KK o kadar berbat bir popülerite ile bile iyi oy aldı. Düzgün bir aday gelseydi en az %60 alırdı. Millet zorla verdi adama, herkes aday olmasın diyordu.
Detaylar
Kim cevapladı?Bu genç seçmenin balon olduğu gerçeğini değiştirmiyor cumhurbaşkanlığı seçiminden benim ümidim yoktu zaten, sadece kendimi kandırıyordum. Başkası da gelse alamazdı. Ama milletvekili seçimi tam bir fiyaskoydu. Cumhurbaşkanı olamadın en azından mecliste adın olurdu, söz hakkın olurdu.KK o kadar berbat bir popülerite ile bile iyi oy aldı. Düzgün bir aday gelseydi en az %60 alırdı.
- Makaleler
- 1
Öyle bir beklentim yoktu ancak en azından mecliste artık çoğunluğun AKP'nin elinde değil CHP ve AKP'nin baş başa olmasını beklerdim. Hâlâ mecliste AKP üstün. Şu durumda bile 260 küsur AKP'li milletvekili varsa mecliste, demek ki seçmende de sorun var. Özellikle genç seçmenlerde.
İstanbul meclisinde artık söz hakkı CHP'de? Zaten önceki seçimde o kadar fazla Z kuşağı yoktu.
2023'teki meclis seçiminden bahsediyorum. TBMM'den bahsediyorum istanbul'daki meclisin CHP'de olmasının hiçbir anlamı yok ülkeyi TBMM yönetiyor.İstanbul meclisinde artık söz hakkı CHP'de? Zaten önceki seçimde o kadar fazla Z kuşağı yoktu.
TBMM hiçbir şeyi yönetmiyor, her şey cumhurbaşkanının elinde.2023'teki meclis seçiminden bahsediyorum. TBMM'den bahsediyorum istanbul'daki meclisin CHP'de olmasının hiçbir anlamı yok ülkeyi TBMM yönetiyor.
Aynen TBMM boşuna var, kesinlikle yürürlüğe sokulan yasalar TBMM'deki milletvekillerinin evet veya hayır oyuna göre çıkmıyor .d.TBMM hiçbir şeyi yönetmiyor, her şey cumhurbaşkanının elinde.
- Makaleler
- 1
Aynen TBMM boşuna var, kesinlikle yürürlüğe sokulan yasalar TBMM'deki milletvekillerinin evet veya hayır oyuna göre çıkmıyor. D.
TBMM oy üstünlüğü AKP ve MHP'de yani onlar belirliyor.
Maalesef...TBMM oy üstünlüğü AKP ve MHP'de yani onlar belirliyor.
Ben sanmıyorum hocam. Meclis çoğunluğu hâlâ AKP'nin elindeyken erken seçim kararı çıkmaz. O zaman tek çare Erdoğan'ın erken seçim kararı alması. 31 Mart'ta yaptığı konuşmada "Bugünden itibaren 4 yıl seçim yok" sözüyle böyle bir şey olmayacağının işaretini de verdi zaten. %100 olmayacak demiyorum, elbette olabilir ama çok düşük bir olasılık bence.
Merhaba arkadaşlar. Biliyorsunuz ki, 31 Mart günü yerel seçimlere girdik ve hiç muhalif biri olarak hiç umudumuz yoktu, şahsen. Ama çok çılgın sonuçlar gördük. Kimisi diyor ki küskün AKP'liler vardı, kimi diyor ki seçime AKP'liler gitmedi, kimi diyor ki yerel seçim diye tepki amacıyla CHP'ye oy verdiler, ama cumhurbaşkanlığı seçimi olursa AKP'ye tekrar verirler denildi. Yani anlayacağınız, dediler de dediler. Konuya gelecek olursak, ben de bu diyenler arasındaydım aslında. Bence emekliler falan sadece tepki amacıyla CHP'ye oy verdi. Cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan'a vereceklerini düşünüyorum. Fakat bu seçimde Z kuşağının da etkisi olabileceğini düşündüm. Z kuşağının malum haklı bir şekilde %90'ı muhalif, belki de %99'u bile, çünkü muhafazakarlığın dibine vurmuş 7 kuşak AKP'li bir ailede ben ve kuzenim muhalif olduk. Ötesi var mı? Diğer Z kuşağı dostlarımız da CHP adayı veya muhalif adaylara verecektir. Konuya gelecek olursak, ben dedim ki bu seçime 18 yaşına giren ilk oy kullanan Z kuşağının etkisi olduysa, 4 sene sonraki etkiyi tahmin bile edemeyiz aslında. Verilere bakacak olursak ederiz. TÜİK verilerine bakacak olursak, 2025 yılında 1 milyon 266 bin, 2026 yılında 1 milyon 262 bin, 2027'de 1 milyon 254 bin, 2028'de ise 1 milyon 238 bin. Ha, 2028'in kaçıncı ayında olacak seçim, onu bilmediğimizden hesaplamaya başlarsak, ilk çeyreğinde yaparlarsa seçimleri, 412 bin civarı Z kuşağı ilk oyunu kullanacak. şimdi hesaplamaya başlayalım. Şimdi en başından söyleyeyim, bu veriler tam sayılar değildir ve kesinlik taşımıyordur, sadece teoridir. Evet, hesaplayalım. 2028 cumhurbaşkanlığı seçiminde ilk oyunu kullanacak toplam sayımız 2.500.000 kişi ediyor ve bu çok büyük bir sayı. Şimdi bunları kesimlere göre bölelim. Şimdi bu sayının %5'i oy kullanmazsa gider, 125.000 kişi. %5'i de kazanma potansiyeli düşük adaylara oy verdiğini sayalım. Kaldı 2.256.250 milyon seçmen. Hadi en doğru sayıyı bulma amacıyla %20 oy da silelim. Çeşitli ölme ve benzeri sebeplerden kullanamadıklarını sayarsak, kaldı 1.805.000 seçmen. Şimdi tarihleri 14 Mayıs 2023 seçimine çekelim ve verilere bakalım.
Eki Görüntüle 32636
Evet, gördüğünüz gibi tahmini sonuçlar bu şekilde. Şimdi Erdoğan seçmeninden 1 milyona yakın seçmen ekonomi ve diğer problemler sebebiyle muhalefetin en güçlü adayına oy verme ihtimali, bence aşırı yüksek. Biraz fazla atıyor olabilirim ama gerçekten bu olmayacak şey değil, malum her şey ortada. Erdoğan eğer öyle 1 milyon kadar oy kaybederse, 26 milyon ve karşısındaki aday en az 26 milyon alacağını varsayalım. Şimdi Z kuşağını da karşıdaki muhalif adayımıza eklersek, 28 milyon oy ile iktidara gelebileceğini hesapladım. şimdi burada kesinlikle ufak tefek hatalar olacaktır, ama zaten adı üstünde bir teori ve benim teorim budur. Sözün özü, öbür seçimde Cumhurbaşkanı adaylarından birisi şu anki güçlü aday Cumhurbaşkanı Recep tayyip Erdoğan olsa bile, yine rakibinin kazanma oranı bu kadar yüksek. Bu teorime gülen de olabilir veya yanlış bulanda, saygı çerçevesi içerisinde tartışalım. Siz ne düşünüyorsunuz?
AKP yine Erdoğan ile girerse eğer seçime muhalefetin kazanma olasılığı çok zor bence. Mükemmel bir aday çıkartıp seçim politikalarını kusursuz yürütmeleri gerekiyor diye düşünüyorum. Mâlum halkın çoğunluğu Erdoğan'a tapıyor resmen.