Sıfır 12 almayacağım 2.el alacağım. 12 Pro Max'e de bütçem yetmiyor maalesef.

2 sene kullanıp daha üst modele geçeceğim için sorun yaratacagını sanmıyorum. Uzun süreli kullanımlık için almıyorum.

Yoğun kullanımda sarjı nasıl gidiyor? Genel olarak bataryadan memnun musunuz?

Haklısınız size katılıyorum fakat bir telefona o kadar para vermem maalesef. Maksimum vereceğim para belli bütçem 12 almaya yetiyor.
Samsung neden almıyorsunuz? Madem bütçeniz yetmiyor Samsung tarafından daha iyi cihazlar varken daha kötü bir cihaz sadece "Apple" olduğu için almak ne kadar mantıklı? Apple cidden bütçe isteyen bir marka bütçen yoksa bu markada üzülürsün. Samsung tarafından 2.el bak minimum S23 bulursun belki de S24.

Yoğun kullanımda sarjı nasıl gidiyor? Genel olarak bataryadan memnun musunuz?

Hocam bu aralar çok telefondayım. Ortalama günde 8 saat ekran sürem var. Full sosyal medyada gezerseniz garanti yaklaşık 4 saat götürüyor. Pil sağlığım 90 bu arada. Telefonu ilk aldığımda 98'di o zaman haliyle daha iyi gidiyordu. Arada oyun oynarsanız falan oyun oynama sürenize ve oyuna bağlı ben telefonun gücünü sonuna kadar kullanan oyunlar oynamıyorum bu şekilde yine minimum 2-3 saat götürüyor aralıksız kullanımda. Günde en fazla 3 kere şarja takıyorum.

Ama @Emre Human hocamın dediği gibi samsunga kısayla daha masraflı telefon. Pil sağlığı düştükçe telefonun performansıda yavaştan düşüyor. Garanti yok ise pillerde ucuz değil. Benimki garantili o yüzden şu anda çok takmıyorum.

Bunlar dışında eğer hileli oyun oynuyorsanız iPhone almanızı hiç önermem. İnternetten bir uygulama yüklemek gerçekten zulüm. Yüklemek için yine internetten indireceğiniz uygulamalar kullanıyorsunuz ve bunlar her iOS sürümünde düzgün çalışmıyor. Örnek 18.2 de sorunsuz çalışan uygulama 18.3 de çalışmıyor. Android'de böyle bir sıkıntı yok. Arkadaşların dediği gibi Samsung alsanızda o cihazlar sizi üzmez.

Kanka, işin teknik tarafına girelim. Şimdi, Poco gibi cihazlar kağıt üzerinde "şu kadar megapiksel, bu kadar çözünürlük" yazar ama fotoğrafçılık ve videografi dünyasında gerçek farkı yaratan şey sadece çözünürlük değil. Asıl iş, sensörün topladığı veriyi nasıl işlediğinde, detayların tutarlılığında ve doğru renklerin sağlanmasında biter. İşte burada iPhone 12, tüm rakiplerine fark atıyor.

iPhone 12’nin çift kamera sistemi, sadece 12 MP gibi görünebilir ama burada devreye Apple’ın başarılı mühendislik çalışmaları giriyor. Geniş açılı lens (f/1.6 diyafram), düşük ışıkta daha fazla ışık yakalayarak inanılmaz detaylar sağlıyor. Öte yandan ultra geniş açılı lens (f/2.4 diyafram, 120 derece görüş açısı) manzaralar ve grup çekimleri için tam bir oyun değiştirici. Ancak bu lensler sadece donanımdan ibaret değil Apple, lenslerin arkasındaki işlemci gücü ve yazılım optimizasyonuyla her kareyi adeta sanat eseri haline getiriyor.

Apple’ın Smart HDR 3 teknolojisi işin kalbinde. Bu teknoloji, sahnedeki farklı ışık kaynaklarını analiz ediyor ve tüm görüntüyü dengeleyerek doğru tonları, kontrastları ve renkleri oluşturuyor. Örneğin, arka planda parlak bir güneş ve önde gölgede bir obje mi var? Smart HDR 3, hem güneşi patlatmıyor hem de gölgeyi detaylı bir şekilde ortaya çıkarıyor. Bu dengeleme, iPhone 12’yi gerçek dünyada tutarlılık ve kalite anlamında rakipsiz yapıyor.

Deep Fusion teknolojisi ise fotoğrafın derinliğini bir üst seviyeye çıkarıyor. Özellikle düşük ışıklı sahnelerde, sensörden alınan her piksel detaylı bir şekilde işleniyor ve dokuların netliği artırılıyor. Bu da demek oluyor ki, düşük ışık koşullarında bile yüzey dokuları, kıyafetler veya manzaralar net bir şekilde görülebiliyor. Gece modu ise hem geniş hem de ultra geniş lenslerde aktif olarak çalışıyor. Yani ışık sıfıra yakın olsa bile, iPhone 12 seni asla yarı yolda bırakmaz.

Video kaydı tarafında iPhone 12, sinematik bir kalite sunuyor. 4K çözünürlükte 24 fps, 30 fps ve 60 fps seçenekleriyle hem profesyonel çekim yapabilir hem de sosyal medya için muhteşem içerikler oluşturabilirsin. Apple’ın Dolby Vision HDR desteği, videoları sadece renk doğruluğu açısından değil, aynı zamanda kontrast derinliği bakımından da bir sanat eseri haline getiriyor. Optik Görüntü Sabitleme (OIS) ise video çekimlerinde ve düşük ışıklı fotoğraflarda titreşimi minimize ederek daha akıcı ve profesyonel sonuçlar elde etmeni sağlıyor.

Peki, ya ön kamera? TrueDepth ön kamera da tıpkı arka kamera kadar iyi çalışıyor. 12 MP çözünürlüğü, gece modu, Smart HDR 3 ve Dolby Vision HDR kaydı gibi özelliklerle destekleniyor. Ayrıca 4K video çekimi ve 120 fps’de yavaş çekim yapabiliyor. Ön kamerada bile sinematik kalite elde ediyorsun, kanka.

Gelelim işin arkasındaki arkadaşa A14 Bionic işlemcisi. Apple, bu işlemciyi o kadar optimize etmiş ki, sensörlerden gelen tüm veriyi bir saniyenin binde biri sürede işleyerek her karede maksimum kalite sağlıyor. İşte burada fark ortaya çıkıyor. Yüksek çözünürlük sunan cihazlar, genelde bu veriyi işleyemez ve ortaya tutarsız, cansız fotoğraflar çıkar. iPhone 12 ise hem donanım hem yazılım entegrasyonuyla her karede profesyonel bir sonuç veriyor.

Sonuç olarak, Poco F5 Pro gibi cihazlarla iPhone 12’yi kıyaslamak, resmen amatör ligden bir oyuncuyu Messi ile karşılaştırmaya benzer. Tamam, onların sensörleri "bak benim çözünürlüğüm daha yüksek" diyebilir ama işin rengi o kadar basit değil. iPhone 12, yazılım-donanım entegrasyonu, A14 Bionic işlemcisi ve yılların deneyimiyle her karede istikrarı, doğru renkleri ve gerçek bir profesyonel kaliteyi garanti ediyor. Kanka, bu seviyede iPhone 12’nin rakibi yok. Onu geçtim, Poco gibi cihazların adı bile bu masada anılmaz.