Aki

Başarılı
Hi-Level'ın 8 GB 2400MHz bir RAM'e sahibim 8 GB daha alip Dual kullanmak istiyorum. CL degeri attigim fotograftaki gibi 13 ila 16 arasi yazıyor. 1200MHz ile calısan hem CL15 hem CL16 şeklinde gibi duruyor.

Ben şimdi piyasadan 8 GB +2400MHz bir RAM alacağım ama CL degeri ne olmali?
Bu özellikte RAM'ime uygun uyumlu sorun yasamıyacagım RAM öneriniz var mıdır?
XPG'nin bu modelini almayı dusunuyorum ama CL16 bu RAM'i taksam sorun yasar mıyım?
Ek olarak bu DualChannel'a çalışmasına sorun yaratır mı?

1725575690145.webp

Son düzenleme:
Hi-Level'ın 8 GB 2400MHz bir RAM'e sahibim 8 GB daha alip Dual kullanmak istiyorum. CL degeri attigim fotograftaki gibi 13 ila 16 arasi yazıyor. 1200MHz ile calısan hem CL15 hem CL16 şeklinde gibi duruyor.

XPG'nin bu modelini almayı dusunuyorum ama CL16 bu RAM'i taksam sorun yasar mıyım?
Ek olarak bu dualchannel'a çalışmasına sorun yaratır mı?

Eki Görüntüle 81120

Şu an zaten Dual kullanıyorsunuz olarak gözüküyor.

Tesekkurler hocam bilmiyordum ben saniyorum 2x4 veya 2x8 gibi olması gerekiyor dual olması icin. Tek RAM var, ek olarak attiginiz urunun CL degeri belirtilmiyor hocam emin olamadim. Benim RAM'ım siyah anakart uzerinde yesil degil bir de.
Illa ayni RAM'i mi almak lazım? Diger etmenler hepsi birebir tutup farklı marka alsak sorun olur mu?

Son düzenleme:
Şu an zaten Dual kullanıyorsunuz olarak gözüküyor.
Hayir. Dual Rank bir modul oldugunu soyluyor CPU-Z sadece. Dual Channel calismiyor su anda konu sahibinin dedigine gore sistem.

Dual Rank demek bambaska bir sey. Detaya girmeyeyim ama, genelde bellegin cift tarafinda da bellek banklari oluyorsa, bellek Dual Rank demektir.

1725580820630.webp

Simdi de konu sahibinin sorularina geleyim.

Normalde ayni frekansta ne kadar dusuk, o kadar iyi derim ancak elinizdeki bellek pek harika degil. Bu yuzden pek CL degeri corbasi yapmak hos olmayabilir. JEDEC degerleri biraz komikmis elinizdeki bellegin ama en iyi ihtimali alip, 2400MHz CL15 diyorum. CL16 da olabilir, garip. Akakce sayfasi da CL17 diyor mesela.
Teoride linkini attiginiz D30'u alip takinca, D30'un diger slotta takili olan Hi-Level bellege uyum saglamaya calisip, 2400MHz CL15 (?) hiza dusebilmesi ve sorun cikarmamasi gerekiyor. 2400MHz bellek bulmak zor artik, bence eldeki tek secenek de bu acikcasi. Tabii istiyorsaniz 2. elde 2400MHz CL15 veya 16 bellek arayip, sansinizi arttirabilirsiniz. Corba bellek cidden sans isi ve anakartiniz ile CPU'nuzdaki IMC'nin kalitesi, bu sansi azaltip, arttirabiliyor.
Ek olarak bu Dual Channel çalışmasına sorun yaratır mı?
Hayir. Uyum sagladiktan sonra bellekler kendi kendine Dual Channel calismaya baslamali.

Kaby Lake'deki bellek kontrolcusu aslinda o kadar da kotu olmamali, uyum konusunda ayni bellegi takmasaniz bile uyumda pek sorun yasatmaz bence. Galiba elinizdeki CPU zaten resmi olarak maksimum 2400MHz destekliyordu, o yuzden yuksek frekans bellek arayisinda olmak sacma olur.

Bilgilendirmeler icin cok sag olun, RAM hakkinda bukadar detayli ayrintiya sahip degildim. D30 3200MHz ama zaten Mobo ve CPU dan dolayi 2400MHz calisacak. Simdi ise hem sizin soylediklerinize de kulak vererek, haftaya D30 alicagim uygun fiyatlı diye bunu sectim, 2400MHz CL15 RAM daha pahalilar anlayamadim yine de sonucu burdan paylasirim cok tesekkurler.

Son düzenleme: