rahat çektirebiliyor bu işlemciye yük altında. PSU tarafında 1000W PCIe 5.1, ATX 3.1 modeller yeterli olur, bu bütçede tercih edilebilecek birden fazla model var. Genel şemayı oluşturduktan sonra diğer arkadaşlar da tek tek parça özelinde destek olacaktır. M.2 için Gen5 model almanız şart değil ama Samsung 9100 Pro ve Kioxia Pro serisi düşünülebilir. Windows kuracağın SSD en azından DRAM'li ve üst segment olsun. Diğeri Gen4 ve DRAM'siz depolama amaçlı kullanabilirsin.

Ekran kartı konusunda RTX 5080 biraz tartışmalı, tepe modellere o paralar vermek düşündürtüyor. Çip aynı çip, değişen kısımlar da bellidir. @ShadowLegion vaktiyle bu ikileme düşüp Inno3D tercihinde bulundu. Kendisi memnundu.

Anakartı aldınız mı, yoksa alma aşamasında mısınız? Render, tasarım, grafik, yayıncılık vs. Multi-tasking için işlemci seçiminiz doğru. Sade gaming ise 2 CCD avantajı yok denebilir. RAM muhtemelen 2x24 ya da 2x32 tercih edeceksin. Anakart henüz almadıysan ASUS Neo serilerini tavsiye ederim, hafif makyajlayıp birkaç eklenti ile tekrardan piyasaya sürdüler. Bu işlemciye 360 AIO kullanın, 2 CCD için nispeten gerekir. Noctua ürünleri F/P değil pek. Atmos II Pixel 360 öneririm, 300 W rahat çektirebiliyor bu işlemciye yük altında. PSU tarafında 1000W PCIe 5.1, ATX 3.1 modeller yeterli olur, bu bütçede tercih edilebilecek birden fazla model var. Genel şemayı oluşturduktan sonra diğer arkadaşlar da tek tek parça özelinde destek olacaktır. M.2 için Gen5 model almanız şart değil ama Samsung 9100 Pro ve Kioxia Pro serisi düşünülebilir. Windows kuracağın SSD en azından DRAM'li ve üst segment olsun. Diğeri Gen4 ve DRAM'siz depolama amaçlı kullanabilirsin.

Ekran kartı konusunda RTX 5080 biraz tartışmalı, tepe modellere o paralar vermek düşündürtüyor. Çip aynı çip, değişen kısımlar da bellidir. @ShadowLegion vaktiyle bu ikileme düşüp Inno3D tercihinde bulundu. Kendisi memnundu.
Hiçbir bileşeni henüz satın almadım hocam.

bu gibi modeller mi hocam @Ayhan Dönmez

Anakart dediğim gibi bana kalsa eğer RAM tarafında 2x32 GB karar kıldım dersen 2 RAM slotlu, 1 DPC dediğimiz kartlara yönelmende fayda var. Render vs. uğraşacağın için haliyle forumdaki birçok kişi gibi size de 2 CCD için optimizasyon işlemi uygulanacak. Stok değerlerde kullanmanızı tavsiye etmem. X870E Apex tarzı kartları bir düşün ya da yeni X870E-E Neo serileri olabilir. X870E Dark Hero gereksiz pahalı. Normalde anakart tarafına bu denli yatırımı AM5 sokette doğru bulmuyorum ama 300W görebilen bir işlemci, sağlam bir anakartla birlikte 360 AIO ihtiyacı da var. Aynı konfigurasyonda performans kaybı olmadan saatlerce 300W çektirebiliyorsun mesela. Bu tarz durumlarda önem arz ediyor. İş biraz gamingden farklı tarafa kaydığında anakart, işlemci ve AIO biraz yatırım yapmak lazım.

bu gibi modeller mi hocam @Ayhan Dönmez

Evet, yeni Neo serileri. Tavsiye ederim, X870E-E Neo düşünülebilir. Biraz tuzlu ama ASUS kalitesi başka. MSI tarafında muadilleri X870E Carbon, Gigabyte'da X870E Aorus Master ya da Pro olur.

@Ayhan Dönmez memnunum hocam. 2 slotluk VC olmayan bir model ve SFF olmasına rağmen durum şöyle.Bellekler 17.000 MHz' de çalışıyordu ama 1 kez crash yedim Spider Man 2 de o yüzden 16.000 MHz'ye çektim.
ROG Astral ve üst modelleri almak 4000 serisinde mantıklıyken 5000 serisinde sıfır mantıktır. Kart normalde stok olarak 1.055 mV değerinde 2750 MHz civarında çalışıyorken yaptığım UV ortada.

Bu arada henüz Atmos ll'yi monte etme şansım olmadı işlemciye nasıl bir etki edecek göreceğim hocam :D @Ayhan Dönmez
Başlıksız.webp

9100 Pro ve Kioxia Pro serisi düşünülebilir. Windows kuracağın SSD en azından DRAM'li ve üst segment olsun. Diğeri gen4 ve DRAM'siz depolama amaçlı kullanabilirsin.

9800X3D + 1 tane DRAM'li gen5 SSD + 1 tane gen 4 SSD ve X870 Neo serisi iyi olur, tam ben yazıyordum, parçaları araştırıyordum fiyat olarak. Bu arada SSD fiyatlarını biraz oynamışlar gibi.