2026'da sıfırdan başlayacak biri hangi programlama dilini öğrenmeli?

Morty

Becerikli
Artık kendime daha fazla zaman ayırabileceğim bir döneme girdim. Bu zamanı boşa geçirmek istemiyorum. Uzun zamandır yazılım alanına ilgi duyuyorum ve artık düzenli bir şekilde bir programlama dili öğrenmeye başlayıp kendimi geliştirmek istiyorum.

Amacım sadece hobi olarak birkaç proje yapmak değil. Öncelikle sağlam bir temel oluşturmak, problem çözme becerilerimi geliştirmek ve zamanla bu alanda belirli bir seviyeye ulaşmak istiyorum. Uzun vadede ise öğrendiğim dili kullanarak freelance işler almak, küçük projeler geliştirmek veya ek gelir elde edebileceğim fırsatlar yakalamak istiyorum. Yani kısa vadede öğrenmek, orta vadede proje geliştirmek, uzun vadede ise bu beceriyi gelir kaynağına dönüştürmek gibi bir hedefim var.

Ancak hangi programlama diliyle başlamam gerektiği konusunda kararsızım. İnternette araştırma yaptıkça daha da kafam karışıyor. Bir kesim Python öneriyor çünkü öğrenmesi kolay, yapay zeka, otomasyon ve veri analizi gibi birçok alanda kullanılıyor. Başka bir kesim JavaScript öneriyor çünkü web geliştirme tarafında hem ön yüzde hem de arka yüzde kullanılabiliyor ve iş imkanlarının fazla olduğu söyleniyor. Bazıları C# öneriyor; özellikle oyun geliştirme ve masaüstü uygulamalar tarafında güçlü olduğu söyleniyor. Kimileri de sağlam bir temel için C veya C++ ile başlanması gerektiğini savunuyor.

Benim için önemli olan birkaç kriter var:

• Öğrenme sürecinde çok fazla duvara çarpmamak.
  • İnternette bol kaynak bulunması.
  • Proje geliştirmeye uygun olması.
  • Gelecekte iş veya freelance fırsatlarının olması.
  • Öğrenilen bilginin başka dillere geçişte de fayda sağlaması.
  • Mümkün olduğunca güncelliğini koruyacak bir teknoloji olması.
Şu an için belirli bir alan seçmiş değilim. Web geliştirme, mobil uygulama geliştirme, yapay zeka, siber güvenlik, otomasyon veya oyun geliştirme gibi alanların hepsi ilgimi çekiyor. Bu yüzden başlangıçta bana en fazla kapıyı açacak dili seçmek istiyorum.

Ayrıca sadece "şunu öğren" demek yerine neden o dili önerdiğinizi de yazarsanız çok sevinirim. Eğer siz benim yerimde olsaydınız ve sıfırdan başlayacak olsaydınız, 2026 yılında hangi dili öğrenirdiniz? Bunun yanında hangi kaynakları kullanırdınız, nasıl bir yol haritası izlerdiniz?

Deneyimli arkadaşların tavsiyelerini merak ediyorum. Şimdiden cevap veren herkese teşekkür ederim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…