Fifililifilifilfil

Becerikli
Makaleler
1
Bu soruyu kendi telefonum üzerinden değerlendirmek istiyorum. 8 GB RAM'e sahip telefonumun bellek kullanımını biraz incelemek istedim.

ResizedImage_2026-04-17_17-17-20_7120.webp

Dikkat: 8 GB bellek uzantısı (hafıza genişletme) özelliğini desteklemesine rağmen bu kadar fazla RAM gereksinimi duymadığımdan, kullanacak kadar ağır bir uygulamam olmadığından ve bellek uzantısının sistemi yavaşlatacağını düşündüğümden bu seçeneği kapalı tutuyorum.

ResizedImage_2026-04-17_17-50-47_2099.webp

Sistemi olabildiğince minimal kullanan biriyim. Gereksiz yüklü uygulama bulundurmamaya özen gösteriyorum. Özellikle arka planda çalışan 1-2'den fazla uygulama çok nadir bulunduruyorum.

Benim sistemimde bellek kullanımını görmek için "Geliştirici seçenekleri"ni açmam gerekiyor. Bunun için Ayarlar/Telefon Hakkında/Derleme Numarası konumundaki kutucuğa gelip birkaç defa basıyorum ve geliştirici seçenekleri kısmı aktif oluyor.

ResizedImage_2026-04-17_18-01-26_7360.webp

Bellek Kullanımım:

ResizedImage_2026-04-17_17-19-32_7130.webp

12 saatlik bellek kullanımı gördüğünüz gibi 4.2 GB. Ortalama kullanımım ise tahminen %40 ila %60 arasında değişmektedir. Çoğunlukla 3.5 GB görmekteyim.

ResizedImage_2026-04-17_17-18-52_1825.webp

Telefonum ortalama kullanımda Android 14'ün son versiyonu için 2.5 GB belleği sistemim kullanıyor. Quickstep ise varsayılan ana ekran yöneticisi. Gece vaktini de dahil ederek 1 günlük bellek kullanımına baktığımda da zaten beni 2.7 GB vb. bir değer karşılıyor.

ResizedImage_2026-04-17_17-18-01_6441.webp

Genellikle tüm işlerimi uygulamadan değil de tarayıcıdan halletmeye çalıştığım için tarayıcımın 2.6 GB kullanması normal. 5-6 sekmeyi aşmıyorum, onu da belirteyim.

Biraz da uygulamalarımın kullandığı maksimum bellek miktarını bırakıyorum.
Sistem ve sistem uygulamaları hep sabit değerde.

ResizedImage_2026-04-17_18-26-54_5473.webp

Uyarı
Üreticilerin 8+ bilmemkaç GB RAM ekleme diyerek pazarladığı sanal RAM özelliğine güvenmeyin. Bir depolama biriminin (UFS 4.0 bile olsa) hızı, fiziksel LPDDR5X bellek hızının yanına bile yaklaşamaz. Gerçek fiziksel RAM'in yerini hiçbir yazılımsal hile tutmaz.
Ne zaman bu özellik kullanılmalı peki?
  • Telefon düşük (4-6 GB) yüzünden takılmakta, donmakta ise,
  • Aynı anda çok fazla uygulama kullanılmakta ise,
  • Büyük veya yüksek çözünürlükle dosyalar ile uğraşılıyorsa açılması mantıklı olabilir.

Son olarak bu özelliğin Windows'ta varsayılan olarak aktif olduğunu, hız artırıcı değil, bir güvenlik filesi olduğunu, oyunlar için tavsiye etmediğimi hatırlatmak isterim.

Sonuç
Eskiden 4 GB iş görür diyorduk ancak 2026'da 4 GB RAM'li bir telefon almak, Windows 10'u 2 GB RAM ile çalıştırmaya benziyor. Eğer siz de kullanıyorsanız hayatta kalma modundasınız. Android 14 bir sistem bile sistem boştayken 2.5-3 GB civarı bir alanı rezerve ediyor. Artık 4 GB sistemde bu yüzden rahatça oynanamıyor, kasıyor, takılıyor.

Böyle bir telefonla sosyal medya/görüşme yapma/hafif oyunlar mantıklı olur. İşlemcisi ne olursa olsun darboğaz garanti. En azından biraz daha fazla olsun, 6 GB'ta giriş seviyesi yapalım arkadaşlar. Benim gibi bellek cimrisi değilseniz çok uzun süre dayanmayacak ama bunu garanti ederim. Çünkü telefonlarımız artık çok rahat 5 GB kullanım görmekte.

8 GB belleği de standart olarak alıyorum. Başka söze ne hacet. İyi günler dilerim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Android cihazınızdaki RAM'e göre optimize çalışır.

Screenshot_20260417-193056_Ayarlar.webp

Aktif olarak kullandığım 2. cihazımı örnek olarak vereyim. :) 2 GB RAM'e sahip ve günlük işlerde bir sorun yaşatmıyor bana.

Android sürümünüz 12 ve üzerindeyse, pek bir etkisi olmaz bu kullanım oranlarında. Önemli olan, stock yazılım kullanıyorsanız o firmanın yazılımı ne kadar şişirdiği ile ilgili.

Cihazınızdaki yazılımın 64 bit olup olmaması da RAM kullanımını etkiler bu arada.

Son düzenleme:
Cihazları debloat etmek çok faydalı olur.
Ağzınızdan bal damlıyor hocam, rehber gelir mi :⁠-⁠)
Yapacak çok bir şey yok maalesef. Telefon kullanan kişi sayısı çok olsa da herkes bunları yapmaya yeltenmiyor, telefon değiştiriyorlar.
iPhone'ları hariç tutabilir miyiz bu anlattıklarınızla?
Sonuçta 4 GB RAM'e sahip iPhone 11 cayır cayır çalışıyor.
İphoneların optimizasyonu en çok kıskandığım özelliği. Yazılım direkt telefona uygun olup androiddeki gibi markadan markaya değişmediğinden cidden güzel çalışıyor.
Ne yazık ki cevabınız bende değil. Hayatımda hiç elmalı telefon kullanmadım.

Eki Görüntüle 241486

Aktif olarak kullandığım 2. cihazımı örnek olarak vereyim. :)

Android sürümünüz 12 ve üzerindeyse, pek bir etkisi olmaz bu kullanım oranlarında. Önemli olan, stok yazılım kullanıyorsanız o firmanın yazılımı ne kadar şişirdiği ile ilgili.

Cihazınızdaki yazılımın 64 bit olup olmaması da bunu etkiler bu arada.
Çok haklısınız. Değinmeyi unuttuğum bir detay olmuş. Yine de her geçen gün daha da büyüyen bir ekosistem var elimizde. Yılda bir telefon değiştirenlerin olduğu bu günlerde illaki istisnalar olacaktır elbet.

Orta Segment güncel bir Android cihazı konuşursak 8 GB minimim, 12 GB RAM belleği ideal. Günlük kullanımda maksimum değerlere ulaşmaz zaten.

Sistemi şişiren uygulamalar, Android sürümü, yüklü uygulamalar, arkaplanda çalışan uygulamalar, aktif yazılımlar gibi tırı vırı etkenler de bellek tüketimini etkiliyor tâbi.

Doğru, 8 GB RAM olan cihazda da 2 GB boşta görünüyor, 4 GB RAM olan cihazda da 2 GB boşta görünüyor, Android, aynı Windows gibi boş RAM buldumu kendini yayarak yaylana yayalana kullanır, bir işlem başladığında olması gereken değerlere iner, orada gösterilen istatistikler bence tamamen doğru değil, sadece yüzeysel fikir oluşması için işe yarar.
Ağzınızdan bal damlıyor hocam, rehber gelir mi:⁠-⁠)
Yapacak çok bir şey yok maalesef. Telefon kullanan kişi sayısı çok olsa da herkes bunları yapmaya yeltenmiyor, telefon değiştiriyorlar.
Hocam işlem çok basittir, Root ve bilgisayara gerek yoktur, sadece Wi-Fi bağlantısı gerekiyor, istenirse bilgisayar üzerinden de yapılır ama ben daha pratik bir yöntemi anlatacağım.
Android cihazınıza Shizuku (Direct Download) ile Canta (Direct Download) kurmanız ve üzerinde birkaç işlem yapmak yeterli, daha da açıklayacak olursam Shizuku uygulamasını açın, eşleştirmeye (Pairing) girin, orada sizden yapmanızı istediği kablosuz hata ayıklamayı açın, onu açmak için ilk önce ayarlara girip, arama yerine "Derleme" (Build) yazın ilgili bir sonuç çıkacaktır o bölüme girip ilgili yazının üzerine 7 kez basın, sonra kablosuz hata ayıklamaya girebileceğimiz geliştirici seçeneklerine (developer settings) girebiliriz, kablosuz hata ayıklamayı açtıktan sonra eşleştirme kodu oluşturup o sırada bildirim paneline gelen Shizuku bildirimine 6 haneli kodu yazın, eğer bir bildirim gelmediyse ya da olmadıysa Shizuku uygulamasına girip tekrar eşleştirme yapıp sorunu çözebilirsiniz, sonra Shizuku uygulamasına girip işlemi başlatın, gelen bilgi ekranında bir sorun yoksa artık Canta kullanmaya başlayabiliriz, Shizuku içinden Canta uygulamasına izin sağlayın, Canta uygulamasına girin ve artık istediğiniz sistem uygulamasını kaldırabilirsiniz, size önerim "Recommended" kategorisinin içinde bulunan kullandığınız uygulamalar dışında ne kadar uygulama varsa rahatlıkla kaldırabilirsiniz, "Advanced" kategorisinde yine aynı şekilde devam edebilirsiniz, uygulamaların açıklamalarını okuyun yoksa yanlış bir uygulamayı kaldırabilirsiniz (bu arada canta uygulama silmez, devre dışı bırakır, istediğiniz uygulamayı tekrar etkinleştirebilirsiniz), "Expert" kategorisinde artık çok dikkatli olmalısınız, "Unsafe" kategorisinden eğer ne yaptığınızı bilmiyorsanız tamamen uzak durun, çünkü yanlış bir sistem uygulamasını kaldırmak geri dönülemez şekilde cihazınızı bozabilir, cihazınız Bootloop'a girer, cihazı sıfırlamaktan başka çözüm olmaz.

Yazı uzun olmuş olabilir, bilgisi olmayanların bile yapabileceği şekilde anlattım, One UI 7 işletim sisteminde 294 sistem uygulamasını kaldırdım, kullandığımdan beri bir sorunla karşılaşmadım.

@NqrkOz, elinize sağlık. Çok teşekkür ediyorum hocam. Daha önce shizuku ile kaldırılamayan sistem uygulamalarını kaldırmıştım. Canta'yı da sizden öğrendim, sağ olun.

Son düzenleyen: Moderatör:
@Fifililifilifilfil hocam Geliştirici Seçenekleri'ndeki Çalışan Hizmetler kısmından anlık RAM tüketimini görüntüleyebilirsiniz, oraya göre sisteminiz boşta kaç GB RAM tüketiyor acaba?