YXEL

Moderasyon Üyesi
Moderatör
Yer
Ankara
Son düzenleme:
Yarisin aynı motorlu 2007 modeli var bende. Şehir içi kullanımda çok iyi, çok pratik araç ama iş şehirler arası yolculuğa gelince çok yorucu hale geliyor. Yine babamda 1.5 dCi Duster var, motoru zaten kendini kanıtlamış bir motor, daha güçlü ayrıca. Ben şahsen Clio'yu tercih ederdim.

Selamlar,

İki araç arasında değerlendirme yaparken birtakım konulara değinelim.

Yaris'te MultiDrive serisi şanzıman var, bu CVT şanzıman anlamına geliyor. Oldukça sorunsuz bir şanzıman türü bu CVT, yani şanzıman konusunda kesinlikle basınız ağrımaz.

1.33 motor hakkında, yine şanzıman gibi kendisi de sorunsuz bir motor. Değişken subap zamanlaması teknolojili, Uzak Doğu'nun üstün atmosferik teknolojilerinden nasibini alan bir motor. Oldukça sorunsuz, uzun yıllar kullanılacak bir motordur.

Yakıt anlamında CVT sayesinde biraz daha az yakıyor denebilir benzer konfigürasyondaki rakiplerine göre.
Lakin Clio'ya göre yakıt konusunda oldukça geride kalır, özellikle de performans anlarında. Bunu da ekleyeceğim devam eden mesajda.

Clio hakkında;

1.5 dCi, K9K motoru. Ülkemizde bu motor çok satıldı, ustalar tarafından ezbere bilinen bir motor. Sorunsuzluğuyla da bilinir, çıkardığı sorunlar da basitçe halledilebilir. Yaris'e göre motor olarak daha sorunlu sayılabilir, zira Yaris'te turbo ünitesi yok.

Clio 4'lerde 1.5. dCi ile birlikte kullanılan şanzıman 6 ileri, EDC yani kuru, çift kavramalı şanzıman. Bir önceki nesildeki şanzımana kıyasla iyi olsa da benim önerdiğim bir şanzıman türü maalesef ki değil. Kuru kavrama olması bile büyük bir eksi. Hele ki karşısında CVT varsa.

Masraflara değinelim;

Masraflarda açık ara Yaris daha az masraf çıkaran taraf olacaktır zira hem benzinli, hem de atmosferik bir ünite. CVT kombinasyonunun da olması onu bu konuda ilk sıraya sokuyor.

Clio da sorunlu bir model olmamasına rağmen dizel, yanında da aşırı beslemeli bir ünite olduğundan olası bir turbo arızasında daha fazla masraf açacaktır. Ayrıca dizel araçların da birim bakım/tamir masrafları benzinlilere kıyasla daha fazla olduğundan, Yaris'in bu konuda gerisine düşüyor.

Yakıt masrafında ise Yaris'te LPG olmadığı sürece Clio'dan birim kilometre başına daha fazla akaryakıt tüketecektir.

İç alan hacmi olarak baktığımızda ikisi de segmentinin en rezalet arka koltuk mesafesine sahip. Bu alanda kesinlikle Rio ve i20'nin çok daha iyi bir seçenek olacağını düşünüyorum, daha ferah hissettirdikleri kesin.

İki arac arasında ayrım bu şekilde. Eğer başka önerilere de açıkçasanız.
bu segmentte, daha iyilerine bakalım.

Son düzenleme:
Çok teşekkür ederim, kaleminize sağlık. Clio'nun dizel olması ve turbo konusunda masraflı olabileceği endişelendiriyor. 2 yıl önce 2020 0.9 TCe benzinli kullandım keyifli bir araçtı ancak Joy/Touch karışımı bir paketti. O yüzden baktığım araçlar arasında bu modellerde yer aldı. Yaris daha çok mantıklı geliyor. Aracı eşim kullanacak. Masrafı az olsun istiyorum, boyası ve ciddi olmadıkça hasar durumuna pek takılmıyorum. Alınabilecek bu aralıkta araçlar olursa mutlaka değerlendireceğim. Elektrikli dahil baktığım modeller oldu fakat çok kararsız kaldık.

Kesinlikle Yaris. Kasva detaylı açıklamış, üzerine çok yorum yapmayayım. Senede ortalama 16 bin kilometre civarı yapmış bir Yaris söz konusu. O konuda da önde. Eşiniz CVT şanzıman kullanımına alışkın mı? Sert ve ani kalkışları sevmediğini de bir not olarak ekleyeyim.

Clio senede neredeyse 27 bin kilometre yol yapmış. Bu araçlar şirket aracı olarak yoğun şekilde kullanıldı. Eğer almayı düşünürsen, depo kapağını açıp iç kısmını kontrol etmeyi unutmamalısın. Orada ekstra delikler veya yapışkan izleri görürsen o aracı almamanı öneririm. Bu arada, bu motor ve şanzıman kombinasyonunu uzun yıllar şahsi aracım olarak kullandım.

Japon araçları çok masraf çıkarmaz ancak arıza yaptıklarında parçaları maalesef ucuz değildir.

Çok teşekkür ederim, kaleminize sağlık. Clio'nun dizel olması ve turbo konusunda masraflı olabileceği endişelendiriyor. 2 yıl önce 2020 0.9 TCe benzinli kullandım keyifli bir araçtı ancak Joy/Touch karışımı bir paketti. O yüzden baktığım araçlar arasında bu modellerde yer aldı. Yaris daha çok mantıklı geliyor. Aracı eşim kullanacak. Masrafı az olsun istiyorum, boyası ve ciddi olmadıkça hasar durumuna pek takılmıyorum. Alınabilecek bu aralıkta araçlar olursa mutlaka değerlendireceğim. Elektrikli dahil baktığım modeller oldu fakat çok kararsız kaldık.

Rica ederim, görevimiz.

O zaman sizi biraz Rio'nun taraflarına doğru alalım. B segmentin o yıllardaki lideri Rio oluyor desek yalan olmaz, hem tasarım, hem donanım hem de performans gücü olarak. Bunu da seçeneklerinize ekleyin. Ayrıca Euro Ncap'ten tam 5 yıldız almıştır.

Lakin belirteyim, 10 lt civarı akaryakıt tüketir. Sebebi 110 beygirlik değişken subap teknolojili atmosferik motoru ve tork konvertörlü şanzımanı. Özellikle şanzımanı bu konuda tüketimi arttırsa da tabiri caizse taş gibidir, bozulmaz desek yeridir kolay kolay.

İlandaki aracın paketi yanlış girilmiş, araç Consept paket.

Araçta hız sabitleme, yağmur sensörü, far sensörü, katlanır LED sinyalli aynalar ve 16 inç çelik jant bulunuyor ek olarak. Bunlar rakiplerinden ayıran temel özellikleri, değin derseniz buna da uzun uzun değinebilirim.

Biraz zor soru. Ben genelde yakıtı en az hangisi harcar kafasında olduğu için Clio daha mantıklı geliyor. Eşinizin nasıl bir şey istediğine de bağlı, ben olsam sırf Yakıt için Clio alırdım. Yine de Yaris, yakıt dışında konforluk ve sağlamlık olarak biraz daha iyi.

Dâhâ az arıza çıkarma potansiyeline sahip olduğu için Yaris tercih edilebilir ama atmosferik motor olduğu için yakıt sorun edilmemeli.

Mazda 6, Accord, S60 gibi modelleri de önerip kafa karışıklığı yaratmayı da ihmal etmeyelim. 😂

Rica ederim, görevimiz.

O zaman sizi biraz Rio'nun taraflarına doğru alalım. B segmentin o yıllardaki lideri Rio oluyor desek yalan olmaz, hem tasarım, hem donanım hem de performans gücü olarak. Bunu da seçeneklerinize ekleyin. Ayrıca Euro Ncap'ten tam 5 yıldız almıştır.

Lakin belirteyim, 10 lt civarı akaryakıt tüketir. Sebebi 110 beygirlik değişken subap teknolojili atmosferik motoru ve tork konvertörlü şanzımanı. Özellikle şanzımanı bu konuda tüketimi arttırsa da tabiri caizse taş gibidir, bozulmaz desek yeridir kolay kolay.

İlandaki aracın paketi yanlış girilmiş, araç Consept paket.

Araçta hız sabitleme, yağmur sensörü, far sensörü, katlanır LED sinyalli aynalar ve 16 inç çelik jant bulunuyor ek olarak. Bunlar rakiplerinden ayıran temel özellikleri, değin derseniz buna da uzun uzun değinebilirim.
Bu araç beni korkutuyor üstadım, ne yalan söyleyeyim. Etrafta çok görmediğimizden mi bilemiyorum. Biz tercihimizi Yaris olarak yapalım. Yakıtı problem değil. Cool, Fun ve Style gibi listemde modeller de var.

Kıymetli bilgiler edindim, teşekkürü borç bilirim. Aracı alayım, yolu Ankara’ya düşen olursa tatlımızı yiyelim.

Dâhâ az arıza çıkarma potansiyeline sahip olduğu için Yaris tercih edilebilir ama atmosferik motor olduğu için yakıt sorun edilmemeli.

Mazda 6, Accord, S60 gibi modelleri de önerip kafa karışıklığı yaratmayı da ihmal etmeyelim. 😂
Accord, Civic çok baktım. Artık delirmek üzereyim. Diğerlerine bulaşmayayım. :LOL:

Kıymetli bilgiler edindim, teşekkürü borç bilirim. Aracı alayım, yolu Ankara’ya düşen olursa tatlımızı yiyelim.

Şehir içinde aslında en verimlisi elektrikli, tam hibrit ve atmosferik. Doğal olarak sizin tercihiniz de doğru. Bu arada şasi, podye, hava yastıkları sağlam demiş Yaris ilanında. Emniyet kemerlerini de ekstra sorun, dirençle kandırma olayı sık yaşanıyor.

İçinden seçim yapabiliyor muyuz üstadım? :LOL:

Ekran görüntüsü 2026-01-03 221759.webp